NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Impressies na drie dagen technologie hoogmis

Impressies na drie dagen technologie hoogmis

Het was met een klein, bang hartje dat ze eraan begonnen. Toen de exposanten op dinsdagavond de laatste hand aan de Indumation standen legden, stond vijftig meter verderop het verkeer volledig stil. De boerenprotesten bereikten ook Kortrijk en zouden ook tijdens de beurs nog terugkeren. Het zette ongetwijfeld een rem op het aantal bezoekers dat naar Indumation afzakte, maar de pret drukken … neen, dat deden ze niet. Want de net geen 10.000 bezoekers die wel present tekenden, kwamen met heel concrete plannen en vragen langs. Aan antwoorden geen gebrek, met 250 exposanten op de meest uitgebreide oppervlakte ooit.

Organisatoren Industrialfairs, Agoria en Indumotion waren unaniem na afloop. “Het werd een absoluut grootse, drukbezochte en bijzonder kwalitatieve editie, die opnieuw als geen ander in de Benelux de hele automatiseringsgemeenschap samenbracht, informeerde en inspireerde”, klonk het. Vooral de nocturne bewees zich weer als publiekstrekker. Maar ook de nieuwe events op woensdag (Tech Guru Explosition) en op vrijdag (Friday Teamday met twee immersion classes) maakten dat er op elk moment voldoende beweging was op de beursvloer. De relatieve ‘rust’ op woensdag en vrijdag nodigde ook uit om dieper op concrete projecten in te gaan. 

Meer met evenveel

Nochtans niet het meest evidente moment voor maakbedrijven om aan investeren te denken. De mindere economische verwachtingen, de stijgende rentes, de haperende toeleveringsketens … Of misschien net daarom wel?! Automatiseren is door de schaarste aan technisch personeel vaak de enige weg vooruit voor bedrijven. Of het nu gaat om machinebouw, schakelkasten bouwen, productielijnen opereren … Ze vinden de handen gewoonweg niet om het werk met dezelfde kwaliteit af te leveren. Automatiseren en digitaliseren dan maar. Heel wat gesprekken zijn op Indumation vertrokken vanuit dezelfde concrete vragen: hoe machines en processen zodanig verbeteren, dat we meer met dezelfde mensen doen? 

Expertise als pasmunt

Expertise wordt dus steeds meer verwacht van leveranciers. ‘Dozenschuiven’ of producten verkopen uit een catalogus vormen geen bestaansreden meer. Daarvoor heeft de digitaliseringsgolf en de talloze webshops gezorgd. Wie exact weet wat hij wil, artikelnummer incluis, bestelt het zelf wel: via het platform dat hem de beste prijs, het hoogste gebruiksgemak, het beste aanbod …  of waarnaar hij ook op zoek is, biedt. Technologieleveranciers die het goed doen vandaag, kunnen echter net dat tikkeltje meer. Klanten adviseren wat de technisch beste oplossing voor hun uitdaging is, machinebouwers helpen om as a service modellen op te zetten, of ondersteunende diensten bieden op het vlak van onder andere veiligheid. Zolang het maar waarde toevoegt. Een reden ook waarom de industrie, ondanks alle boerenprotesten, toch massaal aanwezig was voor een goed gesprek.

Minder energie verbruiken

Punt twee op de agenda van de industrie: duurzaamheid. Of misschien nog beter: energiezuinigheid. Die gestegen kosten voor lonen, elektriciteit, gas, water … moeten ergens gecompenseerd worden. Hoe minder verbruik, hoe minder hoog die rekening. Dan wordt er al snel naar de motor gekeken. Ook door Europa, dat met zijn verplichtingen rond energie-efficiëntieklasses de lat steeds hoger legt. Wie meer dan alleen maar een procentje wil verbeteren, had aan keuze geen gebrek op de beurs. Heel wat fabrikanten hebben hun huiswerk grondig gedaan: de state-of-the-art staat vandaag verder dan wat Europa vraagt. En wat dat oplevert, kon je ook zien op veel van de dashboards die de beurs rijk was. Maar motoren worden ook compacter (om in machines met een kleinere voetafdruk te passen), flexibeler (voor makkelijk opschalen) en eenvoudiger te installeren (slechts één kabel nodig). 

