NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Aandrijfprestaties naar een nieuw niveau
Naast zijn efficiëntie en precisie, springt ook de eenvoudige integratie van de nieuwe i750 servoregelaar in Lenzes sturingssystemen in het oog.

Aandrijfprestaties naar een nieuw niveau

Efficiënt, precies, dynamisch

Geautomatiseerde productieprocessen vragen om hoogperformante aandrijfoplossingen. Lenze, een van de specialisten in het domein van aandrijvingen en automatiseringstechnologie, heeft een nieuwe servoregelaar toegevoegd aan zijn productportfolio. Hiermee zal het de machines van morgen kunnen voorzien van de best mogelijke apparatuur om naadloos veeleisende bewegingen uit te voeren. De i750 servoregelaar voor motion control toepassingen lost, in combinatie met de moderne sturingen van Lenze, bijna alle automatiseringsvraagstukken voor dynamische multi-assige toepassingen op.

In een tijdperk waar batches ook uit één product kunnen bestaan en waar de concurrentie in de maakindustrie steeds heviger wordt, ligt de lat voor aandrijftechnologie steeds hoger. Machinebouwers verwachten snelle reactietijden, absolute bewegingsprecisie, intelligente algoritmes en maximale productiviteit om een machineautomatisering te bouwen die concurrentieel is. 

Met meer dan 75 jaar ervaring in aandrijftechnologie, kent Lenze deze uitdagingen en biedt het nu een krachtige oplossing voor motion control toepassingen met de i750 multi-assige servoregelaar. Björn Maltzahn, productmanager motion control bij Lenze, legt uit: “Onze nieuwe servoregelaar is eigenlijk de logische volgende stap in ons portfolio. De i750 is gebouwd om complexe toepassingen te beheersen en mechanisch ingenieurs nieuwe opties te geven om toekomstbestendige oplossingen te bouwen.”

Automatisering op het hoogste niveau

De servoregelaar mag prat gaan op zijn uitstekende prestaties op het vlak van precisie en dynamiek. Zijn uitstekende performantie stelt operatoren in staat om het aantal cycli in hun machines op te drijven tot zelfs 20%. In combinatie met de sturing van Lenze, vereenvoudigt de autotuning functie het werk van gebruikers tijdens de oplevering en verbetert ze ook de efficiëntie van de machine. 

De 170 productrange bestaat uit vermogensmodules en enkele of dubbele assen uitgevoerd in DC-configuratie. Sleutelkenmerken zijn de nauwe installatiebreedte en de uitgebreide, geïntegreerde veiligheidstechnologie. De apparaten zijn geschikt voor universeel gebruik bij toepassingen die variëren van 1,1 tot 15 kW voor een enkele as en van 1,1 tot 7,5 KW voor dubbele assen. Het vermogen wordt opgevoerd tot tussen 22 en 110 kW met de i950 servoregelaar. 

De i750 is gebouwd om complexe toepassingen te beheersen en mechanisch ingenieurs nieuwe opties te geven om toekomstbestendige oplossingen te bouwen.

Onklopbaar pakket

Naast zijn efficiëntie en precisie, springt ook de eenvoudige integratie van de nieuwe servoregelaar in Lenzes sturingssystemen in het oog. Maltzahn: “De i750 biedt alle voordelen van een open EtherCAT Ci402 interface en wordt gebruikt in centraal gestuurde systeemarchitecturen. Zijn volle potentieel wordt pas helemaal duidelijk in combinatie met de Lenze sturing en maakt hem tot een onmisbaar element in gesofisticeerde automatiseringssystemen. Gebruikers profiteren van zowel maximale nauwkeurige als een hoge doorloop.” Voorgedefinieerde en uitgeteste softwaremodules in de Lenze FAST Application Software Toolbox reduceren de ontwikkeling en inbedrijfstelling aanzienlijk dankzij de productfilosofie die de voorkeur geeft aan parametreren boven programmeren.

Slechts één kabel

De i750 servoregelaar ondersteunt ook het gebruik van motors over het volledige vermogensbereik die gebruikmaken van eenkabeltechnologie (OCT). Voor Maltzahn is dit een cruciaal voordeel: “OCT bespaart gebruikers meer dan de helft van de inspanningen die anders in de installatie kruipen en neemt minder waardevolle ruimte in de sturingskast in beslag.” OCT is mogelijk dankzij het HIPERFACE DSL open motorfeedbackprotocol. De motoren- en motorreductoren van Lenzes MCS en m850 series zijn uitgerust met HIPERFACE DSL hogeresolutie-encoders. De i750 servoregelaar levert op die manier een compleet aandrijfsysteem voor hoogdynamische toepassingen.

Veilige keuze voor de toekomst

Het team achter de ontwikkeling besteedde ook heel veel aandacht aan de functionele veiligheid van de servoregelaars. Zijn geïntegreerde veiligheidsfuncties dekken een brede waaier van toepassingen in verband met machineveiligheid af. Het toestel komt daarmee tegemoet aan de vereiseten voor SIL3  en PL e. Zelfs meer uitgebreide functies om de machinefunctionaliteit zijn beschikbaar dankzij features zoals safely-limited speed (SLS), safe direction (SDI) en safely-limited position (SLP). 

Maltzahn vat de voordelen samen: “Of u nu veiligheid, precisie of prestaties zoekt, onze nieuwe servoregelaar en het corresponderende productportfolio zullen mechanisch ingenieurs en machine-operatoren alle tools geven die ze nodig hebben om tegemoet te komen aan hun vereisten op vlak van aandrijftechnologie.” ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.