Lineaire sensortechnologie tast nieuwe horizon af

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Lineaire sensortechnologie tast nieuwe horizon af

Lineaire sensortechnologie tast nieuwe horizon af

IO-Link gebaseerde lineaire positiesensoren behoeven al geruime tijd geen introductie meer. Temeer omdat zonder deze componenten de accurate meting in real-time van basisvariabelen als snelheid, plaats en versnelling in een geautomatiseerde omgeving simpelweg onbestaande zou zijn. De huidige technologie kan bovendien veel meer aan dan dat. We namen de veelzijdige Twiist van GEFRAN onder de loep: een multivariabele, lineaire positiesensor, uitgerust met een 3D Hall-element.

GEFRAN is ruim vijftig jaar actief in het ontwerpen en produceren van elektronische componenten en sensoren voor de industriële automatisatie. Met de Twiist sensortechnologie voegt het bedrijf een belangrijke nieuwe IO-Link toepassing toe aan zijn gamma.

Hall of innovations

Op 22 en 23 maart dit jaar vond in de Antwerp Expo de gerenommeerde M+R  beurs plaats. Dé hoogmis voor al wie iet of wat met meet- en regelinstrumentatie of analytische instrumentatie voor de procesindustrie te maken heeft. Ook GEFRAN tekende present, en zag zich bekroond voor een jarenlange, doorgedreven R&D-politiek: zijn multifunctionele Twiist positiesensor kreeg er een plaats in de Hall Of Innovations toebedeeld. Een erkenning die de sensor vooral aan zijn revolutionaire performantie te danken heeft.

Compact , krachtig en contactloos 

Het hart van de veelzijdige positiesensor wordt gevormd door een 3D Hall-sensor, die zijn afstand- en hoekbepalingen typisch doet door veranderingen in magnetische velden te detecteren. Hierdoor kunnen de metingen perfect contactloos gebeuren en treedt er bijgevolg veel langzamer sleet op. De levensduur van deze sensor, die met een slaglengte variërend tussen de 100 en 900mm wordt aangeboden, is dan ook een van zijn vele  troeven. 

Bovendien mag de uitgesproken robuustheid van bijvoorbeeld de LM-L-versie blijken uit enkele andere karakteristieken: een operationele temperatuurrange gelegen tussen de -40 en +85°C, gecombineerd met een standaard IP67 bescherming, wat de toepassing in zowel hydraulische als industriële omgevingen mogelijk maakt.

De zelf uitlijnende constructie en diverse mechanische koppelstukken maken de installatie van de Twiist zeer eenvoudig.

Een horizon van veelzijdigheid

Dankzij de zelf uitlijnende constructie en diverse mechanische koppelstukken, is de installatie van de Twiist bovendien zeer eenvoudig. Tegelijkertijd kan de sensor enkele prima meetprestaties voorleggen: de sample tijd ligt nominaal bij 1 milliseconde, terwijl de resolutie dan weer 14 bit bedraagt. De échte slagkracht van de Twiist zit hem echter binnen in de behuizing. Dit is duidelijk veel meer dan een IO-Link gebaseerde sensortoepassing.  Niet alleen wordt voorzien in twee communicatiemogelijkheden – er is naast IO-Link ook CANopen communicatie mogelijk – de sensor is bovenal ‘multivariabel’, en geeft naast de klassieke positie-uitlezing nog tal van andere procesvariabelen weer. Om te beginnen kun je in real-time de absolute positie, de versnelling en maximumsnelheid uitlezen. De Twiist levert je daarbovenop echter nog de hellingshoek, de actieve werktijd, en zelfs het door de cursor totaal aantal afgelegde kilometers. Indien een eenvoudige positiemeting volstaat, zijn er vanzelfsprekend ook uitvoeringen met analoge uitgang beschikbaar, en dit zowel in enkelvoudige als redundante versies.

IN-FIELD FW

Het potentieel om binnen eenzelfde, gemeenschappelijk tijdsvenster dit soort multi data sampling uit te voeren, opent uiteraard een horizon aan mogelijkheden. Die veelzijdigheid beperkt zich overigens niet enkel tot  het combineren van meerdere sensorfuncties binnen eenzelfde behuizing. GEFRAN voorziet voor elk type unit immers in een doorgedreven configureerbaarheid, wat de inzetbaarheid ervan alleen maar groter maakt. Ten slotte maakte GEFRAN zijn nieuwe technologische hoogstand helemaal all round en Industry 4.0 proof door ook nog eens aan een In-Field Firmware upgrade te denken. Want ook dat bezit de Twiist. ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.