NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Perfecte afwerking dankzij geautomatiseerde oppervlakteafwerking
De samenwerking tussen SCHUNK en 3M opent nieuwe mogelijkheden voor de optimale ontwikkeling van geautomatiseerde slijpprocessen.

Perfecte afwerking dankzij geautomatiseerde oppervlakteafwerking

Slijpen en polijsten vereisen gevoeligheid en nauwkeurige afstelling. Handmatige verwerking is echter omslachtig en duur en levert niet altijd constante kwaliteit op. Moderne robotgebaseerde automatiseringsoplossingen kunnen deze taken overnemen. Het resultaat: perfecte oppervlakken in minder tijd en aan lagere kosten. Voor het aanbieden van nieuwe mogelijkheden, heeft SCHUNK zijn assortiment uitgebreid met gereedschappen voor robotondersteunde oppervlakteafwerking. Daarnaast is het bedrijf ook een partnerschap aangegaan met 3M om klanten optimaal te ondersteunen bij het automatiseren van hun slijp-, polijst- en borstelprocessen.

Slijpen, ontbramen, polijsten als het gaat om uitdagende taken zoals het verwijderen van materialen of het afwerken van werkstukken, vertrouwen veel bedrijven op handmatige bewerkingen. Dit is echter duur in serieproductie en levert niet altijd de gewenste precisie en reproduceerbaarheid op. Robotondersteunde processen garanderen daarentegen een constante kwaliteit, onbemand, de klok rond. Automatiseringsspecialist SCHUNK ondersteunt klanten bij de validatie van toepassingen door middel van tests in het SCHUNK CoLab en door het leveren van de juiste componenten. Met het SCHUNK-portfolio voor bewerking met robots zullen klanten in de toekomst hun handmatige slijp-, polijst- en ontbraamprocessen bijna volledig kunnen vervangen door geautomatiseerde productie. De nieuwe bewerkingsgereedschappen van SCHUNK zijn speciaal ontworpen voor geautomatiseerde toepassingen.

De pneumatisch AOV vlakschuurmachine beschikt over een instelbare flexibiliteit en bereikt constante drukkrachten en uniforme afwerkingsresultaten.

AOV vlakschuurmachine

De AOV vlakschuurmachine is de ‘specialist’ in het slijpen en polijsten van werkstukoppervlakken. De pneumatische eenheid wordt aangedreven door een schoepenmotor en haalt een maximale snelheid van 10.000 omwentelingen per minuut. De axiale lagering van de motor zorgt voor flexibiliteit, zodat constante drukkrachten inwerken op het werkstukoppervlak. Zelfs als de oppervlakken aanvankelijk oneffen waren, kunnen zo perfecte polijst- en slijpresultaten worden behaald. Via twee luchtaansluitingen kan de drukkracht in twee richtingen afzonderlijk worden geregeld (bij het uit- en inschuiven) en naar behoefte worden gevarieerd (bereik: 6,7 N tot 67 N). Dit zorgt ervoor dat de AOV bewerkingen uitvoert met een constante drukkracht, zelfs bij toepassingen boven het hoofd. De vlakschuurmachine kan optioneel worden uitgerust met steunschijven met verschillende diameters (125 mm of 5″ of 150 mm of 6″). Optioneel kan de schuurmachine worden uitgerust met een aansluiting voor het afzuigen van het verwijderde materiaal.

MFT-R polijstspil

Voor gebruikers die een bijzonder flexibele en robuuste polijstspil nodig hebben, is de MFT-R de ideale oplossing. De spil is uitgerust met een pneumatische schoepenmotor, met een maximale draaisnelheid tot 5.600 omwentelingen per minuut. De robuuste motor draait slechts korte tijd en verkort zo de verwerkingstijd. Dankzij het cardanische systeem zijn de compensatiekracht en de radiale meegaandheid van het gereedschap afzonderlijk instelbaar. De gebruiker kan voor elk werkstuk de optimale waarde gebruiken voor hoogwaardige en reproduceerbare resultaten in elke inbouwpositie. Werkstuktoleranties kunnen worden gecompenseerd en de trajectprogrammering van de robot wordt veel eenvoudiger. Met de optionele asbevestiging kan snel en gemakkelijk worden omgeschakeld tussen pendelcompensatie en radiale compensatie. Verschillende werkstukgeometrieën kunnen zo flexibel worden bewerkt met slechts één gereedschap. De MFT-R is beschikbaar als stationaire eenheid of kan flexibel (axiaal of radiaal) op de robot worden gemonteerd. SCHUNK biedt hiervoor geprefabriceerde adapterplaten aan, wat kostbare tijd bespaart.

Flexibel, robuust en betrouwbaar: de pneumatische polijstspil MFT-R met radiale compensatie verkort de bewerkings- en inbedrijfstellingstijden aanzienlijk.

PCFC compensatie-eenheid

De PCFC eenheid maakt het assortiment van SCHUNK compleet. Als een werkstuk moet worden bewerkt met een vooraf bepaalde kracht, levert de compensatie-eenheid waardevolle diensten. De PCFC zorgt ervoor dat in elke positie een consistente conformiteitskracht wordt uitgeoefend. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van een positiesensor. Deze compenseert de gewichtskracht samen met de door de klant geleverde drukregelkleppen. De PCFC kan worden gecombineerd met diverse gereedschappen en is daarom geschikt voor talrijke toepassingsdoeleinden.

Samenwerking opent nieuwe mogelijkheden

Robotondersteund slijpen is een veeleisende taak, die een enorme kennis van technieken, processen en materialen vereist. Om ervoor te zorgen dat gebruikers de optimale oplossing voor hun taak vinden, hebben SCHUNK en 3M hun krachten gebundeld. Samen ondersteunen zij bedrijven om hun slijp-, polijst- en borstelprocessen optimaal te automatiseren. Terwijl SCHUNK de juiste componenten voor de robot levert en de technische implementatie van de automatiseringstoepassing ondersteunt, bepaalt 3M het juiste slijpmateriaal en de optimale procesparameters. Hiervoor kunnen in het SCHUNK CoLab snelle en eenvoudige haalbaarheidsstudies op verschillende onderdelen worden uitgevoerd, en in het eigen roboticalaboratorium van 3M bestaat de mogelijkheid om het slijpproces verder te optimaliseren en zo optimaal afgestemde oppervlakteresultaten te bereiken. Dit betekent dat klanten het beste uit twee werelden krijgen en de optimale, op maat gemaakte automatiseringsoplossing voor hun toepassing kunnen realiseren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.