NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Krachtige CAE-software stroomlijnt de volledige productie van elektrotechnische projecten

Krachtige CAE-software stroomlijnt de volledige productie van elektrotechnische projecten

Elke elektrotechnische schakeling start ooit met haar conceptfase. Nadien volgt een concreet ontwerp en pas in een later stadium kan men tot het definitieve design overgaan. Vandaag een dankbare taak voor professionele CAE-software, die vlot de meest complexe elektrotechnische schakelingen tot een kant-en-klaar 3D-design kan verwerken. En zelfs meer doet.

Ondanks de sprekende voordelen van dergelijke software, blijft een groot deel van de markt er nog relatief onbekend mee. Industrial Automation vond het daarom hoog tijd om dit soort applicaties uit de onverdiende anonimiteit te halen, en sprak met Wiellie Cörvers, Accountmanager Benelux bij softwareproducent IGE+XAO. “Snel, eenvoudig en multifunctioneel”, zo antwoordt Cörvers ons, wanneer wij hem vragen om de slagkracht van hun SEE-ELECTRICAL applicatie in een notendop te willen samenvatten. “Die multifunctionele kwaliteit van onze software kreeg er in 2018 bovendien een belangrijke boost bij, toen IGE+XAO onderdeel werd van de Schneider Electric groep”, gaat Cörvers verder. Met de komst van Schneider werd de applicatie immers bijkomend ondersteund met een oerdegelijk pakket van beproefde hardware, wat meteen ook meer diepgang betekende.

Krachtige totaaloplossing

En dit type CAE-software is duidelijk veel meer dan een ontspoord tekenprogramma. Dat mocht blijken uit een recente videocase die Industrial Automation voor IGE+XAO bij hun klant Applitech mocht maken. De case moest de slagkracht van het SEE-ELECTRICAL pakket in de praktijk reveleren, en slaagde daar ook met verve in. Het programma toonde zich een krachtige totaaloplossing bij de realisatie van de meest complexe schakelkasten, in het geval van Applitech, deze voor de aansturing van generatoren.

Hoe het werkt

Zodra het ontwerp schematisch is uitgewerkt, is voor de software bekend welke componenten er in de uiteindelijke besturingskasten zullen worden toegepast. Deze onderdelen hoeven dan alleen nog virtueel op de rail te worden geplaatst. In een volgend stadium volstaat één druk op de knop om, voorgenummerd, alle bedradingen aan te brengen. Van hieruit genereert de ergonomische intelligentie van het pakket bovendien één gedetailleerd 3D-ontwerp, zodat de gebruiker een 100% realistisch beeld krijgt van de afgewerkte schakelkast, de gekende ‘digital twin’. Dit vereenvoudigt het latere assemblagewerk dermate, dat de vroeger vereiste opleiding in de elektrotechniek voor de monteur geen pijnpunt meer vormt. Hierdoor kan de assemblage in hoge mate tot repetitief, uitvoerend werk worden gereduceerd. Bovendien biedt de applicatie de gebruiker nog een groot aantal extra krachtige features aan, stelt Cörvers: “Hoewel je ons basispakket als een zuiver passief-grafische ondersteuning kan gebruiken, bevatten de hogere versies nog tal van proactieve functies die bedoeld zijn om de volledige productie van schakelkasten aan te sturen. Van ontwerp tot en met productie en onderhoud.”

Precisie en constante kwaliteit

Concreet zal SEE-ELECTRICAL immers ook draad- en componentenlijsten genereren vanuit de eigen database, die ondersteund wordt door ruim 900 hardwareleveranciers. Simultaan stelt de software ook gegevens voor de draadknipmachine ter beschikking, en levert ze boor- en stansgatenpatronen voor de CNC-machine die het frame van de schakelkast voorbereidt. Er is zelfs een feature die componenten labels kan uitprinten. Tenslotte zorgt de applicatie ook voor het ontwerp van de koperen baren, waarvan ze de dimensionele- en eventuele buigdata kan berekenen. Het pakket is duidelijk een totaaloplossing. Kleinschalig, individueel kastontwerp gebeurt uiteraard in nog heel wat gevallen volledig manueel. Alleen, in alle gevallen waar grote precisie vereist wordt, of voor grote series waar constante kwaliteit het basiscriterium vormt, overstijgen dit soort CAE-applicaties royaal het nice-to-have niveau. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.