NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Machines verbinden met de cloud is voordelig

Machines verbinden met de cloud is voordelig

Vecoplan is een leverancier van machines en apparatuur voor de voorbereiding en behandeling van primaire en secundaire grondstoffen. Met meer dan 500 werknemers en 18 actieve patenten is het bedrijf een pionier in zijn segment. In 2014 opende Vecoplan een eigen Technology Center, een van ‘s werelds grootste en modernste ontwikkelingscentra op het gebied van circulaire economie. Al in 2008 bood Vecoplan zijn klanten toegang op afstand tot hun machines. De plannen werden echter al snel uitgebreid en Vecoplan werkte aan zijn visie op machineconnectiviteit. Zo ontstond in 2018 de visie om in de toekomst niet alleen machines te verbinden, maar ook om real-time machine data te verzamelen, te evalueren en te visualiseren.

Smart Center als centraal portaal

De visie werd al snel omgezet in concrete ontwikkelingsprojecten en test runs, tot uiteindelijk, in januari 2021, alle machines werden uitgerust met de IXON oplossing. Bij Vecoplan gaat het digitale serviceaanbod door het leven onder de naam VSC.connect en omvat het een breed scala aan functies: van toegang op afstand en data-analyse tot live camerabewaking via smartphone. 

“Er waren veel redenen voor onze samenwerking met IXON, zoals de gegarandeerde IT-veiligheid en de kosteloze licenties voor toegang op afstand. Maar uiteindelijk was de snelle implementatie doorslaggevend. In minder dan twee maanden hadden we onze eigen app en branding up and running”.

Standaard connectiviteit

Tegenwoordig rust Vecoplan zijn machines standaard uit met de IXrouter. Daardoor kan Vecoplan nu een efficiëntere dienstverlening aanbieden. “Momenteel gebruiken we vooral de VPN- en meldingsfuncties. We willen ons portfolio echter graag verrijken met nog meer toegevoegde waarde en slimme diensten”, meldt Kessler. “Daarnaast leggen we via een HTTP-tunnel een verbinding met een camera, zodat we via de IXON Cloud live in de machines kunnen kijken.” 

Vecoplan biedt dit laatste als optie aan zijn klanten aan. Wat dit extra bijzonder maakt? Deze service wordt klanten gratis aangeboden. “We bieden deze service aan, zodat de klant meer belang heeft bij het online brengen van de machine. In het verleden hadden we vaak het probleem dat de klant de machines alleen wilde aansluiten in geval van een acuut probleem. Met de camerafunctie is er een daadwerkelijke meerwaarde voor het dagelijks gebruik.” 

Altijd zicht op prestaties

De klanten van Vecoplan zijn erg blij met deze service, omdat gebruikersfouten geen uitzondering zijn en de shredder- en recyclinginstallaties te groot en niet zichtbaar zijn. De camerafunctie helpt om het machineniveau te controleren en de machine te optimaliseren voor het materiaal dat erin wordt gegooid.

Maar welke voordelen haalt Vecoplan zelf uit deze oplossing? “Omdat de machines altijd online zijn, krijgen we via live machine data feedback over de prestaties van onze machines in het veld. Als machinebouwer weet je alleen hoe de machine zich gedraagt als deze nieuw is. De data helpen ons te begrijpen hoe de machine na X-aantal bedrijfsuren presteert.”

Voor de optimale machine 2.0

De machine data worden vervolgens gebruikt voor het ontwerp van nieuwe machines, maar moeten ook nuttig zijn voor de application engineers. “Hoe meer feedback we krijgen van geïnstalleerde machines, hoe beter de leercurve is.”

“In de toekomst willen we ons meer gaan richten op datalogging met IXON Cloud, want daar hebben we net een business concept voor ontwikkeld”, kondigt Daniel Kessler aan. “Deze data helpen ons om de stap naar voorspellend onderhoud te zetten. We willen klanten triggeren over inefficiënt gebruik van de machines. Tegelijkertijd willen we echter onze after-sales service erop voorbereiden dat het zinvol kan zijn om offertes voor reserveonderdelen uit te sturen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.