NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Lasersystemen voor universele markeertoepassingen

Lasersystemen voor universele markeertoepassingen

Veeleisende industriële toepassingen in elektrische engineering vragen om hoogkwalitatieve oplossingen om het materiaal te labelen. Waar in het verleden labels werden aangebracht met inkt, hebben industriële gebruikers vandaag een veelzijdigere waaier aan markeertechnologie om uit te kiezen. De voorbije jaren zijn markeerprocessen zoals thermische transfer, inktjet printen en lasermarkeren steeds belangrijker geworden. MurrPlastik Systemtechnik biedt een uitgebreid aanbod van markeeroplossingen en een variëteit aan markeertechnologie. Het bedrijf beschikt over plotters, inktjet printers, thermische transfer en lasermarkeersystemen. Alle markeertechnologie kan centraal beheerd worden met behulp van markeersoftware (mp-UniversalMarkingSoftware). De meest krachtige oplossing is de serie mp-LM van lasermarkeertechnologie.

In tegenstelling tot oppervlakteprocessen (zoals inkt en thermische transfer) die weinig impact op het oppervlak hebben, zorgt de laser voor permanente en onomkeerbare veranderingen in het materiaal dat gemarkeerd moet worden. Een label dat dus 100% permanent is, maar ook bestand tegen fraude. Het gaat om een abrasief proces, waardoor het niet verloren gaat door erover te vegen, in aanraking te komen met water of blootstelling aan uv-straling. De hoge kwaliteit van de lasermarkeringen van de mp-LM serie ontstaan uit een carbonisatie van het markeermateriaal. Dankzij de ultraprecisie van de laser, die tot op microniveau gaat, kunnen zelfs de fijnste details uitgewerkt worden. De uiterst hoge resolutie van 600 dpi levert ook een piekfijn resultaat af bij kleine lettertypes en afbeeldingen. 

Er kunnen meerdere processen geïmplementeerd worden met lasermarkeren: graveren, ablatie, temperen, verkleuren en zelfs schuimen. De juiste keuze hangt af van het materiaal dat gemarkeerd moet worden en de kwaliteitseisen van de toepassing.

Verschillende labelmaterialen

Lasermarkeren heeft zich net als inkttechnologie bewezen in de industriële markeermarkt. Het wordt gebruikt om onder andere types van elektrisch materiaal te labellen, die we terugvinden in moderne industriële fabrieken. Voor de markeertaken in mechanische en fabrieksengineering worden diverse labelmaterialen gebruikt, zoals kunststof, kunststofcomposieten, metalen en composietmaterialen met metalen. Met deze oppervlakken kunnen solid-state lasers, die de laserstraal opwekken met behulp van diodes en glasvezelkabel, bijzonder goed weg, wat ook resulteert in een uitstekende kleuruitwisseling.

Hoge economische efficiëntie

Het gebruik van lasermarkeerapparaten zoals de mp-LM serie van Murrplastik Systemtechnik brengt tevens kostenbesparingen met zich mee. Er komen immers geen verbruiksmiddelen aan te pas en de toestellen zelf zijn quasi onderhoudsvrij. De markeersystemen gebruiken geen inkt, lint of toner zoals alternatieve technologie. Het gaat om een contactloos proces waardoor er geen slijtagedelen zijn, wat ook resulteert in minder downtime. Elke unit van de mp-LM serie kan een waaier aan materialen markeren volgens industriële eisen, waaronder polycarbonaat en polypropyleen, rvs, geanodiseerd aluminium, laserfolie en magnetische tags. Deze serie kan dezelfde materialen in verschillende kleuren en diktes markeren voor verschillende toepassingen (binnen en buiten). Door het lasersysteem aan te passen en uit te breiden met accessoires komen er nog meer toepassingen binnen het vizier. Zo kan een geïntegreerd beheersysteem de weg open naar geautomatiseerde batchverwerking.

Gebruiksvriendelijke softwareondersteuning

Andere eigenschappen van deze lasermarkeerders zijn hun gebruiksgemak en hoge flexibiliteit. The mp-LM kan heel nauwkeurig beheerd en bediend worden via de USB-poort (stand-alone) of via Ethernet (netwerk) met behulp van een pc waarop de mp-UniversalMarkingSoftware staat. Software die zich al bewezen heeft in de praktijk. Zo kunnen bijvoorbeeld individuele markeerdata (teksten, cijfers, beelden en codes) rechtstreeks uit het schakelschema uit de projectplanning naar de software gestuurd worden en voorbereid voor printen. De kwaliteit van de markeringen wordt ingesteld volgens klantspecifieke eisen door te spelen met de snelheid, het aantal printbewegingen en het markeertype. Voor individuele nieuwe taken moeten alleen maar de ingaveparameters aangepast worden. Dit kan snel en dus kostenefficiënt gebeuren, waardoor lasermarkeren een interessante optie is, zelfs voor kleine hoeveelheden. ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.