NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Hyperautomation – gedaan met repetitief, onnodig werk

Hyperautomation – gedaan met repetitief, onnodig werk

Hyperautomation. Hoort u het nu donderen in Keulen? Dan let u best wel even op nu, want hyperautomation werd door Gartner uitgeroepen tot één van de tien strategische technologietrends. Waarom? Door in te zetten op hyperautomation kan u de productiviteit van uw onderneming opdrijven. Niet alleen door naar de machines op uw productievloer te kijken, maar vooral naar hoe alle processen daarrond georganiseerd zijn en hoe ze met elkaar ageren. Net daar liggen nog bijzonder veel mogelijkheden om bijvoorbeeld repetitief werk uit handen van uw medewerkers te halen. Want deze medewerkers zijn schaarser dan ooit geworden nu de war for talent in alle hevigheid woedt. Tijdens een event legde RoboRana de aanwezigen haarfijn uit wat hyperautomation hen allemaal kan opleveren.

Toen RoboRana vijf jaar geleden van start ging was dat met de focus op RPA, Robotic Proces Automation. Hierbij neemt een virtuele robot in de achtergrond taken van jou over. Maar vandaag gaat de scope veel breder dan dat. Intelligent process automation, intelligent document processing, low code application development … alles wat kan helpen om medewerkers te ondersteunen. “Omdat we niet meer vertrekken vanuit de technologie, maar vanuit de noden van de klant en die gaan vaak verder dan wat RPA alleen te bieden heeft”, opent Viktor De Saeytyd, business unit manager low code bij RoboRana. “Uiteraard heb je technologie nodig om de volgende stappen in automatisering te zetten en te blijven zetten. Maar de mens staat centraal. Als je end-to-end oplossingen wilt bieden, en dat willen we, dan moet je putten uit een combinatie van technologieën.”

Data aan de vingertippen

Volgens De Saeytyd is de nood aan hyperautomation ook nijpender dan ooit. Vanuit twee kanten. Enerzijds is er de war on talent. “Je moet maar eens een blik op de openstaande vacatures werpen … Bedrijven moeten hun medewerkers zo efficiënt mogelijk inzetten. Dat wil niet zeggen dat je ze harder moet laten werken, maar dat ze slimmer moeten werken en geen onnodig repetitief werk uitvoeren. Dat kan vandaag doordat we technologie kunnen gebruiken om hen de juiste informatie op het juiste moment ter beschikking te stellen.” Anderzijds krijgen bedrijven te maken met steeds meer eisen. “Denk maar aan kwaliteitsgaranties die gevraagd worden of klanten die willen weten wat de impact van een bepaald product op het milieu is? Dankzij hyperautomation kan die volledige papiermolen digitaal vervangen en geautomatiseerd worden. Je hebt de data als het ware aan de vingertoppen.”

Juiste prioriteiten stellen

Genoeg voordelen te rapen dus en nog meer dan genoeg automatiseringswerk op de plank bij Belgische ondernemingen. De Saeytyd: “Nederland loopt typisch wat voor in de implementatie van dergelijke processen en projecten. Maar dat hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn. Onze afdeling in Nederland stelt ons als Belgische ondernemingen in staat om te leren uit hun ervaringen en bepaalde valkuilen te vermijden. Zo begint hyperautomation altijd vanuit de juiste vraagstelling: welke meerwaarde is er verbonden aan het automatiseren van bepaalde processen? Dan gaat het erom de juiste prioriteiten te stellen en dan pas de juiste technologische keuzes te maken. Door de grote waaier aan technologie die vandaag beschikbaar is, gaat het er echt om een vertaalslag te maken van de specifieke noden van een bedrijf.”

Leren van elkaar

Daarom is de opgebouwde ervaring in hyperautomation projecten toch een niet te onderschatten troef die in het voordeel van RoboRana spreekt. Dat getuigden ook verschillende klanten tijdens het event. Onder meer Boskalis, Knauf Insulation en SGS vertelden hoe zij hun eerste stappen in hyperautomation gezet hebben, samen met RoboRana. “Klanten uit volledig andere sectoren, maar je ziet dat dezelfde uitdagingen overal terugkomen. Daarom ook dit event. Het stelt klanten in staat om te leren van elkaar. Wat deze drie bedrijven gemeen hebben is dat ze breder zijn gaan kijken dan louter de technologie alleen om tot echte verandering, tot echte verbetering te komen. Stap voor stap”, vat De Saeytyd samen. Hyperautomation hoeft geen dure revolutie te zijn. “Think big, start small, gaat hier echt wel op. Want voor kmo’s is het misschien nog belangrijker om in hyperautomation te investeren en een aantrekkelijke werkgever te zijn voor huidige en toekomstige medewerkers door ze geen onnodig werk te laten verrichten.”

Technologie gezocht

Hyperautomation draait niet om technologie maar om mensen en hoe ze zo goed mogelijk te ondersteunen in hun dagelijkse bezigheden. Er is daarom niet één heilige technologische graal die voor iedereen zal werken. Het gaat er om voor elk bedrijf de juiste combinatie van technologie aan te bieden. Het event van RoboRana bracht daarom ook drie technologieën mee aan tafel: Microsoft, Outsystems en UiPath. Geen toevallige keuze, want deze drie partijen hebben recent een samenwerkingsakkoord afgesloten. “De complementariteit van onze technologieën zorgt net voor heel veel mogelijkheden in hyperautomation. Klanten kunnen sneller schakelen, omdat wij samen end-to-end oplossingen kunnen aanbieden”, vat Stef Vermeulen van Outsystems de belangrijkste motivatie erachter samen. Ze geloven hard in de kracht van hyperautomation. Yannick Reekmans van Microsoft MVP: “Medewerkers zijn een kostbaar goed. We willen ze geen tijd meer laten verliezen aan taken die eigenlijk gemakkelijk geautomatiseerd kunnen worden. Daar heeft de generatie die komt geen oren meer naar.” Dat bevestigt ook Joost van Wendel de Joode van UiPath. “De war for talent woedt hard. Door elkaar te helpen, kunnen we ook onze klanten helpen om hun personeel te behouden. Hyperautomation is de sleutel tot het opdrijven van de productiviteit.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.