- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Goed kabelmanagement vergt een investering in tijd en geld. Uitbesteden kan daardoor een rendabele oplossing zijn. Zelfs bij enkelstuks.
Ieder type robot heeft een ander kabelpakket afhankelijk van de toepassing. Soms moeten kabels een hoge beschermingsgraad hebben of moeten ze bestand zijn tegen agressieve reinigingsmiddelen. In andere gevallen moet het kabelpakket eenvoudig kunnen worden geïntegreerd in een machine of is specifiek materiaal vereist. Kortom, bij bekabeling komt er veel meer kijken dan op het eerste gezicht lijkt.
In de robotsector beschikken bedrijven niet altijd over de juiste mensen met de juiste kennis. En wie wel voldoende vakmensen in huis heeft, wil ze veeleer inzetten voor de corebusiness en niet voor het verbinden van connectoren aan kabels. Het inkopen van een compleet kabelsysteem is evenmin een simpele druk op de knop. Wie kabelmanagement in eigen beheer houdt, heeft daarnaast strip-, knip- en krimpmachines en test- en meetapparatuur nodig die ook moet worden onderhouden. Goed kabelmanagement vergt met andere woorden een investering in tijd en geld.
Kabelfabrikant LAPP heeft daarom de afdeling Systems opgezet. Deze afdeling ondersteunt ingenieursafdelingen bij het maken van moeilijke keuzes. Daarnaast zorgt het voor de productie van complete kabelsystemen. ÖLFLEX CONNECT werd geboren. Een all-in-one service van LAPP waarbij zelfs enkelstukssystemen rendabel zijn. Hoe dit mogelijk is? Door een online configuratiesysteem dat ingenieurs helpt om snel tot de juiste ontwerpkeuzes te komen. Het stroomlijnt daarnaast aan LAPP zijde de informatievoorziening richting de kabelfabriek. Maar niet alles is met dit systeem te configureren. Wie bijvoorbeeld een pakket wil met glasvezel of pneumatiek of andere bijzondere wensen heeft, kan nog steeds gewoon bellen of mailen.
Voor robotfabrikanten die liever zelf de volledige controle houden over hun ontwerp, is er nu een meer dan veertig pagina’s tellende ‘Engineering Guideline’. Hierin staat schakel voor schakel uitgelegd wat de invloed van elke ontwerpkeuze is. Het document is voor zowel de robotfabrikant als de systeemintegrator een aanrader.