NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Haal het maximale uit een ICS dankzij PoE managed switchen
Als expert op het vlak van industriële netwerken helpt Moxa klanten een toekomstbestendige netwerkinfrastructuur te bouwen.

Haal het maximale uit een ICS dankzij PoE managed switchen

Een industrieel controlesysteem (ICS) is een van de meest voorkomende automatiseringssystemen in productie­toepassingen. In de huidige industriële context op weg naar Industrie 4.0 moeten systeemingenieurs steeds meer apparaten op een ICS-netwerk koppelen – zelfs verschillende controlesystemen met elkaar verbinden – tot een geïntegreerd netwerk. Op die manier kunnen bedrijven data verzamelen en analyseren om zo de efficiëntie op de werkvloer te optimaliseren. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Moxa en verdeler Technolec bieden oplossingen die toelaten om een betrouwbare, veilige en toekomstbestendige netwerkinfrastructuur te bouwen en zo de efficiëntie te verhogen.

Drie uitdagingen

“Zodra er meer apparaten aan het netwerk gekoppeld moeten worden, brengt dat uitdagingen voor de systeemingenieurs met zich mee. Zo is het in de eerste plaats mogelijk dat de netwerkinfrastructuur niet voldoet. Als er niet geëvalueerd werd of er op bestaande netwerken meer apparaten geïntegreerd kunnen worden, stellen de ingenieurs vaak problemen op het vlak van prestaties vast. Zo kan er een overbelasting van de bandbreedte of een broadcast-storm optreden, wat resulteert in netwerklatentie of zelfs pakketverlies. Dit is in veel gevallen nadelig voor operationele processen”, begint Karel Mus van Technolec zijn verhaal. “Daarnaast maakt het toevoegen van extra apparatuur de netwerkinfrastructuur complexer, waardoor het voor de ingenieurs zonder een efficiënte tool meer tijd en moeite kost om de status te controleren. Tot slot is er ook een verhoogd risico op cyberaanvallen. Zonder een geschikte netwerkbeveiliging kunnen verkeerde configuraties en menselijke fouten gemakkelijk tot problemen leiden en dus voor een onverwachte systeemuitval en minder inkomsten zorgen.”

De krachtige EDS-4000/G4000 Series managed switchen van Moxa zijn een ideale oplossing.

Toekomstbestendige netwerkinfrastructuur bouwen

Systeemingenieurs zijn op zoek naar geavanceerde netwerkoplossingen die op een efficiënte manier data kunnen leveren met de nodige accuraatheid en integriteit. Zo kunnen ze problemen bij de implementatie van verschillende apparaten in ICS-netwerken vermijden. Tegenwoordig hebben ze immers krachtige oplossingen nodig voor een vlotte transfer van de toenemende hoeveelheid data op één netwerk. Als netwerkoplossingen veilig ontworpen zijn, zullen er bovendien minder problemen op het vlak van veiligheid zijn als er meer apparaten gekoppeld worden. Tot slot kunnen intuïtieve gebruikersinterfaces voor deze netwerkapparaten de dagelijkse werkzaamheden van systeemingenieurs vereenvoudigen. 

“Om te voldoen aan de verwachtingen van de systeemingenieurs en om de veerkracht van het netwerk te verbeteren, is het aan te raden om een toekomstbestendige netwerkinfrastructuur te ontwikkelen met hoge prestaties, sterke beveiligingsfuncties en verbeterde bruikbaarheid om de uptime van het netwerk te maximaliseren”, geeft Mus aan. “Als expert op het vlak van industriële netwerken helpt Moxa klanten een toekomstbestendige netwerkinfrastructuur te bouwen, die zorgt voor een geoptimaliseerde efficiëntie op de werkvloer en toelaat om het maximale uit het ICS te halen.”

Een schematische voorstelling van een opstelling in een productieomgeving.

Drie voordelen

Die oplossingen bieden drie belangrijke voordelen. Moxa stelt voor om de netwerkprestaties te verbeteren, zodat er voldoende bandbreedte aanwezig is en er controlefuncties voor de dataflow voorzien zijn. Zo voorkomt men onverwacht pakketverlies als er meer apparaten op het ICS-netwerk aangesloten worden. Om dit te doen, moet men er eerst voor zorgen dat de ICS-netwerken Gigabit-transmissie ondersteunen en linkaggregatiefuncties integreren om de doorvoer te maximaliseren. Op deze manier kun je voldoende bandbreedte bieden voor de toenemende hoeveelheid data die via ICS-netwerken verzonden worden. Gebruik vervolgens controlefuncties om ervoor te zorgen dat data op verzoek afgeleverd kunnen worden. De krachtige EDS-4000/G4000 Series managed switchen van Moxa ondersteunen 2,5GbE bandbreedte en linkaggregatiefuncties om de netwerkbandbreedte voor ICS-netwerken te maximaliseren. 

“Men moet ook meer aandacht besteden aan de cyberbeveiliging. Daarom stellen we voor dat de ingenieurs internationale beveiligingsstandaarden volgen om de netwerkbeveiliging van ICS-netwerken te versterken. De managed switchen van Moxa zijn gecertificeerd volgens de IEC 62443-4-2-normen voor veilige productontwikkeling en zijn bedoeld als veilige bouwsteen voor de ICS-netwerkinfrastructuur. Bovendien zijn ze uitgerust met beveiligingsfuncties om de totale veiligheid van het netwerk te verbeteren, waardoor de risico’s op cyberaanvallen aanzienlijk verminderd worden: VLAN, IEEE 802.1X, poortbeveiliging en ACL”, gaat Mus verder. “Aangezien de netwerken ook complexer zijn, raden we aan om netwerkapparatuur met intuïtieve gebruikersinterfaces te kiezen. De oplossing van Moxa hebben een ingebouwde intuïtieve web-GUI waarmee men eenvoudig de status van het netwerkapparaat kan controleren en indien nodig snel de verbindingsinstellingen kan wijzigen. Ze worden ook geleverd met de MXview ONE netwerkbeheertool die helpt om de netwerkstatus te visualiseren, zelfs op een grootschalig netwerk.” ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.