Flexibeler om kunnen gaan met veiligheid - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Flexibeler om kunnen gaan met veiligheid

Flexibeler om kunnen gaan met veiligheid

Automatiseringssystemen moeten veilig zijn, maar ook flexibel. Met de nieuw ontwikkelde Safety-Hot-Swap feature van SIGMATEK kunnen verschillende machineonderdelen met noodstopfunctie flexibel in het systeem afgemeld en elders in het machinenetwerk aangemeld worden en dit tijdens ‘run-time ‘. Dit geeft machinebouwers flexibiliteit  en meer zekerheid.

De Oostenrijkse specialist in industriële auto­matisering had al langer het plan om een veiligheidssysteem te flexibiliseren en kreeg de kans dit te doen met een concreet klant­project, waarin ze in staat was om de functionaliteit binnen drie maanden te verbeteren. Het ging om een lijn voor het verzenden van tijdschriften. Deze worden met een hoge snelheid – tot 30.000 per uur – geseald of ingestoken. Op verschillende plaatsen in het magazine worden inserts of productmonsters toegevoegd. Daarbij kan ook direct geprint worden. De uitrusting is doelgroepspecifiek en kan daarom bijvoor­beeld naar postcodegebied onderscheiden worden. De installaties van deze Nederlandse fabrikant werden in het verleden modulair opgebouwd. Echter vergde herinrichting veel moeite, omdat modules hardwarematig moesten worden aangesloten of losgekop­peld van het hele systeem. Dat leek de machinebouwer niet langer  toekomst­bestendig. Hij wilde de mogelijkheid creëren om modules flexibel te verwijderen en tijdens het gebruik te hergroeperen.

ia04_image02-kopieren

Door de bijzonder kleine bouwvorm van de controller en I/O Module ondersteunt het S-Dias Safety systeem van SIGMATEK de uitrusting van Industrie 4.0 compliant machines met systemen voor functionele veiligheid.

 

Soft-Switch geeft modulaire zekerheid

Deze machinebouwer legde zijn vraagstelling neer bij Sigmatek en rustte zijn machine­modules uit met het zeer compacte S-Dias besturingssysteem. Deze maken het mogelijk om een installatie met eigen besturing en een gedecentraliseerde architectuur bij de ontwikkeling van modulaire machineconcepten te voorzien van talrijke opties. Daar werden de juiste veiligheids­componenten aan toege­voegd. De safety oplossing van Sigmatek stelt machine­fabri­kanten in staat, de nieuwste veilig­heidsnormen (SIL 3 volgens IEC 62061 of PL e, Cat. 4,EN ISO 13849-1/-2) voor auto­mati­serings­­systemen te realiseren. Deze bij­zonder compact ontworpen Safety controller- en I/O-modules, die sinds 2012 beschik­baar zijn, kunnen modulaire machines voorzien van functionele veiligheid.

Automatisierungssystem2017_D.indd

Het safety programma voor het hele systeem wordt in de engineeringssoftware LASAL SAFETY Designer met alle mogelijke deelnemende onderdelen die in het machinenetwerk zijn geconfigureerd weergegeven.

 

Modulaire safety engineering

Het safety besturingssysteem kan tot zeventig optionele substations met noodstopfunctie aan. Het safety programma voor het hele systeem wordt in de engineeringssoftware LASAL SAFETY Designer met alle mogelijke deelnemende onderdelen die in het machine­net­werk zijn geconfigureerd weer­gegeven. Vervolgens kunnen deze net als de modulaire machine of lijn, zoals gewenst worden samengesteld. Optionele systeemmodules met geïntegreerde noodstopfunctie kunnen zo bijvoorbeeld zonder opnieuw op te starten tijdens de lopende werking van machines en productielijnen worden samengevoegd of verwijderd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.