NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Machines compacter, eenvoudiger en rendabeler bouwen

Machines compacter, eenvoudiger en rendabeler bouwen

Een beurs is de plek bij uitstek om kennis te maken met nieuwe ontwikkelingen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het tijdens de drie dagen van Indumation.be druk was op de stand van Beckhoff Automation. Het team automatiseringsspecialisten had immers heel wat nieuwigheden in petto. Innovaties die er telkens op gericht zijn om machines compacter, eenvoudiger en rendabeler te bouwen en ze tegelijkertijd meer functionaliteiten te geven. Een zelfgebouwde airhockeytafel demonstreerde hoe die toegevoegde waarde er in de praktijk kan uitzien.

Beckhoff Automation had een resem productinnovaties mee, die nog maar net op de SPS IPC Drives aan het grote publiek waren voorgesteld. Johnny Vangeel loodste ons als kundige gids langs de hoogtepunten van de stand. “Beckhoff voegde onlangs stappenmotoren aan zijn gamma toe. Daar was veel vraag naar bij klanten, omdat ze een efficiënte oplossing bieden voor eenvoudige toepassingen. Deze compacte motoren kunnen immers rechtstreeks op de klemmen aangesloten worden. Een perfecte aanvulling op onze servotechnologie. Daarin gooien we nog steeds hoge ogen met AMP8000, het decentraal aandrijvingssysteem dat nieuwe mogelijkheden opent voor modulaire machineconcepten. Door de vermogenselektronica rechtstreeks aan de machine te plaatsen, is er maar één koppelingsmodule meer nodig in de schakelkast. Een aanzienlijke besparing op materiaal, ruimte, kosten en installatiewerk.”

Nauwkeurige en dynamische positionering
Een opvallende innovatie aan de andere kant van de wand is XPlanar. “Dit is in feite een lineaire motor op een plaat die zich in alle richtingen, X, Y en Z, volledig vrij kan bewegen. Machinebouwers krijgen hiermee de uiterst flexibele, nauwkeurige en zeer dynamische positionering die we kennen van CNC-machines. Maar ze kan in factory automation bijvoorbeeld dienen om productstromen eenvoudig en individueel te gaan verdelen. Het mooie aan deze oplossing is dat al het moeilijke reken- en programmeerwerk reeds gebeurd is door de ingenieurs van Beckhoff. De gebruiker kan zich zo bedienen van een eenvoudige interface.”

TwinCAT

TwinCAT heeft er het afgelopen jaar weer enorm veel functionaliteiten bij gekregen. Zo kunnen gebruikers nu in interactie gaan met hun machines
dankzij de toevoeging van TwinCAT Speech.

TwinCAT

AMP8000, het decentraal aandrijvingssysteem opent nieuwe mogelijkheden voor modulaire machineconcepten. Door de vermogenselektronica rechtstreeks aan de machine te plaatsen, is er maar één koppelingsmodule meer nodig in de schakelkast.

Extra functionaliteiten voor TwinCAT
TwinCAT, de PC-gebaseerde sturing van Beckhoff Automation heeft er het afgelopen jaar weer enorm veel functionaliteiten bij gekregen. Dat ging op Indumation.be niet onopgemerkt voorbij. Zo kunnen gebruikers nu in interactie gaan met hun machines dankzij de toevoeging van TwinCAT Speech. “Automatiseringssystemen kunnen zo leren luisteren en spreken, zonder dat er een internet- of cloudverbinding nodig is. Je kan bijvoorbeeld een aantal waarschuwingen automatisch programmeren, maar evengoed basisacties. Dit ondersteunt operatoren of onderhoudsmedewerkers in hun dagelijkse werkzaamheden.” Hetzelfde geldt voor de integratie van visieoplossingen met TwinCAT Vision. Beeldverwerking kan nu in real-time gebeuren voor PLC-programmeurs. De PLC’s zelf kregen ook verdere uitbreiding. De CX7000 brengt het gemak en de kracht van de TwinCAT 3 omgeving in het bereik van compacte besturingen. 

TwinCAT

Machinebouwers krijgen met XPlanar de uiterst flexibele, nauwkeurige en zeer dynamische positionering die we kennen van CNC-machines.

TwinCAT

Analytische werkbank in de cloud
De Industrie 4.0-muur die Beckhoff op de stand gebouwd had maakte indruk. Het toonde via dashboards hoe het er aan toe ging in vier verschillende fabrieken. Met de oplossingen van Beckhoff om data naar de cloud te sturen en om te zetten in toegevoegde waarde, krijgt de
gebruiker eigenlijk een analytische werkbank ter beschikking voor al zijn noden. Om de interface aan de machine te voorzien toonde Beckhoff dat het naast zijn ruim assortiment voor elke zone ook panelen op maat kan maken. “Onze Belgische klanten toonden hier al veel interesse in. Het biedt immers de mogelijkheid om functionaliteiten al in te bouwen in het paneel en het gebruiksgemak te verhogen voor machinebouwers. Bovendien staat het garant voor een mooie uitstraling.” 

Airhockeytafel brengt technologie samen
De eyecatcher op de stand was echter de airhockeytafel. Een eigen creatie van het Belgische Beckhoff team om zijn automatiseringsoplossingen te visualiseren. Bezoekers moesten ferm uit hun pijp komen om de schijfjes voorbij de slimme technologie in doel te krijgen. De tafel bevatte onder meer TwinCAT 3 software voor real-time controle via de CX2072 embedded PC, TwinSAFE naadloos geïntegreerd voor een flexibele machineveiligheidsconfiguratie, TwinCAT hMI voor een responsieve webvisualisering, TwinCAT Vision voor detectie en trajectberekening van het schijfje, connectiviteit met de Amazon AWS cloud en het multi-assig servosysteem AX8000. Een sterk staaltje technisch kunnen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.