Eerste bindend akkoord rond AI - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Eerste bindend akkoord rond AI
Naast de landen van de Europese Unie ondertekenden ook Andorra, Georgië, IJsland, Noorwegen, Moldavië, San Marino, het Verenigd Koninkrijk, Israël en de Verenigde Staten het verdrag.

Eerste bindend akkoord rond AI

Er is een eerste internationaal akkoord getekend rond de toepassing van artificiële intelligentie (AI). Dat gebeurde tijdens de recente Raad van Europa in Vilnius, waar de ministers van Justitie voor de gelegenheid samenkwamen. Dit geldt als het allereerste internationaal juridisch bindende verdrag dat ervoor moet zorgen dat het gebruik van AI-systemen volledig in overeenstemming is met mensenrechten, democratie en rechtsstaat. Naast de landen van de Europese Unie ondertekenden ook Andorra, Georgië, IJsland, Noorwegen, Moldavië, San Marino, het Verenigd Koninkrijk, Israël en de Verenigde Staten het verdrag. 

Een historisch moment in Litouwen begin september: de Framework Convention on Artificial Intelligence and Human Rights, Democracy and Rule werd er officieel ondertekend. Marija Pejčinović Burić, secretaris-generaal van de Raad van Europa, zei: “We moeten ervoor zorgen dat de opkomst van AI onze normen handhaaft en niet ondermijnt. Het Kaderverdrag is ontworpen om precies dat te waarborgen. Het is een sterke en evenwichtige tekst – het resultaat van de open en inclusieve aanpak waarmee het is opgesteld en die ervoor heeft gezorgd dat het verdrag vanuit meerdere en deskundige invalshoeken kan worden benaderd. Het kaderverdrag is een open verdrag met een potentieel wereldwijd bereik. Ik hoop dat dit de eerste van vele handtekeningen zal zijn en dat ze snel gevolgd zullen worden door ratificaties, zodat het verdrag zo snel mogelijk in werking kan treden.”

Wettelijk kader voor AI-systemen

Het verdrag biedt een wettelijk kader voor de gehele levenscyclus van AI-systemen. Het bevordert vooruitgang en innovatie op het gebied van AI, maar beheerst tegelijkertijd de risico’s die het kan opleveren voor mensenrechten, democratie en de rechtsstaat. Om de tand des tijds te doorstaan, is het verdrag technologieneutraal. Het Kaderverdrag is op 17 mei 2024 aangenomen door het Comité van Ministers van de Raad van Europa. De 46 lidstaten van de Raad van Europa, de Europese Unie en elf niet-lidstaten (Argentinië, Australië, Canada, Costa Rica, de Heilige Stoel, Israël, Japan, Mexico, Peru, de Verenigde Staten van Amerika en Uruguay) onderhandelden over het verdrag. Vertegenwoordigers van de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld en de academische wereld hebben als waarnemers bijgedragen.

Marija Pejčinović Burić, secretaris-generaal van de Raad van Europa: “We moeten ervoor zorgen dat de opkomst van AI onze normen handhaaft en niet ondermijnt.”

Hoofdlijnen van het verdrag

AI-systemen moeten rekening houden met menselijke waardigheid en individuele autonomie, met gelijkheid en non-discriminatie, met respect voor privacy en bescherming van persoonlijke gegevens, met transparantie en
toezicht, met rekenschap en verantwoordelijkheid, met betrouwbaarheid en met veilige innovaties. Het benoemt ook de rechtsmiddelen, procedurele rechten en waarborgen:

  • Relevante informatie over AI-systemen en het gebruik ervan documenteren en beschikbaar stellen aan de betrokken personen.
  • De informatie moet voldoende zijn om de betrokkenen in staat te stellen om de beslissing(en) aan te vechten die is (zijn) genomen door middel van het systeem of grotendeels op het systeem gebaseerd zijn, en om het gebruik van het systeem zelf aan te vechten.
  • Daadwerkelijke mogelijkheid om een klacht in te dienen bij de bevoegde autoriteiten.
  • Bieden van effectieve procedurele waarborgen, garanties en rechten voor de betrokken personen in verband met de toepassing van een AI-systeem indien het aanzienlijke gevolgen heeft voor het genot van mensenrechten en fundamentele vrijheden.
  • Mededeling dat men in contact staat met een AI-systeem en niet met een mens.

Verdere uitrol?

Het verdrag treedt in werking op de eerste dag van de maand die volgt op het verstrijken van een periode van drie maanden na de datum waarop vijf ondertekenaars, waaronder ten minste drie lidstaten van de Raad van Europa, het hebben geratificeerd. Landen van over de hele wereld kunnen zich bij het verdrag aansluiten en zich ertoe verbinden de bepalingen ervan na te leven. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?