- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Het in 2022 opgerichte Belgische AI-bedrijf ReBatch bouwt op maat gemaakte AI-oplossingen voor én met organisaties. Amper twee jaar later lonkt ReBatch met hun expertise en oplossingen naar de industrie, die aan de vooravond staat van een spectaculaire omwenteling. ‘Met de komst van artificiële intelligentie wordt een nieuw hoofdstuk geschreven in de vierde industriële revolutie.’
Industry 4.0 heeft bedrijfsprocessen geherdefinieerd. Van aanlevering tot ontwerp, productieproces en distributie: nieuwe technologieën zoals Industrial Internet of Things (IIOT) en connectiviteit maken nu inherent deel uit van het productieproces. In een volgende logische stap zorgen AI en machine learning ervoor dat grondstoffen, fabrieken en processen voortaan onderling verbonden en dus ‘intelligent’ zijn.
En dat is nog maar het begin. Met de steile opmars van betrouwbare en performante AI-systemen schakelt industry 4.0 meteen een paar versnellingen hoger. AI-pionier en medeoprichter van ReBatch Jorge De Corte is dan ook stellig: “Van onderhoud tot probleemdetectie en productieoptimalisatie: de introductie van AI is ook voor de industrie revolutionair.”
ReBatch richt zich op NLP (natural language processing), het begrijpen en structureren van tekstuele informatie. Zo kan je met behulp van NLP kostbare informatie halen uit omvangrijke, ongestructureerde, tekstuele data. Zo’n model wordt bv. probleemloos ‘gevoed’ met een uitgebreide handleiding van een bedrijfsspecifieke machine. Cruciale informatie wordt zo in een handomdraai ter beschikking gesteld waardoor er snel gehandeld kan worden als er problemen opduiken. Door hier AI in te schakelen werk je niet alleen veel sneller, je zorgt er als bedrijf ook voor dat belangrijke bedrijfsgebonden kennis gelokaliseerd wordt en meteen raadpleegbaar is.
Het spreekt voor zich dat elke sector, en zeker ook de industrie, over heel wat gevoelige bedrijfsinformatie beschikt. Door zich bewust los te koppelen van grote spelers garandeert ReBatch daarom AI-oplossingen ‘in the cloud’ of ‘on premise’, dus in eigen beheer en volledig onder eigen controle. Uitgebreide systemen met specifieke toegangs- en beveiligingssoftware garanderen transparantie, overzicht en veiligheid. Op die manier weet de gebruiker te allen tijde waar de kostbare informatie zich bevindt en wat ermee gebeurt. Anno 2024 is dat allesbehalve evident.
Maar de meerwaarde van AI gaat zoveel verder dan louter kennisborging en veiligheid. Denk maar aan de voordelen van dataverwerking op grote schaal. Er zijn bv. tal van technieken om via sensordata – alomtegenwoordig in de industrie – gericht te anticiperen waardoor machines veel minder of zelfs helemaal niet moeten stilgelegd worden voor onderhoud. Met predictieve modellen kan onderhoud beter voorspeld, beheerd en gebundeld worden.
Daarnaast slagen AI-modellen er nu al in om variabele trends waar te nemen. Op die manier kunnen bepaalde parameters bijgestuurd worden nog voor het – lang getrainde – menselijke oog iets zou opmerken. Op die manier wordt quality forecasting wel heel gemakkelijk. Zo kunnen in een baklijn voor koekjes parameters een bepaalde waarde krijgen waardoor je middels AI kan voorspellen of het eindproduct aan alle kwaliteitseisen voldoet.
Peter Mees, bij ReBatch verantwoordelijk voor AI & Industry: “Hoewel veel bedrijven veel data kunnen capteren, wordt de stap naar AI-modellen nog veel te weinig gezet. De industrie is enerzijds terughoudend omdat ze de mogelijkheden van de systemen (nog) niet kennen, anderzijds zijn er weinig AI-bedrijven die over voldoende sectorkennis beschikken om efficiënte tools aan te bieden. Zo spreekt het voor zich dat je een productieproces van een batterij niet kan vergelijken met de elektrolytische galvanisatie van een staalplaat.”
Daarnaast beschikken industriële bedrijven zoals gezegd over een schat aan informatie die ze niet in eender welk (cloud)platform willen onderbrengen. De kracht van ReBatch schuilt er net in om industriële kennis te koppelen aan verregaande AI- en machine learning-expertise in oplossingen die ‘on premise’ – bij het bedrijf zelf – op maat van de onderneming ontwikkeld worden.
Dat AI in zowat alle domeinen waarin het wordt toegepast wordt aangekondigd als een gamechanger, hoeft dus niet meer te verbazen. Ook Jorge De Corte is meer dan ooit overtuigd. “Met de komst van artificiële intelligentie wordt een nieuw hoofdstuk geschreven in de vierde industriële revolutie”, besluit hij.