NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
IoT-specialist Allorado wint Siemens Best Application Contest

IoT-specialist Allorado wint Siemens Best Application Contest

Wedstrijd groot succes: meer dan 2.200 stemmen voor dertien sterke cases en succesverhalen

Het piepjonge Allorado heeft de hoofdvogel afgeschoten op de Best Application Contest (BAC) van Siemens, de wedstrijd die ook dit jaar op zoek ging naar bedrijven die op een baanbrekende manier Siemens-technologie inzetten. Digitalisering en automatisering vormden het centrale thema. Allorado bouwde met de Siemens SIMATIC IOT2050 de LoRa-gateway die deuren opent voor tal van IoT-toepassingen. De oplossing werd gisteren gelauwerd tijdens de nocturne op de vakbeurs Indumation in Kortrijk Xpo. Het auTOMAATje van AVT Europe en CDC Automatisatie vervolledigden het podium. Met dertien cases die online meer dan 2.200 stemmen verzamelden was deze editie van de BAC een schot in de roos.

Gestandaardiseerd programmeren, Industrial Edge, Cloud Connectivity, verregaande virtualisatie, simulatie met SIMIT of state-of-the-art digital twins… Het zijn stuk voor stuk technologieën die vijf jaar geleden nog toekomstmuziek leken, maar vandaag toch werkelijkheid zijn en een aanzienlijke impact hebben op de industrie en technologische vooruitgang. Digitalisering en automatisering vormden dit jaar dan ook de spil van de Best Application Contest.  

“Met de Best Application Contest willen we aantonen dat we als technologiespeler de daad bij het woord voegen en dat onze oplossingen een grote meerwaarde creëren in de praktijk, en dat in uiteenlopende sectoren”, stelt Thierry Van Eeckhout, Senior Vice-President en Head Siemens Digital Industries België. “De voordelen van digitalisering en automatisering zitten overal: productdesign, productie(planning), engineering van een project, tot het onderhoud en de service toe. Via de Best Application Contest willen we daarnaast ontdekken hoe onze klanten en hun eindklanten op een innovatieve manier de vruchten plukken van automatisering.”

SIMATIC IOT2050

Dit jaar kwam Allorado als winnaar uit de bus. De start-up bestaat amper één jaar en heeft één product, de Allorado-gateway, die LoRa-communicatie (long range) vertaalt naar leesbare input. “Er zijn honderden bedrijven die sensoren maken en al die sensoren spreken hun eigen taal”, getuigt Bram Roelandts, co-oprichter Allorado. “Onze gateway zet de payloads om naar telegrammen die andere installaties, gebaseerd op bijvoorbeeld KNX, BACnet, Modbus, kunnen begrijpen. We doen dat via een LoRa-netwerk voor langeafstandstransmissie met een laag stroomverbruik. Dat maakt het, in tegenstelling tot dure kabels of een energievretende wifi-verbinding, ideaal voor IoT-toepassingen.”   

Allorado bouwde de gateway met de Siemens SIMATIC IOT2050. “De SIMATIC IOT2050 is betrouwbaar en erg interessant, want Siemens laat toe om die volledig over te nemen. Als ontwikkelaars hadden we ook veel aan de ondersteuning van Siemens en dankzij hen kunnen we ons product meteen globaal uitrollen. We willen de iPhone van de LoRa-wereld worden. Deze gateway is een belangrijke stap naar efficiëntere productie én gebouwen. Als wij die iets dichterbij kunnen brengen, dan is onze missie geslaagd. Deze award is een hele eer voor Allorado als jonge speler, een erkenning voor onze oplossing en het bewijs dat we alvast op de goede weg zijn.” 

SIMOVE en TIA Portal

Zilver en brons waren respectievelijk voor AVT Europe en CDC Automatisatie. AVT Europe, gespecialiseerd in heavy-load AGV’s (Automated Guided Vehicles) ontwikkelde het Automaatje, een AGV dat tomaten ongeschonden van het sorteercentrum naar de veiling brengt en draait op SIMOVE, het open AGV-platform van Siemens.

AVT Europe wint zilver tijdens de Best Application Contest

CDC Automatisatie, dat machinebouwers ondersteunt met elektrisch ontwerpen en programmeren, ontwikkelde op basis van de TIA Openness API van Siemens een tool waarmee ze de start van nieuwe projecten kunnen automatiseren. De tool maakt zelf het project aan in TIA Portal en importeert automatisch basisblokken waaronder PLC, drives en HMI en verbindt die op een logische manier. Wat vroeger een halve dag duurde, neemt nu amper drie minuten in beslag, waardoor CDC goedkoper en beter werk kan leveren en nog meer kan inzetten op gebruiksgemak.     

CDC Automatisatie wint brons tijdens de Best Application Contest

2.200 stemmen

De editie 2023-2024 van de Best Application Contest was een groot succes. Dit jaar werden dertien cases ingediend, van het efficiënter kweken van champignons, tot het oogsten van warmte met de zon en het sneller op de markt zetten van medicijnen. “Dit zijn stuk voor stuk sterke succesverhalen en de respons was dan ook immens. De verschillende kandidaten spraken via online kanalen de eigen achterban aan en verzamelden zo in totaal meer dan 2.200 stemmen. Dit bewijst het groeiend succes van de Best Application Contest en het feit dat de kwaliteit en impact van ons productportfolio resoneren bij het bredere publiek in het algemeen en het industriële land in het bijzonder”, besluit Thierry Van Eeckhout.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.