De eenvoudigste manier om iets moeilijks te ontwerpen - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De eenvoudigste manier om iets moeilijks te ontwerpen
De integratie van software in het volledige automatiseringsconcept is dan ook bijzonder uitdagend voor machinebouwers.

De eenvoudigste manier om iets moeilijks te ontwerpen

De enorme toename van functionaliteit heeft het ontwerpproces voor nieuwe machines er niet eenvoudiger op gemaakt. Lenze introduceerde daarom al in 2012 zijn FAST systeem, Feasibly Applicable Software Toolbox. De automatiseringsspecialist goot de kennis en ervaring van zijn engineers op het terrein in een oplossing die machinebouwers in staat stelt om efficiënt modulaire machines op te bouwen en tijd te winnen. Lenze FAST neemt het gros van de machine software engineering over, zodat uw engineers zich kunnen focussen op wat uw machines speciaal maakt.

Machines kunnen niet meer zonder modulaire software. PLC en motion vormden al basis­elementen in het ontwerp, maar de laatste jaren wordt ook de integratie van visualisering en van manieren om data uit de machine te halen voor conditiebewaking en assetmanagement steeds belangrijker. “In het verleden beperkte engineering zich vooral tot mechatronica. Wie vandaag innovatief wil zijn, zich wil differentiëren kan niet om software heen. Het is de sleutel geworden tot een flexibele productie. De integratie van software in het volledige automatiseringsconcept is dan ook bijzonder uitdagend voor machinebouwers. Software moet alles makkelijker maken voor de eindgebruiker: van de operator die alle info voor foutdiagnose bij de hand heeft, over de onderhoudsmanager die stilstand wil vermijden, tot de plantmanager die zijn productielijn wil optimaliseren. Dat kan alleen als alles feilloos geïntegreerd wordt en dat vraagt om specialisten”, vat product manager FAST automation system Heiko Masur van Lenze de uitdaging samen.

Efficiëntere software engineering

Geen uitdaging zonder antwoord. Dus ging Lenze aan de slag om dit een stuk efficiënter te laten verlopen. FAST was het antwoord van de Duitse automatiseringsspecialist. Masur: “Wat begon met een enkele module is intussen uitgegroeid tot een volledige architectuur, waar we blijvend aan ontwikkelen. FAST is een toolbox om de engineering van machines aanzienlijk te vereenvoudigen en te versnellen. Het bestaat uit drie pijlers. Met de FAST application template kunnen engineers zeer snel en op een gestandaardiseerde manier machinefuncties uitschrijven en telkens hergebruiken. Daarnaast zijn er de FAST technology modules; functieblokken die een volledige mechatronische beschrijving geven van dat element. Hiermee kan heel veel gerealiseerd worden, ook buiten de PLC logica. Ten slotte is er het FAST framework dat alles van besturingstechnologie en informatietechnologie naadloos integreert en connecteert. Daarmee leggen we de basis voor automatische datadiensten.”

Machinebouwers hoeven dankzij FAST hun softwarefuncties eigenlijk niet meer te programmeren. Het is een kwestie geworden van combineren en configureren.

Van programmeren naar configureren

Machinebouwers hoeven dankzij FAST hun softwarefuncties eigenlijk niet meer te programmeren. Het is een kwestie geworden van combineren en configureren. “FAST heeft zich de voorbije jaren al bewezen in talloze applicaties over de hele wereld”, vult Maikel Kling aan. Hij is werkzaam als projectmanager Automation Systems EMEA west bij Lenze. “Het vereenvoudigt het werk van de engineer. Zelfs wie geen motionspecialist is, kan direct resultaten neerzetten, omdat je louter nog de modules met elkaar hoeft te verbinden. Engineers kunnen zich dus toeleggen op de toegevoegde waarde van hun machine, daar waar intellectueel eigendom echt speelt . Daarnaast zorgt FAST voor een kortere time-to-market en verlaagt het de ontwikkelingskosten. Belangrijke troeven in de wereld van machinebouw vandaag. Geen enkele van onze klanten die het gebruikt wil nog terug naar een leven zonder FAST.” 

Continu in ontwikkeling

Sinds zijn lancering in 2021 heeft FAST niet stilgestaan. Er komen voortdurende nieuwe tools en modules bij. Kling: “Dit ligt allemaal functie van de vereisten die er zijn bij machinebouwers. FAST is echt ontstaan uit het DNA, de knowhow en ervaring van onze application engineers die we gebundeld en gestandaardiseerd hebben. Om een concrete oplossing te bieden op de uitdagingen waar onze klanten voor staan. Eerst voor de verpakkingsindustrie, maar al snel bleken machinebouwers uit tal van sectoren er hun voordeel mee te kunnen doen. Dat is de kracht van Lenze FAST en dat is ook de weg die we verder blijven bewandelen want ook de markt staat nooit stil. Machinebouwers krijgen immers voortdurend nieuwe uitdagingen voorgeschoteld die we samen met FAST en onze engineers opnemen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.