NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Grondstoffen bestellen op precies het juiste moment
De VEGAPULS 6X is een contactloze radar niveaumeter die zelfs in lastige – en stoffige – toepassingen zeer precies het niveau in een silo kan bepalen.

Grondstoffen bestellen op precies het juiste moment

Goed inzicht in de voorraden van grondstoffen zorgt ervoor dat op precies het juiste moment nieuwe grondstoffen worden besteld. VEGA leverde contactloze radar niveaumeters voor vijftien silo’s bij gietvloerenproducent Quartzline in Dordrecht. In de hoge, nauwe silo’s, die gevuld zijn met zand in diverse fracties, geeft de meetapparatuur real-time het exacte niveau weer.

Quartzline is een in Dordrecht gevestigd familie­bedrijf dat gespecialiseerd is in kunststof (giet)vloeren. Het bedrijf begon in 1976 in een garage­box – in Zwijndrecht – en groeide uit tot een wereldspeler. Fred van Zanten is operationeel manager bij Quartzline: “We maken hier de componenten waarmee de professional de vloeren bij zijn klanten legt.” 

Bij Quartzline worden grofweg zeven verschil­lende types vloeren vervaardigd. Door de variatie in korrelgrootte en kleur is het totaal aantal mogelijkheden echter nagenoeg einde­loos. Zo’n drie jaar geleden nam het bedrijf intrek in de nieuwe locatie in Dordrecht. Eigenaar Arthur Kaptein wilde voortaan zelf zand en grind kunnen drogen, wat voor een groot deel het ontwerp van de nieuwbouw bepaalde. Van Zanten: “Het is een tamelijk complexe fabriek, waarmee je alle kanten op kunt: we kunnen zand drogen, zand zeven, grind zeven, alle mixen in honderden kleuren maken, we kunnen product dat gekleurd is via mobiele weegbekers terughalen…” 

De sensoren aan de bovenkant van de 110 ton silo’s.

Silo’s van 110 ton

Bij Quartzline worden er grote hoeveelheden grondstoffen op voorraad gehouden. Goed inzicht in die voorraad is cruciaal. Van Zanten: “Je wil niet zonder grondstoffen vallen. Maar je wil ook geen halve vrachtwagen laten rijden, of erger nog, een volle vrachtwagen bestellen en dan moeten constateren dat hij de helft weer mee mag nemen. Dat kost enorm veel geld.” De nieuwe fabriek van Quartzline heeft een paar indrukwekkende silo’s van 110 ton staan. Zand wordt na het drogen in acht verschillende fracties gezeefd en daarna in silo’s opgeslagen. Voor het bepalen van de niveaus in de silo’s koos Quartzline voor een contactloze radar niveaumeter van VEGA, de VEGAPULS 6X. Met de twee koeltorens meegerekend, staan er bij Quartzline in totaal vijftien silo’s die van radar niveaumeting zijn voorzien.

Klos en kabel

De keuze voor VEGA werd aangedragen door de aannemer die de nieuwbouw uitvoerde. Van Zanten: “Die wist ons te vertellen dat radar niveaumeting van VEGA een betrouwbare en robuuste methode is voor deze applicatie.” Bij Quartzline gaat men niet over één nacht ijs. In de oude fabriek werd een silo bij wijze van pilot met deze meettechniek uitgerust. Van Zanten: “Dat bleek uitstekend te gaan. Daarna konden we dus met een gerust hart de opdracht uitzetten.” 

Daarnaast is het tankenpark van Quartzline, waar de vloeistoffen zijn opgeslagen voor de vloeren, voorzien van volmeldingssystemen van VEGA. Op de ST-installatie, waaruit onder vacuüm vloeibare producten naar de menger worden gestuurd, is een leegmelder van VEGA geïnstalleerd. De silo’s zijn, naast de radar niveaumeter, ook nog voorzien van een VEGAWAVE S61 volmelder.

In de hoge, nauwe silo’s, die gevuld zijn met zand in diverse fracties, geeft de meetapparatuur real-time het exacte niveau weer bij Quartzline.

Beluchters

De VEGAPULS 6X is een contactloze radar niveaumeter die zelfs in lastige – en stoffige – toepassingen zeer precies het niveau in een silo kan bepalen. Toch zorgden de specifieke omstandigheden bij Quartzline voor diverse uitdagingen. Van Zanten: “Bij sommige producten hadden we te maken met brug- en kratervorming. Er bleef dan een vrij grote rand met zand tegen de silo hangen. De meter detecteerde dat als de bovenkant, tot die brug naar beneden plofte en de niveaumeter ineens 20 ton minder grondstof detecteerde. We hebben dat opgelost met beluchters in de silo’s.” 

Sommige silo’s zijn bovendien voorzien van een meervoudige uitloop. Waar er bij een enkelvoudige uitloop doorgaans sprake is van een vrij homogene uitstroom van grondstoffen naar de uitloop, kan er bij een dubbele uitloop eerder taludvorming optreden. VEGA lost dit op door aan de radar een computer met modem te hangen, zodat de VEGA specialisten continu toegang hebben tot de applicatie met haar talloze  variabelen. “Bij zo’n plotse daling in het niveau, door taludvorming, kun je dan precies zien wat de radar op dat moment geconstateerd heeft. Als je dan weet waar de daling vandaan komt, kun je het vervolgens oplossen.”

Speelruimte

De niveaumeting vergde een forse investering, maar volgens Van Zanten is dat een goede beslissing geweest. “Je verdient de niveaumeters ook weer terug. Omdat we nu heel precies inzicht hebben in onze voorraden, kunnen we scherper inkopen. Als de prijzen op een zeker moment hoog zijn en we de ruimte hebben om nog even te wachten, kopen we een paar dagen later voor lagere prijzen in. We kunnen in één silo drie vrachtwagens kwijt, dus dat geeft veel speelruimte.” 

VEGA – Stand 628

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.