De brug tussen besturingstechniek en IT - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De brug tussen besturingstechniek en IT

De brug tussen besturingstechniek en IT

De wereld van besturingstechniek en IT waren lange tijd strikt gescheiden. Vandaag wordt de grens steeds vager en moeten automatiseringsoplossingen ook de brug kunnen slaan tussen beide. Dat is precies wat het TwinCAT 3 platform van Beckhoff doet. Dit real-time pc-gebaseerd besturingssysteem beschikt over de flexibiliteit en openheid die nodig is om ieder Industrie 4.0-verhaal tot een goed einde te brengen. Dankzij een brede range van functionaliteiten krijgen machinebouwers alle tools in handen om hun machines te optimaliseren, nieuwe diensten te ontwikkelen en  gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden met bijvoorbeeld artificiële intelligentie.

Het analyseren en begrijpen van de data kan leiden tot het begrijpen van problemen zoals stilstand, slijtage …

 

Het TwinCAT softwaresysteem transformeert elk pc-gebaseerd systeem in een real-time besturing met meerdere PLC, NC, CNC en of roboticasystemen. Met TwinCAT 3 kwam er een systematische doorontwikkeling die de wereld van automatiseringstechnologie herdefinieerde. Beckhoff Automation Support Engineer Kim Robbens houdt als TwinCAT 3 productspecialist de vinger aan de pols van alle nieuwe ontwikkelingen die met het platform te maken hebben. “Wat ooit begon als een zuivere PLC en NC oplossing in TwinCAT 2 is momenteel uitgegroeid tot een ecosysteem van componenten. TwinCAT 3 legt de link tussen de standaard automatiseringstaken, de scientific automation (condition monitoring, meettechnologie …) taken en alles wat met Industrie 4.0 te maken heeft. Twincat 3 brengt al deze technologieën samen onder één dak in de Microsoft Visual Studio omgeving, de facto de meest gebruikte ontwikkelomgeving.”

Intelligente algoritmes kunnen via TwinCAT ML als machine learning algoritmes worden meegenomen in real-time zodat de machines vanaf nu ook zichzelf kunnen bewaken.

 

Snellere en efficiëntere machines dankzij naadloze integratie en de nieuwste technologie

TwinCAT 3 blijft in alle basisbehoeften zoals PLC en NC voorzien, maar voorziet ook verschillende componenten die de machinebouwer een veel breder scala aan mogelijkheden biedt. De nieuwe TwinCAT 3 architectuur ondersteunt naast de basis IEC61131-3 PLC talen inclusief OO ook C/C++ als programmeertalen. De ondersteuning van C++ opent dan weer nieuwe mogelijkheden om ontwerpen in Matlab/Simulink en zelfs simulatiesoftware die Functional Mockup Interfaces ondersteunen in een realtime omgeving te integreren. De integratie van al deze verschillende zaken vergt uiteraard het uiterste van de hardware. Ook hierin voldoet TwinCAT 3 in alle opzichten. Processen kunnen naar noodzaak over verschillende taken (met cyclustijden tot minimaal 50µs) en cores van de CPU(‘s) verdeeld worden om de beschikbare resources optimaal te benutten. Een strikte scheiding tussen het operating system en TwinCAT is mogelijk door het gebruik van isolated cores in de CPU. Om elk automatiseringsproject tot een goed einde te brengen is een naadloze koppeling naar alle gangbare veldbussen, allerhande motioncontrolsystemen en bijhorende safetytoepassingen geïntegreerd.

TcVision, TcSpeech, IoT-communicatie werden geïntegreerd in dezelfde omgeving om rechtstreeks vanuit een ‘standaard’ PLC-omgeving het hoofd te kunnen bieden aan uitdagingen die Industrie 4.0 met zich meebrengt.

 

Industrie 4.0 om tot nieuwe inzichten te komen

De wereld staat niet stil en dus worden er wnieuwe mogelijkheden geboden. Vorige
jaren werden meerdere tot nog toe zuivere IT-gerelateerde zaken toegevoegd. TcVision, TcSpeech, IoT-communicatie werden geïntegreerd in dezelfde omgeving om rechtstreeks vanuit een ‘standaard’ PLC-omgeving het hoofd te kunnen bieden aan uitdagingen die Industrie 4.0 met zich meebrengt. Het is al geruime tijd mogelijk om vanuit TwinCAT PLC gegevens naar allerhande cloudtoepassingen te sturen. Cloud in de zeer ruime zin van het woord, gaande van on-premise (NO)SQL databases tot IoT-brokers bij de verschillende cloudservicesproviders. Voor doorgedreven proces- en machineoptimalisaties is de uitdaging enerzijds alle realtime data te capteren, op te slaan en in een later stadium te analyseren. Deze bulk aan data zorgt ervoor dat men zeer snel het bos niet meer door de bomen ziet. Hiervoor heeft Beckhoff onlangs de TwinCAT Analytics suite toegevoegd aan de omgeving. Het analyseren en begrijpen van de data kan leiden tot het begrijpen van problemen zoals stilstand, slijtage … Dit kan leiden tot intelligente algoritmes die via TwinCAT ML als machine learning algoritmes kunnen worden meegenomen in real-time zodat de machines vanaf nu ook zichzelf kunnen bewaken.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?