NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Draadloze netwerkoplossingen voor meer efficiëntie in geautomatiseerde productiefaciliteiten
Een gerenommeerde autofabrikant investeerde in een overhead transfersysteem (OTS) om voertuigen tijdens het productieproces van de ene locatie naar een andere te transporteren.

Draadloze netwerkoplossingen voor meer efficiëntie in geautomatiseerde productiefaciliteiten

Om de productiviteit en efficiëntie op de werkvloer te verhogen, kosten te besparen en de veiligheid voor de werknemers te verbeteren, investeren bedrijven steeds vaker in een verregaande automatisatie van hun productieprocessen. Moxa helpt bedrijven om een betrouwbaar draadloos netwerk te creëren dat ervoor zorgt dat alle stappen in het productieproces naadloos op elkaar aansluiten en de werkstukken perfect doorheen het productietraject bewegen. Karel Mus van verdeler Technolec vertelt hoe Moxa bij twee verschillende toepassingen een maatoplossing bood.

Intelligente kraaninstallatie bij staalgigant

Een grote staalfabriek ging op zoek naar een oplossing om het productieproces te optimaliseren en veiliger te maken. Daarbij kozen ze voor geautomatiseerde draadloze kranen, die vanuit een centrale controlekamer bestuurd konden worden. De locatie was echter zeer veeleisend voor machines en apparatuur, omdat ze constant aan elektromagnetische interferenties, zware trillingen en stof blootgesteld werden. Dat kon ook een invloed hebben op de draadloze signalen. 

Om het productieproces met de kranen vlot te laten verlopen, had het staalbedrijf zowel betrouwbare software als robuuste hardware van industriële kwaliteit nodig. De software moest de engineers toelaten om het draadloze netwerk in real-time te bewaken en te beheren, terwijl de hardware aan de speciale zware omstandigheden in de fabriek aangepast moest zijn. 

Een gedetailleerde visualisatie van de Moxa-oplossing voor de staalfabriek.

“Om de staalgigant te helpen om de stap te zetten naar een geautomatiseerde productie met intelligente draadloze kraansystemen, leverde Moxa een geïntegreerde industriële draadloze oplossing met robuuste hardware en gebruiksvriendelijke software, op maat gemaakt voor toepassingen met geautomatiseerde goederenbehandeling (automated material handeling, AMH)”, legt Karel Mus uit. “De draadloze AP/client hardware type AWK-4131A van Moxa voldoet aan de industriële normen en beschikt over milliseconde-gebaseerde Turbo Roaming voor een soepele overgang van het ene naar het andere punt. Dankzij de draadloze add-on voor de MXview management software van Moxa kunnen de engineers van de firma het draadloze netwerk vanuit een centrale ruimte in real-time in de gaten houden en beheren, waardoor er wifi-connectiviteit op elk punt van de werkvloer is en de kost bij problemen en het risico op stilstand beperkt worden.”

Een staalgigant ging op zoek naar een oplossing om de productiefaciliteit te optimaliseren met geautomatiseerde draadloze kranen, beheerd vanuit een centrale controlekamer.

Wagens transporteren doorheen de productie

Een gerenommeerde autofabrikant was dan weer op zoek naar een overhead transfersysteem (OTS) om voertuigen tijdens het productieproces van de ene locatie naar een andere te transporteren. Zo konden efficiëntie en nauwkeurigheid in elke fase verbeterd worden. De installatie moest aan drie belangrijke eisen voldoen. Uiteraard was er een betrouwbaar netwerk nodig om een efficiënte flow van de wagens te realiseren. Daarnaast moest alle apparatuur via een HMI gevisualiseerd kunnen worden, en moesten de gebruikte apparaten compact zijn om in een beperkte ruimte geïnstalleerd te kunnen worden.

“Ook in deze toepassing helpen de AP/client hardware-oplossingen (AWK-1131A AP en AWK-1137C Client) van Moxa om in deze productiefaciliteit een betrouwbaar draadloos netwerk te creëren, waardoor het productieproces vlot verloopt. De hardware van Moxa is robuust en voldoet aan alle industriële normen. Daardoor zijn de apparaten ook ideaal geschikt voor integratie in dergelijke veeleisende productieomgevingen”, stelt Mus. 

“Dankzij de intelligente switch SDS-3008, uitgerust met de meest courante automatiseringsprotocollen, zoals EtherNet/IP, PROFINET en Modbus TCP, kunnen de operatoren het netwerk vanaf een geautomatiseerde HMI visualiseren, controleren en beheren. Bovendien paste de apparatuur door de compacte vormgeving perfect in de beschikbare ruimte. Voor de operatoren wordt het beheer van een netwerk op die manier kinderspel, en de werking van het systeem wordt geoptimaliseerd.” 

Voor meer informatie: https://www.technolec.be/.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.