NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Een optimale PROFINET-infrastructuur bereik je met de juiste producten én advies op maat
Een overzicht van het Helmholz gamma.

Een optimale PROFINET-infrastructuur bereik je met de juiste producten én advies op maat

PROFINET is tegenwoordig het meest gebruikte netwerk binnen machines en installaties. Maar hoe zorg je voor een optimale PROFINET-infrastructuur? “Wij bieden onze klanten niet alleen de juiste producten, maar ook advies en ondersteuning om de beste oplossing te kunnen bereiken”, zegt Dolf van Eendenburg van Helmholz Benelux.

Al ruim 30 jaar is Helmholz, expert in industriële automatiseringscomponenten, actief in industriële communicatie. In het begin lag de focus op componenten voor PROFIBUS en CAN. Het was voor het bedrijf een logische stap om direct vanaf de introductie van PROFINET te starten met de ontwikkeling van producten hiervoor. 

Dolf Van Eendenburg (links) en Bart Pape grondleggers van Helmholz Benelux.

Gevarieerd gamma 

Naast Profibus en CAN is PROFINET een belangrijk specialisme geworden. Sterker nog, klanten noemen Helmholz zelfs ‘het bedrijf met de meeste kennis van PROFINET in de Benelux’. Dolf van Eendenburg van Helmholz Benelux: “Deskundig en eerlijk advies geven is heel belangrijk. Wij willen samen met de klanten een optimale PROFINET-infrastructuur realiseren. Daarom hebben we een compleet en gevarieerd gamma aan switches beschikbaar.”

Revolutionaire switch

Naast een serie van platte en compacte switches, die weinig kastruimte in beslag nemen, introduceerde Helmholz recent een nieuwe lijn. Van Eendenburg: “Met de Flextra switch hebben we en revolutionaire switch op de markt. Doordat alle aansluitingen aan de onderzijde zitten, kunnen de kabels snel en eenvoudig uit de kabelgoot op de switch worden aangesloten.”

Ongecompliceerd

Naast een compleet pakket aan switches, ontwikkelde het bedrijf vanuit de expertise rond veldbussen een hele serie van gateways en couplers. Hiermee is het mogelijk om verschillende veldbussen en netwerken eenvoudig aan PROFINET te verbinden. Er zijn gateways en couplers beschikbaar voor bijvoorbeeld PROFIBUS, CAN, ModbusTCP, EthernetIP en MQTT. Van Eendenburg over de couplers: “Het is de missie van Helmholz om ongecompliceerde producten te maken. Door de volledige configuratie in de engineeringsomgeving plaats te laten vinden, is er bijvoorbeeld geen ingewikkelde software meer nodig. Easy-to-use, dat is ons uitgangspunt.” 

De revolutionaire PROFINET-switch.

Netwerk-integratie en netwerkbeveiliging 

Aandacht voor netwerkintegratie en netwerkbeveiliging kunnen evenmin niet ontbreken. “Hiervoor hebben we de WALL IE in het pakket. Deze maakt het mogelijk om IT-beveiliging en integratie uit te voeren, met een interface die voor de automatiseringsengineer eenvoudig is te begrijpen. De module, die net zo compact is als de switches, beschermt en integreert een hele installatie, of het nu gaat om het blokkeren van netwerkverkeer, of het veranderen van complete IP-ranges.”

Communicatie tot 3 km

Ook wanneer een kabel voor PROFINET niet de beste oplossing is, ligt een antwoord klaar. “Met de draadloze oplossing DATAEAGLE helpen we klanten met een passende oplossing. Er zijn oplossingen voor draadloze communicatie tot 3 km.” Technical Manager Bart Pape vult aan: “De DATAEAGLE maakt het mogelijk om PROFINET of PROFISAFE draadloos te communiceren zonder extra configuratie. Voor de engineeringsomgeving is het net alsof er gewoon een kabel ligt.” Naast de slimme producten voorziet Helmholz klanten ook van connectoren en patchkabels. Deze zijn minstens net zo belangrijk bij een PROFINET-installatie.

De WALL IE is bedoeld om netwerken te segmenteren.

Troubleshooting en monitoring

Om klanten ook van dienst te kunnen zijn bij problemen op de netwerken heeft Helmholz een pakket aan troubleshooting en monitoring tools voor PROFINET. Pape hierover: “De PROFINET TEST TOOL wordt door veel van onze klanten ingezet. Ook met beperkte PROFINET kennis wordt dankzij de tool al snel een probleem gevonden en opgelost.” Helmholz maakt zelf ook gebruik van deze tool. Van Eendenburg: “Wij gaan iedere week op pad om problemen met netwerken op te lossen. De oorzaak van acute stilstand of onregelmatige uitval sporen en lossen we op.” De tool wordt eveneens gebruikt voor het valideren van netwerken. “Met een validatierapport weet je zeker dat de installatie volledig voldoet aan de normen die opgesteld zijn door de internationale PROFINET organisatie. Een maximale zekerheid voor de gebruiker!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.