NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Duurzame fabriek van de toekomst wordt vandaag ‘gebouwd’
Actemium organiseerde op de kunstsite van de Verbeke Foundation het seminarie ‘Towards the sustainable Factory of the Future’.

Duurzame fabriek van de toekomst wordt vandaag ‘gebouwd’

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de industrie. Dat bleek ook uit onderzoek door Actemium, een merk van VINCI Energies gericht op de optimalisatie van industriële processen. Ingenieurs zullen echter creativiteit aan de dag moeten leggen om oplossingen te bedenken voor de duurzame en digitale transformatie waar de industrie voor staat. Daarom organiseerde Actemium, samen met zustermerken Axians, AVT Europe en Legendre Conveyors, op de kunstsite van de Verbeke Foundation het seminarie ‘Towards the sustainable Factory of the Future’.

“Duurzaamheid is vandaag een van de kernpunten in de strategie van bedrijven – een must die verder reikt dan alleen maar de zorg voor het milieu”, stelt Luc Clabout, CEO van Actemium België. “Het is uitgegroeid tot een holistische visie waarin ook plaats is voor circulariteit, digitalisering, welzijn van medewerkers, productinnovaties en verbonden ecosystemen. De industrie wil op dat vlak sneller gaan dan de politiek en dat stemt ons hoopvol. Actemium wil samen met zijn klanten stap voor stap bouwen aan de toekomst, maar dan wel met de juiste strategie in het achterhoofd.”

Omdat duurzaamheid volgens hem niet inspireert, lanceert professor Wayne Visser een nieuw concept: ‘Thriving’.

Nood aan digitale funderingen

Bij Actemium is men duidelijk: de traditionele manier van werken moet overboord. Behalve van betonnen funderingen hangt het succes ook af van de digitale funderingen. Welke data zijn nodig om productieprocessen slimmer, sneller en efficiënter te maken? Hoe kunnen simulatietools en digital twins de concurrentiepositie verstevigen? 

“Dit is geen eenvoudige materie. Daarom willen we bedrijven helpen om van bij de aanvang juiste keuzes te maken. Dankzij onze ervaring met concrete realisaties zijn we immers gegroeid van een softwareleverancier naar een totaalpartner”, gaat Clabout verder. “We kunnen hen bijstaan bij het ontwerp, maar ook in de uitvoeringsfase, met onder meer machines, piping en elektrische leidingen, én bij het beheer van de productieprocessen.”

Medewerkers van Guaranteed, CNH Industrial, Pfizer, Puratos en Vandemoortele legden uit hoe zij duurzaamheid vandaag proberen te implementeren.

Tijd voor ‘Thriving’

De nood aan een nieuwe manier van werken bleek ook uit de keynote van professor Wayne Visser, die ons nog tien jaar gunt om het klimaat te redden. Maar dat kan alleen als we meer ambitie tonen. Hoe ambitieuzer onze doelen, hoe innovatiever de oplossingen. Omdat duurzaamheid volgens hem niet inspireert, lanceert hij een nieuw concept: ‘Thriving’. Als we alles en iedereen laten groeien, zullen we ook zelf groeien. En een mens is nu eenmaal geboren om te groeien. 

Zo moeten we zes grote transities realiseren: van degradatie naar herstel van ecosystemen, van uitputting van grondstoffen naar een circulaire economie, van ongelijkheid in gemeenschappen naar verantwoordelijkheidszin, van ziekte naar revitalisering, van disconnectie naar nieuwe banden smeden door technologie, en van disruptie naar veerkrachtige infrastructuur en instellingen. 

Medewerkers van Guaranteed, CNH Industrial, Pfizer, Puratos en Vandemoortele legden uit hoe zij duurzaamheid vandaag proberen te implementeren. Daaruit bleek dat de fabriek van de toekomst niet louter gebaseerd is op technologie, maar dat vooral de mens centraal staat in het verhaal om productieprocessen slimmer, groener en future proof te maken. Actemium en zijn technologiepartners in een vroeg stadium bij het project betrekken betekent een meerwaarde.

Na de lezingen kon men nog deelnemen aan twee uit een reeks van zes workshops rond het thema duurzame fabriek van de toekomst.

Zes workshops én Indumation

Na de lezingen kon men nog deelnemen aan twee uit een reeks van zes workshops, die allemaal op de fabriek van de toekomst gericht waren: Product Innovation met een digitale laag bovenop het product, Sustainable Production door de digitale en fysieke wereld te verbinden, Smart Operational Excellence via een holistische aanpak, IT4OT voor het beveiligen van de productieomgeving, Integrated End-of-Line oplossingen die de kracht van technologie en de diepgaande kennis van het productie-ecosysteem combineren, en Digitizing Production Operations of hoe dankzij de digitalisering grondstoffen en werknemers efficiënter ingezet kunnen worden en de ecologisch footprint gereduceerd wordt. Het doel voor Actemium is de duurzame fabriek van de toekomst samen met de klant ontwerpen, bouwen en operationeel houden. Bedrijven inspireren om die stap te zetten vormde meteen ook de basis van hun deelname aan Indumation. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.