NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Detectie en lokalisatie van palletten in magazijnen: 50% sneller werken

Detectie en lokalisatie van palletten in magazijnen: 50% sneller werken

Geen sinecure om dan het overzicht te bewaren. Maar dankzij de ATLAS Forklift Track&Trace oplossing geleverd door Aucxis wordt elke stap van iedere pallet gemonitord doorheen de logistieke flow, van de stockage na productie tot het verladen op vrachtwagens voor transport. Een oplossing die de snelheid van werken met de helft deed toenemen en ook de accuraatheid van de pickings verbeterde. Bovendien kunnen de operatoren, magazijniers en transportplanners nu met minder druk en frustratie werken.

Tekst en beeld Aucxis 

De diverse Europese vestigingen van Roba Metals tellen samen ruim 600 werknemers. Aucxis mocht een RFID-pilootproject uitrollen in het Roba Metals service center en verkoopkantoor in Genk. Over een oppervlakte van 20.000 m², onderverdeeld in vier hallen, worden coils (=rollen) rvs herwerkt tot platen op maat, waarna ze worden verpakt. De pallets vertrekken uit voorraad of op afroep naar de klant, die de rvs platen op zijn beurt verwerkt tot een eindproduct, zoals bijvoorbeeld industriële keuken- en winkelinrichting, machineonderdelen en vaten. Roba Metals Genk heeft gemiddeld 7.000 palletten op voorraad, waarvan er wekelijks meer dan 1.000 uitgeleverd worden. Er zijn 35 werknemers betrokken bij de productie en logistieke flow.

Gert Machon, Roba Metals

Automatische locatie- en ladingcontrole

Om de correcte pallets voor verzending naar een klant te lokaliseren en op te halen in de magazijnen werkte Roba Metals met een traditionele barcodescanner en een Excel-bestand. Aangezien er steeds meer opslagruimte bijgebouwd wordt, en de palletlocaties niet altijd geregistreerd werden, liepen de zoektijden fors op. Dit terwijl de leveringstijden steeds krapper worden: de klant verwacht zijn levering vaak reeds één dag na bestelling. Roba Metals ging daarom op zoek naar een real time detectie- en lokalisatiesysteem dat aan hun WMS gekoppeld kon worden. Aucxis stelde voor om de ATLAS Forklift Track&Trace oplossing te implementeren. Deze geeft een accuraat en up-to-date overzicht van de interne logistieke bewegingen door automatische locatie- en ladingcontrole. Er werd gekozen om met RFID UHF-technologie te werken omdat er dan in bulk gescand kan worden. Verder is er – in tegenstelling tot barcodes – geen line-of-sight vereist voor het uitlezen van de tags.

Antennes op de rolbrug en grijptang scannen de lading platen.

Taggen van palletten

Eenmaal de op maat gemaakte rvs platen op een pallet liggen, wordt deze voorzien van een papieren of kunststof beschermfolie. Hier kleeft steeds een barcodelabel met de klantgegevens en een uniek nummer op. Op basis van dit nummer – dat uitgelezen wordt door een PC met barcodescanner – printen we twee RFID-tags die tegelijk geprogrammeerd worden met hun product ID. Deze twee RFID-tags worden ook op de beschermfolie geplakt. Er zijn twee tags per pallet nodig omdat ze op verschillende manieren opgetild kunnen worden tijdens het verladen: zowel met een heftruck als met een rolbrug. Roba Metals Genk schat dit jaar +/- 100.000 pallets van tags te voorzien. Eenmaal de pallet getagd is, wordt hij in een drop-off zone afgezet door de heftruck. Van daaruit brengt de rolbrug de pallet naar zijn eigenlijke stockageplaats. Bij het picken van de pallets voor transport gebeurt de omgekeerde beweging.

Antennes, vooraan en onderaan de heftrucks, scannen de vloertags en sturen de locatie van de heftrucks door.

Detectieapparatuur rolbruggen en heftrucks

Boven in iedere hal beweegt een rolbrug aan een rail van voor naar achter. De bijbehorende grijptang beweegt van links naar rechts om de pallet te kunnen laden. Elke hal is verdeeld in een raster, waarbij elk vak in het raster voor een afzetplek of doorgang staat. De vijf rolbruggen werden uitgerust met een antenne voor het scannen van de lading en twee afstandsmeters, om op basis van X&Y-coördinaten de exacte positie in de hal te bepalen. Er werden zes heftrucks uitgerust met een antenne vooraan – voor het scannen van de lading – en een antenne onderaan – voor het scannen van de grondtags – om zo hun positie in de hal te bepalen. Dankzij deze uitrusting kunnen de heftrucks meerdere palletten tegelijk lezen. Aangezien de heftrucks aan 12km/u over de rasters met vloertags rijden, was de uitleessnelheid van de tag heel belangrijk bij de tagselectie.

Gegevensverwerking

De bestuurder van de rolbrug of heftruck voert dezelfde taken uit als voorheen, maar ziet nu ook op een scherm op welke afzetlocatie hij welke pallet oppakt. Vervolgens bevestigt hij dit op zijn touchscreen. Na bevestiging door de gebruiker worden de gegevens automatisch doorgestuurd naar het WMS van Roba Metals. Het interessante aan het concept is dat dezelfde hardware en technologie (middleware HERTZ) gebruikt kan worden voor zowel identificatie als lokalisatie.    

Voor meer informatie
Aucxis RFID Solutions
Zavelstraat 40 – 9190 Stekene
Tel. +32 (0)3 790 17 – 
info@aucxis.com – www.aucxis.com/nl/rfid

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.