NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De juiste manipulatoren maken licht werk

De juiste manipulatoren maken licht werk

Al betekent dat niet noodzakelijk dat de ontwikkeling zelf eenvoudig verloopt. Met ruim dertig jaar ervaring in pneumatische manipulatoren en een al even langdurige partnership met Italiaans fabrikant Dalmec, gaat het in Roeselare gevestigde Arcadel evenwel geen uitdaging uit de weg.

“Met de schaarste op de arbeidsmarkt, in het bijzonder wat betreft technisch geschoold personeel, hechten bedrijven steeds meer belang aan hun menselijk kapitaal”, merkt Thierry Reverse, zaakvoerder van Arcadel op. “Ook ergonomie komt daardoor – geheel terecht – steeds hoger op de agenda te staan. En dan komen wij al eens in het vizier. Met de pneumatische manipulatoren van Dalmec bieden we namelijk een heel veelzijdige en intuïtieve oplossing om tal van processen te verlichten, telkens op maat van de klant.”

De sleutel tot succes

In de showroom van Arcadel staan telkens een stuk of tien manipulatoren opgesteld. “Met hun verschillende toolings, uitvoeringen en gewichtsklassen illustreren ze de veelzijdigheid van dit soort systemen, en laten ze klanten en operatoren toe om van nabij kennis te maken met het principe. Al zal hun oplossing daarom niet noodzakelijk hetzelfde zijn.” Meedenken in het proces is volgens Reverse dé sleutel tot succes. “Wij denken niet in standaardoplossingen, maar vertrekken telkens vanuit de precieze problematiek van onze klant. Hoe verloopt het proces? Met welke stukken wordt er gewerkt? Wat zijn de omstandigheden? Zo werken we telkens een oplossing op maat uit. En daar durven we gerust ver in gaan.” 

Een cruciale overweging in het proces is met welke stukken er gewerkt wordt.

Cobot

Getuige bijvoorbeeld de samenwerking met bouwbedrijf Marchetta. “Zij gingen enkele jaren geleden op zoek naar een oplossing om sneller te metselen. De systemen die daarvoor al bestonden, waren eerder star en onhandig in gebruik. Ze verlichtten het werk van de arbeider wel wat, maar waren niet noodzakelijk efficiënter. Samen hebben we daarom Robby ontwikkeld: een cobot die het mogelijk maakt om met twee arbeiders in amper twee dagen tijd een volledige verdieping op te trekken. Dat was wel een uitdaging, want niet alleen moesten we een pneumatische manipulator in een mobiele cobot integreren, maar die cobot staat ook nog eens in weer en wind buiten.” Ook DAF Trucks klopte bij de bouw van een gloednieuwe fabriek in Westerlo bij Arcadel aan. “Wij hebben de trimmingafdeling uitgerust met vijftien manipulatoren”, zegt Reverse. “Zij ondersteunen de arbeiders bij het aankleden en inrichten van de vrachtwagencabines met portieren, ruiten, stoelen en dashboards.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.