Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Services & Solutions

Betrouwbare ergonomische oplossingen voor jaren

Naamloos-1
De toestellen worden al van bij de ontwikkeling zo goed mogelijk beschermd tegen slijtage. Duurzaamheid staat echt voorop, zodat klanten kunnen rekenen op een betrouwbare werking.

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | Arcadel

24 mei 2023 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Inzetten op duurzaamheid is ook inzetten op kwalitatieve materialen die zich jaren betrouwbaar van hun taken kwijten. Dat is de filosofie die Arcadel hanteert met elk van zijn pneumatische manipulatoren van Dalmec. Kwaliteit staat voorop in alle keuzes die het bedrijf maakt, van de gebruikte materialen tot het opgebouwde concept. Voor Rombouts was dit de voornaamste reden om voor de toestellen van Dalmec en de service van leverancier Arcadel te kiezen.

Koffiebonen worden doorgaans in jute zakken aangeleverd. Gewichten die kunnen oplopen tot 80 kilogram en dus een bijzonder zware belasting zijn voor de medewerkers. Steeds meer bedrijven uit die sector investeren daarom in de ergonomische oplossingen van Dalmec en Arcadel. “Zo werkten we recent een project af bij Steinweg”, vertelt Thierry Reverse, zaakvoerder bij Arcadel, dat de pneumatische manipulatoren van Dalmec exclusief verdeelt in België en Luxemburg. 

De pneumatische manipulatoren van Dalmec, uitgerust met grijpers met speciale klemmen, maken licht werk van het verplaatsen van jute zakken tot 80 kilogram.

Licht werk maken van zware lasten

Steinweg is actief in de Antwerpse haven als aanbieder van logistieke diensten. Vanuit de opslagmagazijnen vertrekken de ingevoerde koffiebonen naar verwerkers over de hele wereld. “Het toestel wordt daar gebruikt om de bestelling voor de klanten klaar te maken. Op een pallet worden batches gemaakt van bonen van verschillende origine volgens het order.” Vroeger een lastig manueel karwei met zakken tot 80 kilogram, vandaag maken de pneumatische manipulatoren van Dalmec, uitgerust met grijpers met speciale klemmen, er licht werk van. Een oplossing die haar toegevoegde waarde al bewezen had in Nederland, voor Steinweg. 

Betrouwbaarheid door kwaliteit en modulariteit

Momenteel werkt Arcadel aan een gelijkaardige oplossing voor Rombouts in Aartselaar. Reverse: “Daar gaat het om jutezakken die vanuit de ontvangst naar het begin van de installatie gebracht moeten worden. Ze hadden nochtans al een andere oplossing staan, maar daarmee liepen ze te vaak tegens defecten en storingen aan. Bij Dalmec hanteren ze gelukkig een andere filosofie. De toestellen worden al van bij de ontwikkeling zo goed mogelijk beschermd tegen slijtage. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met een dubbele kabel in plaats van een enkele om het gewicht te dragen. Daarnaast wordt voor een modulaire aanpak gekozen, zodat de afzonderlijke componenten gedemonteerd en vervangen kunnen worden. Duurzaamheid staat echt voorop, zodat klanten kunnen rekenen op een betrouwbare werking.”

Een ander sterk punt dat de klanten weten te smaken is het maatwerk waarvan Dalmec en Arcadel hun visitekaartje gemaakt hebben.

Maatwerk als visitekaartje

Een ander sterk punt dat de klanten weten te smaken, is het maatwerk waarvan Dalmec zijn visitekaartje gemaakt heeft. “De toestellen worden altijd op maat opgebouwd vanuit de specifieke situatie ter plaatse. Want hoe beter ze aangepast zijn aan het werk dat ze moeten uitvoeren, hoe sneller de operatoren ze gebruiken”, legt Reverse uit. 

Een mooi voorbeeld daarvan is de oplossing die Arcadel bij Topbronnen voorziet. Daar staan de toestellen in om de rollen folie aan te leveren voor verder transport in de productie. Een doorn past in de rol die verticaal staat, spant zich dan op en zorgt voor een kantelbeweging, zodat de rol horizontaal op zijn plaats kan afgelegd worden. “In perfecte synergie met wat er al aanwezig was. Er werd voorheen gewerkt met een systeem met karren om de rollen te verplaatsen. Dat werkte perfect. Het probleem zat hem bij het manueel kantelen, waardoor de rol met folie op de karren patste. Dat zorgde gemakkelijk voor schade en het daarbij horende verlies. Dat hebben we volledig kunnen wegwerken.”

Arcadel probeert het verschil te maken door mee te denken met de klant over hoe bepaalde concepten zich in de praktijk vertalen.

Altijd de toepasbaarheid voor ogen houden

Nochtans had de klant eerst geïnformeerd naar een mobiele oplossing in plaats van een vaste post aan de machine. 

“Dat had technisch ook perfect gekund, dankzij de flexibiliteit van onze toestellen. Maar we proberen het verschil te maken door mee te denken met de klant over hoe zich dat dan in de praktijk vertaalt. Voor mobiele oplossingen moet er, waar het werk uitgevoerd wordt, ook persluchttoevoer en al dan niet elektriciteit aanwezig zijn. Ofwel kiest men voor een batterijsysteem, maar wat als de medewerkers de batterij vergeten te laden? Bovendien kost het dan weer even tijd om het toestel perfect in te stellen zodat een betrouwbare werking gegarandeerd is. Je moet die aandachtspunten ook eerlijk durven uitspreken en dan samen kijken wat het beste werkt. Eerlijk en transparant. Dan kom je tot de beste oplossingen”, besluit Reverse. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Industrial Automation? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details