Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Productinformatie

Introductie van HRC-grijpers voor cobots

cobot-servo

7 juni 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Cobots blijven in opmars. Grijperspecialist Zimmer brengt daarom een geheel nieuwe grijperserie speciaal voor cobots op de markt. Deze bevat zowel pneumatische als elektrische varianten die allen zijn voorzien van IO-Link. Door een vergaande samenwerking met enkele bekende cobotfabrikanten is de grijper bovendien plug-and-play in diverse robotbesturingen te integreren. De HRC-grijpers worden in de Benelux geleverd door ZVS Techniek. 

Volgens diverse deskundigen zijn cobots een prima antwoord op de flexibele eisen die een Industrie 4.0-productieomgeving stelt. En hoewel de meeste robots nu nog gewoon achter een hek hun werk doen, wint de cobot flink aan populariteit. Wil hij echter echt doorbreken, dan zullen alle onderdelen van de cobot – dus ook de grijper aan strenge veiligheidseisen moeten voldoen. 

Cobotnorm
Hoewel er nog geen norm is voor veilige grijpers – deze is wel in de maak en uiteraard heeft Zimmer zitting in de normcommissie – geeft de nieuwe cobotnorm ISO/ TS 15066 al wel de nodige handvatten. Zo stelt de norm dat ook cobotgrijpers geen scherpe hoeken, randen of naden mogen hebben waaraan men zich kan bezeren en dat de grijpkracht begrensd dient te worden op 140 N. 

Elektrisch én pneumatisch met IO-Link
Naast een veilige geometrie en een begrenzing op 140 N, zijn de nieuwe HRC-grijpers (Human Robot Collaboration) uitgerust met een gepatenteerde mechanische vergrendeling die de aandrijving blokkeert, mocht de maximale waarde overschreden worden. Een extra beveiliging dus. Ook beschikken ze over kleurenfeedback middels ledverlichting rond de hele omtrek van de grijperbehuizing. Dankzij een IO-Link-interface, die ook het snel in gebruik nemen middels parametriseren mogelijk maakt, kan snel een diagnose worden gesteld. De nieuwe grijperfamilie bevat eenvoudig uit te wisselen elektrische parallelgrijpers, pneumatische parallelgrijpers én pneumatische hoekgrijpers. Wat de HRC-grijpers echt anders maakt dan andere fabricaten is het feit dat Zimmer een vergaande samenwerking zoekt met cobotbouwers voor een optimale integratie en gebruikerservaring. 

HRC-grijpers

Vision, Robotics & Motions
Uiteraard zullen de nieuwe cobotgrijpers van Zimmer ook op de beurs in Veldhoven te bewonderen zijn.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Freddy Fierens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details