NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Compacte ventilatoren bieden fraaie oplossing voor energiezuinige woningen

Compacte ventilatoren bieden fraaie oplossing voor energiezuinige woningen

Voor zowel het verwarmen, koelen áls ventileren van gebouwen, levert de Belgische producent Jaga een efficiënte en fraaie oplossing in de vorm van vloer- en wandradiatoren. De elementen zijn voorzien van JYS ventilatoren van Rotero die speciaal voor deze Low H2O radiatoren zijn ontwikkeld. R&D ingenieur Bart Moonen: “Rotero denkt tot op detailniveau met ons mee om de allerbeste oplossing te kunnen inzetten. Voor de Low H2O radiatoren betekent dit onder andere het leveren van energiezuinige ventilatoren met afmetingen die passen bij een inbouwhoogte van slechts 8 cm.”

De huidige tijd vraagt om goed geïsoleerde woningen en utiliteitsgebouwen die de verwarmingsbehoefte reduceren. Een goede zaak dus in het kader van energiebesparing en het verminderen van CO2-emissies. Maar deze praktisch luchtdichte woningen leveren ook een nieuw probleem op: oververhitting in warme maanden. Jaga reageerde hierop met de ontwikkeling van nieuwe zogenaamde Low H2O radiatoren die zowel kunnen koelen en verwarmen áls ventileren. Deze radiatoren zijn beschikbaar voor installatie in wand of plafond en voor installatie in de vloer.

Compacte ventilatoren

Compact en energiezuinig
De meest bekende serie vloerradiatoren is Clima Canal. Deze compacte vloerelementen bestaan uit een behuizing waarin een dynamische warmtewisselaar met rvs aansluitflexibels en tangentiële EC thermische ventilatoren zijn opgenomen. De werking is eenvoudig: het element zuigt lucht uit de ruimte aan die vervolgens via de warmtewisselaar wordt gekoeld of verwarmd. Hiervoor wordt respectievelijk koud en warm water toegevoerd. Wanneer het element de ruimte verwarmt zal de verwarmde lucht uit de Low H2O radiatoren omhoog stijgen. In de koelstand is het nodig een ventilator in te zetten die de gekoelde lucht de ruimte inblaast. Moonen: “Ondanks de eenvoudige werking is de ontwikkeling van deze Low H2O radiatoren allerminst eenvoudig. Zo moeten bijvoorbeeld alle onderdelen passen in een compacte behuizing die beperkt is door een breedte van 18 cm en een inbouwhoogte van slechts 8 cm. Tevens vinden we het als bedrijf van belang om het energieverbruik van onze producten te minimaliseren hetgeen in dit geval om een speciale ventilator vroeg.”

Compacte ventilatoren

JYS ventilator
Voor de benodigde compacte en energiezuinige ventilatoren nam het bedrijf contact op met Rotero die voor deze toepassing een optimale oplossing bood: een tangentiële ventilator van JYS. Harry de Wit, productspecialist: “Aan deze producten is een mooi verhaal verbonden: De geschiedenis waarbij de energiezuinige EC-technologie wordt toegepast binnen ventilatoren gaat tot ongeveer twintig jaar terug. Bijzonder is dat in deze tijd eigenlijk uitsluitend de axiale en radiale ventilatoren voorzien zijn van deze technologie, terwijl de tangentiële ventilatoren niet zijn opgepakt. Waarschijnlijk vonden grote leveranciers de markt hiervoor te klein. Rotero was echter wel degelijk geïnteresseerd evenals JYS uit Taiwan. Dit bedrijf had zijn ventilatoren met DC-technologie al volledig gestandaardiseerd en is in staat gebleken om door toepassing van elektronica de motoren te upgraden tot EC-motoren. In een nauwe samenwerking heeft dit geleid tot een inmiddels succesvolle serie tangentiële ventilatoren voor uiteenlopende toepassingen.” Speciaal voor de Jaga vloerradiatoren ontwikkelde JYS een ventilator die past in de opgegeven behuizing en bij de gewenste efficiëntiegraad de vereiste capaciteit levert. Moonen: “Daarbij komt dat deze ventilator relatief weinig geluid maakt wat natuurlijk ook zeer belangrijk is voor een element dat wordt toegepast in ruimtes waarin mensen wonen, werken of op een andere manier verblijven.”    

Tekst en beeld Rotero

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.