Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Services & Solutions

Intuïtieve intelligentie de norm voor hmi van morgen

Tablet
Meedenkende, intuïtieve gebruikersinterface.

Tekst | Piet Debisschop

Beeld | IDEC

10 mei 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

HMI modules maken een evolutie door die zeer vergelijkbaar is met deze van de klassieke gebruikerselektronica. Het stoffige knoppenpaneel maakte lang geleden al plaats voor een interactieve schermbeleving, die eerst resistief – mét stylus – en later meer en meer capacitief zou worden. Het Japanse IDEC revolutioneert de HMI nu verder via hoog intuïtieve, en vooral zeer toegankelijke tablettechnologie.

IDEC is fabrikant van componenten voor de machinebouwer, en dit binnen het domein automatisering en veiligheid. Het productgamma bestaat onder meer uit schakelaars, bedieningselementen, displays, maar ook allerlei veiligheidsoplossingen zoals noodstoppen, sensoren en verlichting. 

De vertegenwoordiging binnen Europa wordt verzorgd door Apem, dat in 2017 door IDEC werd overgenomen. Frank Spanjer, Safety sales engineer bij Apem, schetst de groeiende impact van high-tech HMI’s op de industriële automatisatie en veiligheid.

Spanjer: “Je zou elke signaallamp of drukknop als een beperkte HMI kunnen beschouwen. Alleen wordt de correcte bediening, interpretatie, of welke actie dan ook, volledig aan de operator overgelaten.”

De HMI module maakt een continue transformatie door.

Een intelligente tablet-HMI maakt in hoge mate komaf met dit soort situaties. De technologie maakt immers gebruik van een meedenkende, intuïtieve gebruikersinterface, die zich maximaal via metaforen en dus taaloverstijgend laat bedienen. Een selectief aanmeldingsprotocol via een ID tagreader kent bovendien specifieke vrijgaves toe in functie van de competentie van de gebruiker. 

De onderhoudsverantwoordelijke moet bijvoorbeeld toegang hebben tot de volledige functionaliteit van een machine, terwijl dit voor een operator beperkt en vooral procesgebonden is. De inloghistoriek wordt uiteraard systematisch gelogd en is op elk moment beschikbaar.

Een tablet is per definitie mobiel, en om te allen tijde veilig te kunnen werken, ontwikkelde IDEC een slimme tablethouder, die het de ‘safety commander’ doopte. De unit omvat tal van nuttige attributen, zoals een usb-lader en dodemansknop, en is geschikt voor tablets van 8 tot 11 inch. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Industrial Automation? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details