Corona krijgt Factories of the Future niet klein - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Corona krijgt Factories of the Future niet klein
De uitreiking van de Factory of the Future Awards gebeurde dit jaar tijdens een digitaal event.

Corona krijgt Factories of the Future niet klein

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) sleepten het felbegeerde etiket in de weg. Continental, Provan, ST-engineering, Borit en Nuscience wisten hun titel te verlengen voor de komende drie jaar. De kopgroep van meest toekomstgerichte bedrijven in België klokt zo af op 42 ondernemingen, die de voorbije vijf jaar samen meer dan 1,9 miljard euro investeerden in ons land.

Factories of the Future zijn bedrijven die investeren in digitalisering, in hun personeel, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Ze gaan doordacht om met energie en materialen en stimuleren de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. Om de felbegeerde titel te behalen, moeten bedrijven op elk van die transformatiedomeinen minstens vier op vijf scoren op een maturiteitsschaal tijdens een kritische audit door onafhankelijke experts. Cargill, Danone, Delhez Tôlerie en L’Oréal doorstonden deze audit met glans. “De Factories of the Future-transformaties zijn niet alleen voor de grote bedrijven haalbaar, iedere kmo kan ermee aan de slag. Als je het palmares bekijkt, zie je dat maar liefst 24 van de 42 huidige fabrieken van de toekomst kmo’s zijn met minder dan 250 medewerkers”, zegt Herman Derache, algemeen directeur Sirris.

Jurgen Berckmans (Danone) en Nadia Lapage (Fevia Vlaanderen).

Terugval door Covid-19 beperkt

Hoewel 2020 een jaar vol bijzondere uitdagingen was, heeft de aanslepende coronacrisis de Factories of the Future niet kleingekregen. Uit een enquête onder alle 42 titelhouders blijkt dat in het heetst van de crisis acht bedrijven 100% operationeel zijn gebleven. Bij de andere bleef de terugval in de activiteitsgraad beperkt: gemiddeld tussen 70 en 95% operationeel. Dat opmerkelijk goede resultaat was mogelijk door een mix van ingrepen, zoals het snel herinrichten van productiehallen en de invoering van allerlei veiligheidsmaatregelen en alternatieve werkwijzen om de werknemers optimaal te beschermen. Verschillende bedrijven melden ook dat ze tijdens de crisis nieuwe markten hebben gevonden en dat ze, met name door de verplichte invoering van telewerk waar mogelijk, versneld grote stappen voorwaarts hebben gezet op het gebied van digitalisering. De 42 Factories of the Future hebben tijdens het coronajaar 2020 gemiddeld 90% van de geplande investeringen uitgevoerd. Het gaat daarbij zowel om infrastructuurvernieuwingen als om investeringen in nieuwe machines, automatisering en digitalisering. Ook het aspect welzijn op het werk stond bijzonder hoog op de agenda van deze industriële koplopers. “We zien liever een voorsprong in onze organisatie, dan achteraf te moeten inhalen op de markt”, klinkt het daarover unaniem.

Marco Moes (Cargill) en Nadia Lapage (Fevia Vlaanderen).

Over toekomstdenken en aantrekkingskracht

“2020 was natuurlijk een uitzonderlijk jaar, en we zijn dan ook erg blij dat ondanks de zeer moeilijke omstandigheden toch heel wat maakbedrijven in ons land hun geplande transformatietrajecten zijn blijven voortzetten. De winnaars van vandaag illustreren dat toekomstdenken en geloven in je eigen visie als ondernemer altijd belangrijk blijft, want hoe lastig ook … uiteindelijk is corona maar een momentopname. Wil je als bedrijf voorlopen, blijf dan investeren ook in tijden van crisis”, zegt Geert Jacobs, project manager ‘Factories of the Future’ bij Agoria. “Een andere interessante vaststelling is dat de aantrekkingskracht van de Factory of the Future Award jaar na jaar breder wordt. Wat in 2015 begon als een initiatief in de technologische maakindustrie, trekt vandaag kandidaat-bedrijven én winnaars aan uit zeer uiteenlopende sectoren. Die kruisbestuiving kan voor ambitieuze bedrijven alleen maar inspirerend werken. Ze is bovendien een opsteker voor onze economie, die de komende jaren meer dan ooit nood zal hebben aan concurrentiekracht en dynamiek. Bij de technologische maakbedrijven, waar het destijds allemaal begon, is inmiddels trouwens al 30% van alle bedrijven ondertussen begonnen met zijn transformatie, onder begeleiding van de partners van het Factories of the Future programma.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.