Belang van track-and-trace groeiend - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Belang van  track-and-trace groeiend

Belang van track-and-trace groeiend

Track-and-trace technologie is niet nieuw. Toch vindt het vandaag meer dan ooit ingang in bedrijven. Daar zijn twee redenen voor. Enerzijds is de kostprijs van dergelijke technologie enorm gezakt, wat het binnen handbereik van meer bedrijven bracht. Anderzijds is de tijdsgeest er echt rijp voor. De digitalisering die met Industrie 4.0 op gang gebracht is, heeft meer mogelijkheden en meer toepassingen voor track-and-trace technologie aangereikt. Voor Agoria het sein om er een interessante seminariemiddag rond op te zetten. We zoomen in op de presentatie van Johannes Cottyn.

Track-and-trace, drie woorden die vandaag als één begrip over de tong rollen. Het gaat nog over meer. Naast track en trace gaat het erom te monitoren, te plannen en te controleren. Zo krijgt de gebruiker een volledig beeld van waar het product is geweest (trace), waar het zich op dit moment bevindt (track), waar het naartoe gaat (controle), hoe het proces eruit ziet (monitor) en hoe de toekomst er zal uitzien (plan). Voor elk van deze stappen is steeds dezelfde bron van informatie nodig. In eerste instantie kwam die informatie vooral van het product zelf en lag daar ook de focus op. Track-and-trace dient tegenwoordig ook om assets en resources te volgen. Door de stijgende nood aan flexibiliteit bij bedrijven zal het aantal bewegingen in de toekomst alleen maar toenemen, zelfs bij machines. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van carriers in de productie of gereedschappen die getraceerd moeten worden doorheen de productie. De complexiteit wordt nog groter wanneer die mobiliteit gecombineerd wordt en orders, taken en kwaliteitscontrole allemaal gekoppeld zijn.

Meer inzicht nodig

Dat track-and-trace aan een opmars bezig is, heeft er alles mee te maken dat bedrijven nood hebben aan meer inzicht in hun productie. Niet alleen om aan wettelijke verplichtingen tegemoet te komen, maar even goed en misschien nog meer om realtime optimaliseringen toe te passen. Maar hoe moet u als bedrijf dan beginnen aan de introductie van track-and-trace? Belangrijk daarbij is om de antwoorden op een aantal vragen te kennen. Welk niveau van details heeft u nodig? Wilt u een manuele of een (semi)automatische identificatie? In een discreet proces of continu? Is er nog bijkomende informatie nodig, bijvoorbeeld over de locatie, de afstand, de temperatuur, de omstandigheden van de identificatie? Pas wanneer hier duidelijkheid over is, kunnen er technologiekeuzes gemaakt worden.

Door alle aparte signalen te combineren tot een geheel, creëert u een flow van informatie doorheen
uw productie, zeker wanneer u voor technologie opteert die extra gegevens kan bijbrengen.

 

Uitgebreide keuze aan technologie

Wat dat betreft heeft de gebruiker een uitgebreide keuze. RFID mag zich intussen goed ingeburgerd noemen. Een tag (transponder), een antenne, een lezer, een controller en een netwerk. Meer is er niet nodig om producten, assets of resources te gaan traceren. Een alternatief is indoor positioneren. Dat kan met RFID maar ook met Wifi, BLE (Bluetooth Low Energy) of UWB (Ultra Wide Band). Dit kan server based of client based gebeuren. Maar voor wie op een grotere schaal wil werken zal industriële 5G-communicatie cruciaal worden. Daarnaast kan men realtime location toepassen. Verschillende sensoren in de productie zullen signalen opvangen en de oriëntatie, de afstand en het tijdsverschil tussen de signalen gebruiken om producten te lokaliseren. Hoe meer sensoren in de productie, hoe groter de nauwkeurigheid. Een goede internetverbinding staat garant voor de synchronisatie van alle signalen. Bluetooth kan verder dienen voor localisatie op basis van nabijheid. Passieve sensoren zijn dan weer een uitstekend manier om informatie te gaan combineren. De informatie wordt dan niet continu gegenereerd maar enkel wanneer een tag bij de lezer komt. Een laatste optie die aan bod kwam is 3D-visie. Dat biedt het voordeel dat er geen extra materiaal (tag of barcode) nodig is. De identificatie gebeurt dan op basis van de geometrie.

Toegevoegde waarde in samenbrengen data

Deze hardware zal worden gebruikt voor de ruwe gegevens. Uiteraard is er dan nog een softwareoplossing nodig om ze te verzamelen en om te zetten in bruikbare info. De waarde van track-and-trace ligt net in het samenbrengen van data. Door alle aparte signalen te combineren tot een geheel, creëert u een flow van informatie doorheen uw productie, zeker wanneer u voor technologie opteert die extra gegevens kan bijbrengen. Dat opent meteen ook de deur naar een verregaande individualisering van producten.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?