NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Ethernet switch die intelligenter is en eenvoudiger ingesteld kan worden
Als geautomatiseerde lijnen voor de handling van goederen gebruik maken van het Profinet protocol, kiest men best switches die compatibel zijn met Profinet.

Ethernet switch die intelligenter is en eenvoudiger ingesteld kan worden

Automatiseringstechnici leggen steeds meer de nadruk op de onderliggende gezondheid van hun netwerken, waardoor ze een betrouwbare werking van de productie kunnen garanderen. Dit wordt vaak gerealiseerd door data en de netwerkstatus via SCADA/HMI’s te controleren en zo te voorkomen dat het netwerk uitvalt. Om die industriële communicatie te vereenvoudigen, ontwikkelde Moxa de smart switches van de SDS-3000 serie. Ze behoren tot de kleinste in de wereld die op SCADA/HMI-systemen gecontroleerd kunnen worden en de configuratie en bediening blijven eenvoudig en flexibel. Het slanke, eenvoudige en intelligente design maakt deze smart switches ideaal voor schakelkasten in een ‘smart factory’. Samen met Karel Mus, zaakvoerder van Technolec en verdeler voor Moxa in België, nemen we een aantal voorbeelden uit de praktijk onder de loep.

De smart switches van Moxa zijn intelligenter en eenvoudiger in te stellen.

Als geautomatiseerde lijnen voor de handling van goederen gebruikmaken van het Profinet protocol, is het uiteraard een voordeel om ook switches te implementeren die compatibel zijn met Profinet. Zo kunnen de technici immers snel de gegevens en de netwerkstatus op SCADA-systemen bekijken. Bovendien zorgt de eenvoudige en snelle integratie van deze SCADA-systemen er voor dat problemen sneller opgelost kunnen worden en stilstand verminderd wordt. Dat komt de betrouwbare werking van de machines ten goede. “Met slechts één klik kan men de Profinet modus op de SDS-3000 smart switches inschakelen, waardoor het netwerk via SCADA/HMI bewaakt kan worden. Bovendien ondersteunen deze switches de MRP-client voor snelle netwerkredundantie”, zegt Mus. “Dankzij het hoge aantal poorten kunnen meer machinegegevens verzameld worden en het compacte en flexibele ontwerp laat een gemakkelijke integratie in kleine kasten toe.”

Controle van de bedrijfsprocessen in een bottelarij

In een bottelarij met een automatische productielijn voor het vullen van flessen worden Profinet en EtherNet/IP protocol PLC’s gebruikt om de processen te controleren. Er waren ook switches nodig die beide protocollen ondersteunden en technici in staat stelden snel configuraties van IA-profielen uit te voeren om de downtime van de productie te beperken. Bovendien moesten die switches in de bestaande kast passen en gemakkelijk in het SCADA-systeem geïntegreerd kunnen worden. “Zo kwamen ze bij de smart switches uit de Moxa SDS-3000 serie terecht. Die ondersteunen zowel Profinet als EtherNet/IP en hebben een gebruiksvriendelijke UI waarmee technici snel IA-profielinstellingen kunnen aanpassen. Die technici kunnen met behulp van de switches ook de status van bestaande SCADA- en HMI-systemen bewaken. Ze ondersteunen verder RSTP/STP voor snelle netwerkredundantie”, licht de zaakvoerder van Technolec toe. “Dankzij hun compacte en flexibele behuizing passen deze smart switches in kleine ruimtes, zoals schakelkasten.”

De switches uit de SDS-3000 serie behoren tot de kleinste in de wereld die op SCADA/HMI-systemen gecontroleerd kunnen worden.

Gebouwbeheer- en controlesystemen

Zogenaamde FMCS (Facility Management & Control Systems) worden gebouwd om kritische gegevens te verzamelen en een soepel productieproces te waarborgen. Zo zouden halfgeleiderfabrikanten bijvoorbeeld sensoren installeren om de omgevingsomstandigheden te detecteren en data-analyses mogelijk te maken. Om de integriteit van de gegevens en een nauwkeurige besluitvorming te garanderen, is een betrouwbaar netwerk vereist voor de gegevensoverdracht naar het controlecentrum, waar de bewaking en analyse gebeuren. Modbus TCP is het meest gebruikte protocol op de werkvloer. Met behulp van een Modbus compatibele switch kunnen technici de netwerkstatus via het bestaande SCADA-systeem controleren en daar snel op reageren. “De smart switches van Moxa ondersteunen de Modbus/TCP, EtherNet/IP en Profinet industriële protocollen voor een eenvoudige integratie enbewaking in HMI/SCADA automatiserings­ systemen alsook RSTP/STP voor snelle netwerk­- redundantie”, sluit Mus af. “Verder ondersteunen die switches een reeks nuttige beheerfuncties, waaronder IEEE 802.1Q VLAN, poort-mirroring, SNMP en alarmering via relais. Ze kunnen met behulp van het 1 U rack accessoire in 19” rack-mount kasten geïntegreerd worden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.