Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Software, IT & Cyber Security

De volgende stap in IIoT-cybersecurity

shutterstock_725608555
Dankzij de Ewon Cosy+ met geïntegreerde beveiliging van de hardware zijn installaties beter gewapend tegen cyberaanvallen.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Bintz Technics

19 april 2023 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Cybersecurity is meer dan ooit een thema in onze maatschappij. Met de Ewon Cosy+ van HMS Networks biedt Bintz Technics een nieuwe generatie industriële VPN-routers die IIoT cybersecurity naar een hoger niveau tillen. Een state-of-the-art beveiliging van de hardware laat de gebruiker immers toe om vanop afstand op een veilige manier industriële installaties in bedrijf te nemen en te programmeren of zelfs problemen op te lossen. Vorig jaar werd de Cosy+ Ethernet gelanceerd en vandaag zijn ook de types 4G en WiFi uit voorraad leverbaar. Er werden ook verschillende features ontwikkeld om de routers eenvoudig up-to-date te houden.

Nieuwe features zorgen ervoor dat men de firmware van één of verschillende Ewon Cosy+ toestellen snel en gemakkelijk kan updaten.

Computers, smartphones, smartwatches, camera’s, luidsprekers, domoticasystemen…: vandaag gebruiken we heel veel geconnecteerde apparaten en daarom wint ook de beveiliging aan belang. Door de snelle groei van het IIoT neemt het aantal gevallen van verkeerde implemen­taties van de beveiliging toe. 

Bij IIoT-apparaten moet de beveiliging starten op het moment dat ze ingeschakeld worden. “Het uitvoeren van een vertrouwde en authentieke code begint met het veilig opstarten van het apparaat. ‘Secure Boot’ zorgt ervoor dat alleen software die door de fabrikant gevalideerd is, uitgevoerd kan worden. Zonder dat proces zou men bijvoorbeeld een aangepast besturingssysteem of gemanipuleerde software kunnen laden als men tussen de verschillende opstartfasen kan interfereren”, stelt sales engineer Wouter Mathieu van Bintz Technics, verdeler van de producten van HMS Networks in België en Luxemburg. “De nieuwe Ewon Cosy+ industriële VPN router biedt een volledig veilige opstart-sequentie, waardoor alleen die programmacode uitgevoerd wordt die door Ewon goedgekeurd is. De verificatieketen bestaat uit public en private keys, gecombineerd met een digitale handtekening. Pas als deze elementen op elkaar aansluiten, wordt de bootloader geladen. Als deze verificatieketen onderbroken wordt, start het apparaat niet op.”

Deze router werd conform ISO 27001 richtlijnen ontworpen.

Industriële installaties veilig vanop afstand monitoren

HMS Network is marktleider in het leveren van oplossingen voor de industriële informatie- en communicatietechnologie (Industrial ICT) en ontwikkelt onder meer producten onder de merknaam Ewon®, al twintig jaar de eerste keuze voor industriële remote access oplossingen. Wereldwijd zijn meer dan 400.000 toestellen via het Talk2M cloudplatform
verbonden, wat Ewon met ruime voorsprong tot de nummer één in industriële remote access connectiviteit maakt.

Bintz Technics is verantwoordelijk voor de verdeling van de producten in België en Luxemburg. “Met de Ewon Cosy+, de opvolger van de succesvolle Ewon Cosy 131, introduceerde HMS Networks een nieuwe generatie industriële VPN-routers die IIoT cybersecurity naar een hoger niveau tillen. Naast de prestaties en het gebruiksgemak blinkt deze nieuwe ontwikkeling vooral uit door een ultramoderne beveiliging van de hardware. Deze router werd conform ISO 27001 richtlijnen ontworpen. Dankzij een samenwerking met de cyber­securityspecialisten van Nviso kan Ewon een oplossing bieden die getest werd volgende de strengste IIoT-veiligheidsnormen,” licht de sales engineer toe.

“De combinatie van het industriële cloudplatform Talk2M met de Cosy+ en de geïntegreerde beveiliging van de hardware laat gebruikers toe vanop afstand op een veilige manier industriële installaties in bedrijf te nemen en te programmeren of zelfs foutdiagnoses uit te voeren. Zo wordt stilstand van machines beperkt. Er wordt ook tijd en geld gespaard omdat technici geen onnodige verplaatsingen voor interventies moeten maken. De productiviteit van de technici wordt dan ook gevoelig verbeterd.”

De combinatie van het industriële cloudplatform Talk2M met de Cosy+ laat gebruikers toe vanop afstand op een veilige manier industriële installaties in bedrijf te nemen en te programmeren of zelfs foutdiagnoses uit te voeren.

Snelle en eenvoudige update van firmware

De veiligheid van de producten ligt de specialisten van Ewon nauw aan het hart. Daarom werd in deze nieuwe Cosy+ een ‘Secure Element’ geïntegreerd, waardoor op het niveau van de hardware een extra veiligheid toegevoegd wordt. De zogenaamde ‘Hardware Root of Trust’ is een fundamenteel onderdeel voor een veilige opstartcyclus van het apparaat. 

“Het blijft belangrijk om de Cosy+ toestellen up-to-date te houden, zodat de installatie telkens weer beschermd is tegen alle bekende gevaren. HMS Networks blijft dan ook continu investeren in de ontwikkeling van features die het updaten van de Cosy+ apparaten ver­gemakkelijken. Zo kan de gebruiker profiteren van een online firmware update via de web interface. Op die manier kan men de update automatisch starten. De Cosy+ kan ook zichzelf elke 24 uur of bij een herstart op nieuw beschikbare firmware controleren”, sluit Wouter Mathieu af. 

Met de Ewon Cosy+ introduceerde HMS Networks een nieuwe generatie industriële VPN-routers die IIoT cybersecurity naar een hoger niveau tillen.

“Via Talk2M Firmware Management kunnen heel veel parameters van een Ewon toestel gecontroleerd worden. Men kan bijvoorbeeld zien welke Ewon oude firmware gebruikt en updates nodig heeft. Tot slot lanceerde HMS Networks recent een nieuwe firmware versie. Daarmee is het mogelijk om de geïntegreerde wifimodem van de Ewon Cosy+ wifi te gebruiken als een WiFi-client voor internettoegang of om het lokale Cosy+ LAN-netwerk draadloos te bereiken. Deze laatstgenoemde feature wordt ‘Access Point’ genoemd en is zeer praktisch voor technici op locatie.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Industrial Automation? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details