Grijp nu uw kans: ASi-5: het doelgerichte alternatief voor ethernet in het veld - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Grijp nu uw kans: ASi-5: het doelgerichte alternatief voor ethernet in het veld
ASi: doordringingstechniek en profielkabels in plaats van connectoren en voorgeconfectioneerde kabels.

Grijp nu uw kans: ASi-5: het doelgerichte alternatief voor ethernet in het veld

Er is tegenwoordig al zoveel mogelijk met ASi-5, zeker nu de technologie de kinderschoenen al lang ontgroeid is en intensief in het veld is getest. ASi-5 voldoet aan de netwerkintegratie-eisen van de overgrote meerderheid van veldapparatuur en is in talloze applicaties een volwaardig alternatief gebleken, vooral waar oplossingen op basis van ethernet te complex en te duur zijn. Dit blijkt uit de vele praktijkvoorbeelden uit de intralogistiek. Magazijn- en materiaalstroomtechniek, transport- en sorteersystemen, shuttlesystemen, orderverzamelsystemen, magazijnkranen, AGV- en kraantechniek. Installaties, machines en systemen zoals deze, die vroeger bijvoorbeeld niet om PROFINET heen konden, kunnen nu eenvoudig van ASi-5 worden voorzien. U hebt nu al het voordeel van een slanke, lichte en krachtige infrastructuur voor het dataverkeer en de stroomvoorziening in het netwerk; die  indien nodig zonder veel moeite flexibel aan de nieuwe eisen kan worden aangepast. En zonder compromissen: ASi-5 kan vergelijkbare functionaliteit en diagnosemogelijkheden bieden als dat u van ethernet gewend bent.

Vergelijking qua grootte: Veldbusmodule t.o.v. ASi-5-module (elk met acht poorten): Dankzij doordringingstechiek zijn ASi-5-modules niet alleen goedkoper, maar ook veel compacter dan vergelijkbare veldbusmodules op basis van ethernet.

De belangrijkste oorzaak van de triomf van ASi in het algemeen was en is de eenvoudige bedrading – zonder connectoren, zonder voorgeconfectioneerde kabels, zonder een uitgebreide planning in het voortraject en zonder complexe logistiek in het magazijn en op de bouwplaats. De ASi-kabel komt van de rol en kan op de gewenste lengte worden geknipt. Dit voorkomt onnodige stukken kabel. De modules worden via doordringingstechniek aangesloten, waarbij verticaal geleide pinnen in de profielkabel worden gedrukt en zo een uiterst betrouwbaar contact tot stand brengen. Connectoren? Extra switches? Geen van beide! Eenvoudiger, flexibeler en voordeliger kan het nauwelijks.

Voorbeeld palletiseermachine: pasklare oplossing met ASi ten opzichte van alternatieve oplossing via ethernet

Wat kan ASi-5 nu precies, wat kan het beter dan …

.. oplossingen op basis van ethernet die momenteel in het veld beschikbaar zijn? Nogal wat. Zo bedient een webserver, geïntegreerd in de gateway, tegelijk tot twee ASi-circuits met elk tot 96 ASi-modules waarop een uiteenlopende periferie kan worden aangesloten, zoals IO-Link devices, sensoren, actuatoren, kleppen of aandrijvingen. Terwijl bij ethernet elk van deze netwerkcomponenten zijn eigen veldbusverbinding nodig heeft, zijn bij ASi-5 maar één aansluiting, één IP-adres en één IP-configuratie nodig. Bovendien hebben de aangesloten nodes geen dure elektronica nodig voor een geïntegreerde ethernet-interface , wat doorgaans betekent dat ze beduidend goedkoper uitvallen. Alles bij elkaar scheelt dit aanzienlijk in de kosten voor hardware en ingebruikstelling – niet in het minst doordat ASi-5 softwarematig ook de nodige functionaliteit biedt. Denk aan automatische configuratie, automatische detectie van apparatuur, een overzicht van alle apparatuur op de instrumentatiebus en uitgebreide diagnosemogelijkheden met een duidelijke helpfunctie. 

ASi-5-oplossingen van Bihl+Wiedemann: verbinding van sensor tot in de ‘wereld daarboven’

Betrouwbare verbinding met de ‘wereld daarboven’

ASi-5 is alleen al als bedradingssysteem en interface voor het laagste veldniveau nagenoeg zonder concurrentie. Het biedt echter ook een globale uniformering in de ‘wereld daarboven’: de wereld van automatiseringssystemen met programmeerbare besturingen en daarmee ook de gangbare veldbusomgevingen zoals: PROFINET, EtherNet/IP, EtherCAT, POWERLINK of Sercos. Er is tevens voorzien in OPC UA als directe MES-ERP-interface, bijvoorbeeld voor productieplanning of conditiebewaking via cloudapplicaties. Dit protocol is zowel fabrikant- als platform onafhankelijk en kan uitstekend worden gecombineerd en beheerd via de eerder genoemde veldbussen. Bovendien ondersteunt het uitgebreide veiligheidsmechanismen. ASi-5 met de ASi-5/ASi-3 Gateways van Bihl+Wiedemann biedt zo volledige gegevensbeveiliging naar buiten toe. Bovendien is er functionele en passieve veiligheid tot SIL3 en PLe  voor de veiligheid van personen in de installatie.

Tijd dus voor een nieuwe focus – en een vliegende start te maken met ASi-5! 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.