NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Luchtbevochtiging en -ontvochtiging belangrijk in de foodsector
IJsvorming in de vriescel.

Luchtbevochtiging en -ontvochtiging belangrijk in de foodsector

Luchtvochtigheid speelt in de foodsector een belangrijke rol, bijvoorbeeld bij het conserveren en rijpen van voedingsmiddelen. Maar ook in bakkerijen heeft de luchtvochtigheid invloed op de productkwaliteit en efficiëntie van het bakproces. Condair, gespecialiseerd in commerciële en industriële luchtbevochtiging, adviseert bedrijven bij het maken van de juiste keuze. 

Wanneer een (productie)ruimte wordt verwarmd boven de temperatuur van de buitenlucht, daalt de relatieve vochtigheid binnen direct. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen of deuren of extra ventileren heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen zolang de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur. De droge lucht zal vervolgens vocht onttrekken aan alle voedingsmiddelen, materialen, verpakkingen, personen en machines in de (opslag)ruimte, waardoor deze ook verder uitdrogen. Het gevolg is productie- en kwaliteitsverlies.

Té droge lucht komt ook voor in verwarmde opslagruimtes of productiehallen. Hierdoor zullen de levensmiddelen uitdrogen en hun kwaliteit en gewicht verliezen. De toepassing van luchtbevochtiging zorgt ervoor dat u minder materiaalverlies heeft en u meer kilo’s kunt verkopen. Deze investering verdient zich daarom snel terug.

Koelen

Wanneer vocht bevattende levensmiddelen worden gekoeld, wordt er ook vocht aan het product onttrokken. Dat kan leiden tot kwaliteits- en gewichtsverlies, wat zeer onwenselijk is. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk om met luchtbevochtiging weer vocht aan de levensmiddelen toe te voegen. Vanuit energetisch oogpunt is het beter te bevochtigen wanneer de koeling niet actief is. De luchtbevochtiging zorgt dan voor een nevel in de ruimte, waardoor de levensmiddelen vocht uit de lucht kunnen opnemen en er nog voldoende vocht in de lucht overblijft om vochtverlies tijdens het koelproces te voorkomen.

Koelcellen

Daarentegen kan in koel- of vriesruimte veel ijsvorming ontstaan doordat deuren opengaan en de (buiten)lucht die in de ruimte komt condenseert. Door middel van luchtontvochtiging is het mogelijk om deze ijsvorming in koel- en vriescellen te voorkomen, waardoor de ruimte minder vaak moet worden ontdooid. Door de combinatie van luchtbevochtiging en -ontvochtiging kunnen bedrijven veel problemen voorkomen.

ML Solo spray – Luchtbevochtiging in opslagruimte.

Opslagruimtes en productiehallen

Te droge lucht komt ook voor in verwarmde opslagruimtes of productiehallen. Hierdoor zullen de levensmiddelen uitdrogen en hun kwaliteit en gewicht verliezen. De toepassing van luchtbevochtiging zorgt ervoor dat er minder materiaalverlies optreedt. Deze investering verdient zich daarom snel terug. In opslagruimtes en productiehallen die niet zijn verwarmd, kan er sprake zijn van te veel vocht, wat kan leiden tot schimmels, bacteriëngroei of problemen bij het verpakken van de levensmiddelen. Luchtontvochtigers of luchtbevochtigers kunnen er dan voor zorgen dat de luchtvochtigheid in deze ruimtes binnen acceptabele condities blijft.

Uniforme temperatuur en constante relatieve vochtigheid zijn noodzakelijk om de hoge kwaliteit van de eindproducten te garanderen.

Ook in bakkerijen is de juiste luchtvochtigheid belangrijk. Dit om de presentatie, kwaliteit en productiesnelheid te verbeteren.

Bakkerijen

Ook in bakkerijen is de juiste luchtvochtigheid belangrijk. Dit om de presentatie, kwaliteit en productiesnelheid te verbeteren. Zo moeten bakkerijen zorgen voor een hoge doorgangssnelheid, omdat brood en andere gebakken producten doorgaans een korte houdbaarheid hebben. Luchtbevochtiging zorgt ervoor dat het bakproces sneller verloopt, de kwaliteit
wordt verhoogd, de houdbaarheid wordt
verlengd, afwerkingen en decoraties er beter uitzien. Bij toepassing van adiabatische bevochti­ging zal ook het werkcomfort aanzienlijk beter zijn door het verkoelende effect en de reductie van rondzwevend stof. Om te voor­komen dat aan het einde van de productiedag de lucht te vochtig is waardoor schimmelvorming zou kunnen ontstaan, kunnen luchtontvochtigers worden ingezet. 

Condair kan bedrijven adviseren bij de juiste keuze, gebaseerd op de behoefte van het bedrijf ten aanzien van energieverbruik, hygiëne en investerings- en onderhoudskosten. Of een bedrijf nu groot is of klein, voor elke productieomgeving is er een gepaste oplossing. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.