Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Services & Solutions

Afdoende machinebeveiliging en maximale productievrijheid

Foto-2
Controle van snijproces.

Tekst | Evi Husson

Beeld | Inrato

7 juli 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Veiligheidsvoorzieningen mogen de reguliere bedrijfsprocessen niet in de weg zitten. Inrato heeft daarom een ruim aanbod aan veiligheidsoplossingen: lichtschermen, veiligheidsmatten, veiligheidsschakelaars, machinebeveiliging, modulaire machineafscherming… Voor elk bedrijfsproces is er een geschikte oplossing. Een klantcase.

Wie met machines werkt, weet dat daaraan altijd veiligheidsrisico’s zijn verbonden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een vierde van de arbeidsongevallen het gevolg is van het werken met onveilige machines. Om de kans op ongevallen te verlagen, moeten machines worden voorzien van veiligheidscomponenten voor machinebeveiliging. Belangrijk is dat die componenten de bedrijfsprocessen niet in de weg zitten. Daarom schakelde Nissink Business Glass de hulp in van Inrato. 

Lichtschermen bleken niet ideaal

Nissink Business Glass is glasspecialist voor diverse sectoren en snijdt glas op maat voor onder meer luxejachten, douchewanden, koelvitrines, scheidingswanden, trappen, balustrades, entrees en liften. Een bestaande glassnij­machine was standaard voorzien van een aantal lichtschermen.

Kolommen op de vloer met daarin de lichtschermen en hoekspiegels bleken in de praktijk allesbehalve ideaal. Glazen platen worden namelijk uit het magazijn gehaald en naar de machine gebracht, maar de kolommen die de veiligheid juist moeten garanderen, bleken vooral een struikelblok te zijn – zowel figuurlijk als soms letterlijk. Zo blokkeerden ze het gangpad voor heftrucks die het magazijn moeten vullen, terwijl een botsing van de grote glasplaten met de kolommen op de vloer kon leiden tot schade. Ook de grote afstand rondom de machine waar men niet kon of mocht staan werkte contraproductief. De lichtschermen weghalen was evenmin een optie, om de veiligheid te kunnen blijven garanderen. 

Scanneroplossing

Nissink Business Glass nam contact op met Inrato om samen te bekijken welke oplossing veilig én functioneel zou zijn. Uiteindelijk werd gekozen voor een scanneroplossing van IDEC, de SE2L Compacte Veiligheid Laserscanner. Leendert Jan IJspeert, sales director van Inrato, licht toe: “Scanners hebben geen kolommen op de vloer, maar werken met voorgeprogrammeerde scanvelden. Bestaande objecten – zoals een bedienconsole – worden tijdens de configuratie uit het scanveld geknipt, zodat het veld volledig overeenkomt met de vloer en er geen gedeelten overblijven die niet gescand worden.”     

Waarschuwingszone

Het scanveld kan daarbij worden opgedeeld in zones. 

“Bij Nissink Bussiness Glass hebben we twee zones ingericht. Betreden medewerkers de eerste zone – het eerste waarschuwingsveld – dan gaat er een oranje waarschuwingslampje branden en klinkt er een alarm. De machine stopt nog niet onmiddellijk, maar de medewerker wordt erop geattendeerd dat hij de machine nadert. Doet hij een stap terug, dan stopt het alarm en dooft het waarschuwingslicht. Loopt hij echter verder richting de machine, dan komt hij in de volgende zone terecht en stopt de machine.” Erik Heijkoop van Nissink Business Glass over het gekozen systeem: “Zonder kolommen op de vloer hebben we veel meer bewegingsruimte voor grote glasplaten. De scanners grijpen alleen in bij gevaar en dan ben je blij dat ze er hangen.”

De compacte laserscanners op de machine.

Maatwerk

Het systeem kan worden afgestemd op de situatie. IJspeert licht toe: “Wat bij Nissink Business Glas niet is toegepast maar wel mogelijk is, is dat de machine in de ‘waarschuwingszone’ langzamer gaat draaien. In sommige bedrijfsprocessen is het wenselijk om de machine alvast naar een lagere snelheid te brengen vooraleer hij in de volgende zone volledig tot stilstand wordt gebracht.”

Idec Laserscanner SE2L.

Betrouwbaar merk

De technologie is overigens niet nieuw. IJspeert: “IDEC is een opkomend merk. In Japan zijn ze marktleider, in Amerika zijn ze eveneens erg groot, terwijl de Europese markt sterk groeiende is. De producten hebben een goede kwaliteit en er is goed nagedacht over de functionaliteit.” 

IDEC heeft niet alleen scanners in het assortiment, maar biedt een breed programma aan – denk aan een dodemansschakelaar, een tablethouder met activeringsschakelaar en noodstop, vergrendelingsschakelaars… IJspeert: “De oplossingen zorgen voor een hoger veiligheidsniveau, conform wet- en regelgeving, waarbij rekening wordt gehouden met de toepassingen. 

Robert Nissink CEO van Nissink Business Glass is het daarmee eens: “Onze uitdaging voor een afdoende machinebeveiliging én maximale productievrijheid is door Inrato ingevuld met de laserscanners van IDEC en dat bevalt goed.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Industrial Automation? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details