IoT hand in hand met duurzaamheid

Je hoeft echter niet noodzakelijk je aandrijflijn te veranderen. Dat digitalisering en energiebesparing hand in hand gaan, stond prominent in de kijker op Indumation. Door meer data te verzamelen en te analyseren kunnen mooie IoT-toepassingen tot stand komen om slimme optimaliseringen in de productie op te sporen. Een constante op de vele standen van de beurs. 

Maar laten we toch nog even terugkeren naar dat woord duurzaamheid. In 2025 moeten de eerste bedrijven al een verplichte CSRD-rapportage voorleggen. Daarin communiceren ze over de data van 2024 en wat er al gebeurd is van inspanningen op de drie ESG-domeinen, hoe het met hun voetafdruk zit, en wat er op de roadmap staat om daar stappen in te zetten. Een hele boterham, die ook echt wel breder kijkt dan energiezuinigheid alleen. Water, bijvoorbeeld, zal de komende jaren hoog op de agenda staan. En dat was letterlijk en figuurlijk te zien op de beurs. Hoe we water kunnen recupereren, behandelen, hergebruiken … En hoe we ook al die processen kunnen meten. Het ging dus op de beursvloer heus niet alleen over de energietransitie alleen en de rol die elektrificatie en waterstof daarin zullen spelen. Maar evengoed over hoe we in ons serviceapparaat kilometers (en dus CO2-uitstoot) kunnen besparen.

Safety first

We kunnen dan wel al efficiënter en duurzamer produceren, maar is het ook veilig? Er zal heus wel nog wat werk te verrichten zijn in de industrie om alles conform de nieuwe Machineverordening in 2027 te krijgen. Al is dat nog wat ver van het bed, de focus anno 2024 lag meer op die andere soort veiligheid: cybersecurity. In heel wat Expert Classes stond deze thematiek centraal, van een start2cybersecurity benadering tot geavanceerde cyberveilige cloudplatformen. Want er wordt steeds meer gecommuniceerd binnen productieomgevingen. Het eenrichtingsverkeer van vroeger is voorbij. Machines kletsen er nu zelfs onderling op los om tot de hoogst mogelijke output te komen. Of u nu Industrie 4.0 of 5.0 ambieert, communicatie is de sleutel. Tijdens de beurs kon u daarom dagelijks een lezing bijwonen over één zo’n protocol in opmars: EtherCAT communicatietechnologie. Het werkt zonder IP-adressen, het was dus nergens te bekennen in het lijstje van communicatieprotocollen die de meeste cyberinbreuken op hun geweten hebben. 

Ingenieurs van morgen

Alles digitalisering is overigens wat de toekomstige generaties in het bijzonder aantrekt. De posters van boys- en girlsband zijn vervangen door die van techiconen zoals Musk, Huang, Altman … Zij werden door de beursorganisatie verleid tot een bezoek met een boeiend debat over de Metaverse. Vanzelfsprekend passeerden ook digital twins, GPU’s en alles AI de revue. Wat wil je op een techdebat vandaag? Of waren het eerder de beats, vibes, drinks en bites achteraf waarop de 125 aanwezige techneuten van morgen afkwamen? Feit is dat ze er waren en dat ze konden zien dat ook de klassieke automatiseringswereld hightech genoeg is om het etiket sexy te verdienen. Of welk woord uit de turbotaal past hierbij? En dat het ook aan de industrie is om zelf initiatieven te nemen om jongeren in contact te brengen met technologie op het scherp van de snee. Onbekend blijft anders onbemind. 

Kind blijven

Een laatste vaststelling nog, na drie dagen marcheren door het walhalla van industriële automatiseringstechnologie: techneuten en Legoblokjes, het blijft een uitstekende combinatie. Of je het nu gebruikte om aan te tonen hoe eenvoudig een IoT-oplossing tot stand kan komen of wat de meerwaarde is van een ergonomische werkpost, het trekt de aandacht. Techniek in zijn puurste vorm doet het hart toch altijd wat sneller slaan.

Met dank aan de vele interessante gesprekken met onder andere ACE Development & engineering, ATEM-Wieland Electric, Bintz Technics, Beckhoff Automation, Endress+Hauser, Eplan, Festo, Fortop, IFM, Ikologik, Inimco, Komotion, KROHNE, Lenze, Leuze, Ninix Technologies, NORD Aandrijvingen, Phoenix-Mecano, Routeco, Rittal, Schmersal, Schneider Electric, Schunk, Sick, Siemens, Stäubli Benelux, TR-Electronic, Turck, VEGA, VMA, Vynze en Zimmer 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.