Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Nieuws

House of Manufacturing: trefpunt voor innovatie in de West-Vlaamse maakindustrie

POW eerste steen het House of Manufacturing
20230322 Kortrijk Belgium: POW eerste steen het House of Manufacturing House of Manufacturing; POW; eerste steen; gebouw 20230322114603 ID/ Lieven Van Assche

23 maart 2023 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

POM West-Vlaanderen, PTI Kortrijk, Agoria en Sirris stelden op woensdag 22 maart in virtual reality de nieuwbouw van House of Manufacturing en Technicum in Kortrijk voor. Als ontmoetingsplek voor de maakindustrie stimuleert House of Manufacturing duurzame technologische innovatie. Het aanpalende Technicum biedt plaats aan 600 leerlingen uit het technisch en beroepssecundair onderwijs om hen voor te bereiden op een job in de maakindustrie.

Eenmaal geopend kunnen bedrijven in House of Manufacturing terecht voor inspiratie, ondersteuning, advies, netwerking en ontwikkeling van talent op maat van hun industrie 4.0-uitdaging. “We bundelen ons aanbod van opleidings- en onderzoeksinfrastructuur en netwerk- en vergaderfaciliteiten voor ondernemingen, kennisinstellingen en opleidingspartners”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Deze site is een nieuwe troefkaart voor onze Fabrieken voor de Toekomst, de werking van POM West-Vlaanderen die innovatie bij bedrijven stimuleert. We willen House of Manufacturing laten uitgroeien tot een open expertisecentrum voor technologische innovatie in de maakindustrie.”

Expertise & advies

Agoria en Sirris beslisten midden ’21 om hun activiteiten in West-Vlaanderen verder uit te bouwen met als uitvalsbasis Kortrijk. “Wij kozen bewust voor deze locatie voor onze dienstverlenging aan West- en Oost-Vlaanderen. Bedrijven en organisaties kunnen hier terecht voor advies en ondersteuning”, aldus Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. Op deze campus West zijn alle betrokken actoren aanwezig. Het is dan ook de bedoeling om vanuit House of Manufacturing, samen met de partnerorganisaties, initiatieven te lanceren die de maakindustrie in hun transities ondersteunt, om ze zo ook duurzaam in de regio te verankeren. Van hieruit bestrijken we gemakkelijk de hele as Brugge-Kortrijk, zwaartepunt van de machinebouw- en mechatronicasector.”

Onderzoek & ontwikkeling

In het labo van Sirris kunnen bedrijven bij het experience center voor digital manufacturing terecht om hands-on ervaring op te doen met de nieuwste technologieën rond slimme assemblage”, aldus Herman Derache, managing directeur van Sirris. “Deze onderzoeksinfrastructuur stelt zich open voor bedrijven om nieuwe ideeën te testen, en om in cocreatie een beroep te doen op de expertise en de begeleiding van het partnernetwerk.” Het partnerschap van Fabrieken voor de Toekomst werkt ook nauw samen met andere onderzoekslabo’s rond industrie 4.0 zoals de Machinebouw & Mechatronicalabs.

Opleiding & Onderwijs

Opleiding is een belangrijke hefboom om kennis en expertise te laten doorstromen naar bedrijven. “We verbinden bedrijven en opleidingspartners om via upskilling en reskilling talenten te ontwikkelen. PTI heeft zich met zijn campus Techniek & Design in Kortrijk intussen al stevig geworteld als de secundaire school voor makers, designers en technische wetenschappers”, zegt Tim Claeys, directeur van PTI Kortrijk. “Met Technicum zal de school beschikken over ateliers uitgerust met de allernieuwste technieken en uitrusting.” Dankzij het Europese programma UPSKILL worden ook nieuwe leermiddelen aangeschaft voor het volwassenonderwijs. Ook andere scholen en opleidingsverstrekkers kunnen van deze infrastructuur gebruik maken.

De eerste lessen in Technicum gaan van start in het schooljaar 2023-2024. Opening van House of Manufacturing is voorzien voor april 2024.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Industrial Automation? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details