NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Partnerschap brengt Vanadium Redox Flow-technologie naar de industrie

Partnerschap brengt Vanadium Redox Flow-technologie naar de industrie

Bundeling van krachten voor batterijopslagsysteem

Als een aantal ‘captains of industry’ de krachten bundelen, dan weet je dat er iets te gebeuren staat. Dus de verwachtingen waren hooggespannen om het partnerschap rond energietransitie naar een koolstofvrije economie aan het werk te zien tijdens de officiële persvoorstelling bij Jan De Nul in Aalst.

Jan De Nul Group, ENGIE Belgium, Equans BeLux en Invinity hebben onlangs een pilootproject gelanceerd om het gebruik van Vanadium Redox Flow-batterijen op industriële schaal te verkennen. Dit batterijtype, relatief onbekend bij het brede publiek, biedt een veilige en duurzame optie naast de gangbare lithium-ionbatterijen. De samenwerkende bedrijven zullen onderzoeken hoe deze batterijen het beheer van elektriciteit binnen een industriële setting kunnen verbeteren en bijdragen aan de overstap naar een economie zonder koolstofuitstoot. De plechtige inhuldiging van het project vond plaats in aanwezigheid van de Minister van Energie Tinne Van der Straeten.

Het potentieel van Redox Flow-batterijen

Onderzoekscentrum ENGIE Laborelec voerde reeds in 2019 succesvolle labotests uit met een Redox Flow-batterij en test nu voor het eerst op industriële schaal de sturing en het onderhoud van deze technologie. Voor de installatie van de Redox Flow-batterij op industriële schaal gingen ENGIE, Equans en Jan De Nul een partnerschap aan. Equans installeerde een Vanadium Redox Flow-batterij, geproduceerd door Invinity Energy Systems en met een capaciteit van 800 kWh op de site van Jan De Nul in Hofstade (bij Aalst), naast hun zonnepaneleninstallatie van 578kW. De installatie is vier 20ft containers groot, per twee gestapeld, en wordt beheerd door een slim Energy Management Systeem (EMS) van ENGIE, dat de batterij aanstuurt om de autoconsumptie van de installatie te optimaliseren.

Als eerste kwam Frederik Van Praet, BESS (Battery Energy Storage Systems)-Project – Jan De Nul, aan het woord: “Jan De Nul bouwt verder aan zijn eigen energietransitie en zet daarbij vol in op innovatie. Met dit project zetten we opnieuw een stap in de richting van duurzamere bedrijfsvoering. Deze Vanadium Flow-batterij zal ons in staat stellen om op deze site vraag en aanbod van energie beter in balans te brengen. Zo kijken en leren wij hoe breed inzetbaar dit soort toepassingen zijn voor onze sites en operaties in België en over de gehele wereld. Want het is steeds de visie en ambitie van Jan De Nul geweest om een voortrekkersrol in de energietransitie op te nemen.

Steden en industrieën versterken

Equans ontwerpt, plaatst en levert oplossingen op maat die installaties, systemen en technische processen optimaliseren en gebruiksvriendelijker maken. Zo helpt het bedrijf zijn klanten in hun industriële, digitale en energietransitie. Het bedrijf ondersteunt steden, industrieën en gebouwen op het gebied van HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning), koeling en brandveiligheid, facilitymanagement, digitaal en IT, elektrotechniek, mechanica en robotica. Equans is marktleider in Frankrijk, Zwitserland, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Wij namen de conceptuele studie, de aanbesteding en de integratie van de verschillende modules voor onze rekening en zullen instaan voor het onderhoud van het batterijsysteem tijdens de vierjarige testperiode. We zien de technologie van de Redox Flow-batterij als een duurzame, robuuste en toekomstgerichte oplossing en zijn dan ook bijzonder trots dat we kunnen meewerken aan deze eerste test op industriële schaal”, volgens Mark Dirckx, CEO van Equans BeLux. 

Industriële test van batterijopslagsysteem

Vanadium Redox Flow-batterijen zijn innovatieve batterijen die vandaag technisch en commercieel ver genoeg ontwikkeld zijn om een belangrijke rol te spelen in de energietransitie. Ze kunnen ingezet worden als vervanging voor of als aanvulling op lithium-ionbatterijen bij onder andere lokale hernieuwbare energieproductie op industriële sites of gecentraliseerde opstellingen. Anders dan lithium-ionbatterijen hebben de Redox Flow-batterijen een levensduur van minstens 25 jaar, een weinig verouderende capaciteit en een opslagcapaciteit die van nature meerdere uren bedraagt. Bovendien zijn ze veiliger, want er is geen risico op ongecontroleerde ontbranding (thermal runaway), en dus aangepast voor warmere klimaten, en zijn ze gemakkelijker recycleerbaar op het einde van hun levensduur.

Als voortrekkers van de energietransitie kijken we verder dan enkel naar de gekende lithium-ionbatterijen en durven we kiezen voor innovatie. Op dit moment zijn er nog maar weinig voorbeelden in Europa van grootschalige projecten met Vanadium Redox Flow-batterijen. Dit pilootproject zet België op de kaart als voorloper op vlak van innovatie in de energiesector. We willen een belangrijke speler worden in energieopslag met een ambitie om wereldwijd tegen 2030 een vermogen van 10GW aan opslagcapaciteit te ontwikkelen”, concludeert Vincent Verbeke, CEO ENGIE België.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.