NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Lockdownsituatie leidt prima samenwerkingsverband in
v.l.n.r. Danny Janssens, Philippe Ampe, Kevin Van Linden en Michael Dieltjens

Lockdownsituatie leidt prima samenwerkingsverband in

We spraken met CEO’s Michael Dieltjens (BeWoCo), Kevin Van Linden (Motoren Desmedt) en Danny Janssens (Leda en Vibrometrix). 

Geen zoveelste lockdownverhaal, wél de kroniek van een efficiënte symbiose tussen 3 Antwerpse bedrijven. Toegegeven, in het zog van de coronacrisis besluiten om de handen in mekaar te slaan en te gaan voor de som der delen: Risicoloos is dit nooit. Toch bleek de samenwerking tussen Motoren Desmedt, Leda en Vibrometrix niets minder dan een succesformule, met het mooie retrofitproject aan de Sint-Annatunnel als belangrijk orgelpunt.

Desmedt, specialist in motoren en roterende componenten.

Motoren Desmedt

Eigenlijk bestaat Motoren Desmedt, destijds opgericht door de broers Desmedt, al 61 jaar”, zo steekt Kevin van wal. 38 jaar geleden nam Luc Ampe, vader van huidig mede – CEO Philippe Ampe, de zaak over, waarna een gestage groei volgde. Dermate, dat in 2019 het volledige bedrijf naar de actuele locatie in de Satenrozen verkaste. Kevin: “Het gebouw hier was 4 maal groter dan we gewoon waren, er waren 2 rolbruggen voorhanden, en we konden bovendien de hele werkplaats vanaf nul naar believen inrichten, met mooie werkplaatsen voor onze techniekers en splinternieuwe kantoren.“ Hierdoor werd meteen ook een ander, groter cliënteel bereikbaar, en verbreedden de activiteiten van de zuivere elektromotoren verder naar alles wat elektromotoren aandrijven: pompen, tandwielkasten, ventilatoren en eigenlijk alles waar een draaiende, gelagerde as bij te pas komt.  

Vibrometrix

Dit nieuwe cliënteel vroeg echter meer en meer om predictieve ondersteuning naar sleet en levensduur van zijn componenten. Zo kwam Desmedt in contact met Vibrometrix, de firma van Danny Janssens die gespecialiseerd is in thermografie en vibratieanalyses. Er ontstond een nauwe samenwerking. Kevin: “In de corona-periode waren wij bovendien bezig met de ATEX – certificatie van onze werkplaats, wat nogal wat vereisten omvatte voor onder meer de verspaner waarmee men samenwerkt. Danny: “Ik had uit het verleden echter reeds de nodige ervaring opgebouwd met verspaning, en zo besloten we een businessplan op te stellen, wat uiteindelijk tot de oprichting van Leda heeft geleid.“

Leda staat voor kwaliteitswerk in verspaning.

Met ontzorging als basis

Zo kan veel directer op klantenbehoeften worden ingespeeld. Danny: “In vele gevallen verzorgen wij de eerste stap, namelijk het meten van de gezondheid van een installatie. Hierop zal Desmedt een montage of demontage doen. Indien daar werk uit voortvloeit voor herstellingen, dan komen die stukken in vele gevallen bij Leda terecht. We blijven evenwel aparte bedrijven, wat betekent dat we los van mekaar opereren. Tegelijkertijd werken we wel innig samen door een cirkel te creëren waarin we inzake dienstverlening een zo breed mogelijke horizon dekken. Zo wordt de klant maximaal ontzorgd. Mijn beide vennootschappen, Vibrometrix en Leda, zijn intussen naar de locatie van Desmedt hier verhuisd. Zo vullen de bedrijven mekaar prima aan, er bestaat een heel grote synergie tussen onze bedrijven, en we voelen dat de klant dit enorm waardeert.”

Zo zijn de bedrijven geen onderaannemers van elkaar, maar zusterbedrijven die in een vast verband met elkaar samenwerken. Boekhoudkundig blijft alles wel gescheiden, en heeft elke firma een eigen BTW -nummer. Kevin: “Met gescheiden entiteiten werken heeft tal van voordelen, zo zit je bijvoorbeeld nooit met mogelijke overhead van de andere bedrijven. Je kan bovendien nog steeds als apart servicebedrijf richting klant gaan, wat voor heel veel flexibiliteit zorgt.” Hier bleek de totale samenwerking van de  partners evenwel cruciaal, Kevin: “Het totaalproject, de ombouw van de liften, werd gedragen door de intense samenwerking van alle zusterbedrijven tegelijk. 

Een mooi sturingsproject van BeWoCo.

BeWoCo en de Sint-Anna tunnel

Om de activiteiten ook sturing-technisch verder te kunnen ondersteunen, werd in de firma BeWoCo van Michael Dieltjens een vierde solide partner gevonden. Michael was al een klant van Desmedt, maar een stroomversnelling in het partnership kwam er met het project van de voetgangerstunnel. Michael: “Daar mochten we de retrofit van de liften uitvoeren. Ikzelf nam bijvoorbeeld het volledige sturings-technische luik van de retrofit voor mijn rekening. “

Hier bleek de totale samenwerking van de vier  partners evenwel cruciaal, Van Linden: “Het totaalproject, de ombouw van de liften, werd gedragen door de intense samenwerking van alle zusterbedrijven tegelijk. Zonder de professionele inbreng van bijvoorbeeld Dieltjens, hadden we dit nooit tot een goed eind gebracht. Zijn bedrijf maakt onze cirkel echt compleet, omdat we nu onze klanten een oerdegelijke technische expertise kunnen bieden in vier compleet gescheiden vakdomeinen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.