- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Digitalisering heeft de klassieke automatiseringswereld op zijn kop gezet. Maar niet zo bij B&R, met zijn hoge processorsnelheden en grote geheugencapaciteiten was deze Oostenrijkse industriële automatiseringsspecialist als geen ander voorbereid op de digitale golf die kwam. Een gesprek met managing director B&R Benelux Piet Tak over de huidige en toekomstige stand van zaken.
Op vier april was het exact drie jaar geleden dat bekend werd gemaakt dat het Oostenrijkse familiebedrijf en automatiseringsspecialist B&R onderdeel ging uitmaken van ABB. De families Bernecker en Rainer hadden geen opvolging in eigen rangen en zochten en vonden in ABB een goede marktpartij. Managing director van B&R Piet Tak zag meteen de complementariteit tussen beide productportfolio’s. “Door pas in ’79 de automatiseringsmarkt te betreden, heeft B&R voor een belangrijk deel gemikt op de hoogwaardige machinebouw. Een segment waarin er meer mogelijkheden lagen om ons te onderscheiden. Dat maakt dat we met onze krachtige processoren en grote geheugencapaciteiten perfect voorbereid waren op de digitale golf van het laatste decennium.
We hadden en hebben genoeg rekenkracht in huis om al die kostbare ruwe data te verwerken en om te zetten in waardevolle informatie. In de PLC, met edge computing of in de cloud, zoals de klant het wil. ABB vond je minder terug met de PLC’s, industriële PC’s en servotechniek in de machinebouw, vandaar dat het zo goed klikt tussen ons.”
De samenwerking begint intussen zijn vruchten af te werpen. Tijdens de SPS 2019 in november in Neurenberg presenteerde B&R nieuwe oplossingen voor het programmeren en aansturen van ABB robotarmen. Voortaan kan dat vanuit dezelfde controller gebeuren als degene die de machine aanstuurt. Tak: “Machinebouwers hebben nood aan meer flexibiliteit dan vroeger omdat consumenten steeds andere producten eisen. Dat is koren op onze molen want met onze ontwikkelomgeving B&R Automation Studio kunnen we zowel de PLC inclusief motion control, visualisering en integrated safety nu ook de robotarmen in en op de machine programmeren . Wij kunnen nu vanuit één en dezelfde besturing zowel de machine als de robotarmen besturen, wat materiaalkosten en programmeertijd uitspaart.”
Die nood aan flexibiliteit vult B&R verder uitstekend in met zijn track-systemen ACOPOStrak en SuperTrak. “In feite is dat één grote lineaire motor waarop shuttles naar verschillende bewerkingsstations kunnen gebracht worden. Door te spelen met de snelheid en de afstand tussen de shuttles en mogelijkheden om parallel- en by-passtrajecten toe te voegen, hoeft niet elk product nog hetzelfde traject te volgen. Je krijgt eigenlijk maatwerk tegen nauwelijks extra kosten. Dit brengt ons een stap dichter bij de productie van enkelstuks tegen de kostprijs van massaproducten. Het ultieme streven in Industrie 4.0”, vat Tak samen. Om te controleren of dit allemaal goed verloopt, voegde B&R vorig jaar een visionoplossing aan zijn portfolio toe. “Vroeger was beeldherkenning en/of -verwerking alleen mogelijk met een stand-alone camera en een zware pc. Wij kozen voor zwart-witcamera’s omdat een zwartwitsensor minder resolutie nodig heeft om hetzelfde resultaat te krijgen. Hierdoor wordt de beeldverwerking sneller. Door te spelen met belichting kan je per kleur immers andere gradaties en schaduwen herkennen, zonder dat je een sterke processor of veel geheugen nodig hebt. Het resultaat is een betaalbare oplossing waarmee we groot segment van de vision markt bestrijken, met uitzondering van de top. Ook de B&R visionsystemen worden met dezelfde ontwikkeltool geprogrammeerd. “Het bieden van volledig geïntegreerde oplossingen vanuit één fabrikant wordt door machinebouwers als een belangrijk keuzecriterium gezien”, vertelt Tak.
Dat is wat B&R vandaag al kan realiseren. In de volgende fase zal artificiële intelligentie zijn intrede beginnen doen. Tak: “De convergentie tussen OT en IT wordt elke dag een stukje meer realiteit om het doel te realiseren van geen ongeplande productiestilstanden meer. We kunnen al heel ver gaan in conditiebewaking. De slijtage van een motor voorspellen door verschillen in temperatuur, stroom en trillingen te monitoren is al standaard in besturings- en aandrijftechniek. De volgende stap is die productiegegevens ook verbinden met informatie over bijvoorbeeld consumentengedrag, wat we kennen uit de IT-wereld. Zo kan u al de granulaten voor uw verpakking in de juiste kleur in stock hebben voor de vraag en de prijs stijgen.” Dat zijn de eerste stappen richting artificiële intelligentie. Belangrijk daarbij zal standaardisering zijn. Industriële netwerken moeten verder gaan dan de eigen voorkeuren. “B&R is daarom een van de voortrekkers in OPC-UA over TSN. Ik hoop dat iedereen zijn engagement opneemt om dit te realiseren, want het zal een enorme ontlasting voor machinebouwers en eindgebruikers betekenen”, besluit Tak.