NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Evolutie van distributeur naar value-added reseller
Cebeo is een gecertificeerd Industrial Automation Distributor (IAD) van Schneider Electric.

Evolutie van distributeur naar value-added reseller

Meer zelfs, dankzij de digitalisering en de beschikbaarheid van geconnecteerde oplossingen komen we steeds dichter bij Industrie 4.0 en de Smart Factory. Cebeo stemt zijn productportfolio én service daar vandaag op af. De specialisten van het Cebeo Competence Center Industry zoeken samen met fabrikanten en klanten naar oplossingen. Ook de partnerships met Siemens en Schneider Electric moeten in die optiek gezien worden. De firma kiest ook zelf bewust voor de digitalisering van zijn processen.

Cebeo (Waregem) is al bijna 100 jaar gespecialiseerd in de distributie van elektrotechnisch materiaal, technische diensten en oplossingen voor de residentiële, tertiaire en industriële sector. Het is een groothandel in oplossingen voor elektrotechnische installaties, verlichting, kabel, HVAC, huishoudtoestellen, veiligheid, domotica en industriële automatisering. “Vooral op het vlak van deze automatisering is er vandaag heel veel beweging. We zien duidelijke tendensen, met name de stap naar Industrie 4.0 zoals de investering in IoT, controle en bediening op afstand, gegevens registreren op servers (cloud) en cybersecurity”, vertelt Maarten Rood, Market Segment Manager Industry. “Op de Hannover Messe zowat tien jaar geleden werd de nieuwe industriële revolutie reeds als thema aangekaart, maar toen was er eigenlijk nog bijna niemand klaar voor. Al jaren wordt gesproken over de Smart Factory en Big Data, maar we zien heel weinig ‘best practices’. Grote bedrijven zetten vaak al stappen, maar kmo’s zien door het bos de bomen niet meer en kiezen dan toch liever om alles bij het oude te laten. Bij Cebeo willen we nu dezelfde competentie opbouwen als onze leveranciers om zo deze doelgroep te kunnen ondersteunen om hun machines en processen eenvoudiger, slimmer en future-proof te maken. Op die manier zetten we de stap van een distributeur naar een value-added reseller.”

Cebeo stemt zijn productportfolio en service af op Industrie 4.0 en de Smart Factory. Het Cebeo Competence Center Industry werkt samen met fabrikanten en klanten om gepaste oplossingen te vinden.

Strategische partnerships met specialisten in automatisering

Daarom sloot Cebeo recent strategische partnerships met Siemens en Schneider Electric af. De groothandel was al jaren Siemens distributeur voor automatisering, aandrijftechniek, laagspanning en installatiemateriaal, maar nu wordt het engagement van beide zijden nog versterkt. “Het Approved Partnership (APP) houdt in dat een team van Cebeo specialisten een doorgedreven individuele opleiding krijgt van de experten van Siemens waardoor zij op hun beurt de klanten met eenzelfde kennisniveau kunnen ondersteunen. Door onze uitstekende geografische spreiding staan we immers veel dichter bij de klanten dan de fabrikant”, licht COC Manager Industry Wouter Vierstraete toe. “Op eenzelfde manier benaderen we de markt voor Schneider Electric, één van de koplopers op het vlak van de digitale transformatie van de industriële automatiseringsmarkt. Als gecertificeerd Industrial Automation Distributor (IAD) zijn we immers een geselecteerde partner, waarmee de fabrikant nauw samenwerkt om een uitgebreide service te bieden aan klanten uit het industriële segment. Ook hier ging een intensief opleidingsprogramma aan vooraf. Dankzij hun kennis kunnen onze specialisten nu klanten helpen om slimmere, geconnecteerde, flexibelere, efficiëntere en veiligere machines te maken, om het productieproces beter te analyseren en vervolgens te optimaliseren, om cyberaanvallen te voorkomen of om operatoren vanop afstand toegang te geven tot machines … en dat zijn maar enkele voorbeelden.”

Het Approved Partnership (APP) met Siemens houdt in dat de Cebeo specialisten na een doorgedreven individuele opleiding hun klanten met eenzelfde kennisniveau als de fabrikant kunnen ondersteunen.

‘Act digital’

Bij Cebeo wil men niet alleen de klanten helpen om te automatiseren en te digitaliseren. De distributeur kiest zelf ook bewust voor een verdere digitalisering van de processen. “We informeren onze klanten via webinars over nieuwe producten en geoptimaliseerde functies van bestaande systemen. Die klanten kunnen nog steeds terecht in onze lokale filialen, maar kunnen hun bestellingen nog sneller via de Cebeo e-shop doorgeven, waarin ze ook de geïntegreerde configuratoren van de fabrikanten kunnen gebruiken”, geeft Rood aan. Vierstraete sluit af: “Ook de manier van opleiden maakt een hele evolutie door. Terwijl we tot voor kort workshops van een halve of een hele dag voor onze klanten organiseerden, kunnen die nu gebruikmaken van online opleidingen van een kwartier of een half uurtje rond specifieke thema’s op basis van vragen uit de markt: kort en to-the-point.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.