NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Met smart service toegevoegde waarde bieden
De koelaggregaten van Rittal zijn voorzien van een IoT-module en sensoren waarmee ze kunnen worden gemonitord.

Met smart service toegevoegde waarde bieden

De industrie schuift geleidelijk op richting industrie 4.0. Ook Rittal beweegt mee en zet sterk in op smart service. “We willen klanten meerwaarde bieden. Dit begint met een goed gesprek waarbij we de mogelijkheden voor slim onderhoud transparant bespreken. Het doel: beter onderhoud en meer gebruiksgemak die leiden tot efficiëntere productie”, zegt Stefan De Poorter, servicemanager bij Rittal België.

“Vroeger werkten alle componenten die een klant in zijn productie gebruikte, stand alone. Zodra er wat aan de hand was, moest snel een service-engineer uitrukken om het onderdeel te herstellen. De industrie evolueert naar een Industrie 4.0-omgeving waarin alles is geautomatiseerd, gedigitaliseerd en met elkaar verbonden. Daarbij wordt elk deel in de productieketen gemonitord. Ook wij omarmen deze trend en willen met onze producten onze klanten toegevoegde waarde kunnen bieden”, zegt De Poorter.

Een goed functioneren van een koelaggregaat is essentieel voor de bedrijfsvoering.

Koelaggregaten

Een van deze producten zijn koelaggregaten. “Een goed functioneren van een koelaggregaat is vaak essentieel voor de bedrijfsvoering”, zegt De Poorter. “Maar ook deze systemen hebben onderhoud nodig. Niet alle klanten zijn zich daar 100% van bewust. Systemen binnen een bepaald temperatuurbereik houden, leidt ertoe dat de machines die eraan zijn gekoppeld optimaal blijven werken. Loopt de temperatuur in een koelaggregaat op, dan kan dit niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de apparatuur die erin is geplaatst. Het falen van deze apparatuur brengt vaak een kettingreactie op gang waardoor heel de productie kan stilvallen. Op tijd onderhoud uitvoeren op deze koelaggregaten om een constante optimale temperatuur te kunnen garanderen, is daarom een must.”

IoT-module

Rittal wijst klanten op het belang van gedegen onderhoud van hun producten en bespreekt proactief hoe ze waarde kunnen toevoegen. “Al enige tijd geleden hebben wij onze koel­aggregaten voorzien van een IoT-module en sensoren waarmee wij op afstand de apparaten van onze klanten kunnen monitoren. Dit maakt het mogelijk om vroegtijdig storingen op te sporen. Echter, een aantal van hen had de wens om de gegevens binnen de bedrijfsmuren te houden. Daarom is sinds kort ons softwarepakket uitgebreid, zodat klanten ter plekke met een visualisatie in een dashboard alle systemen kunnen monitoren. Ze kunnen zelf in een overzicht zien wat de status is van hun systemen.”

Rittal zet sterk in op smart service.

Tijdsbesparing

Het dashboard is vrij uitgebreid. “Klanten kunnen meer zien dan alleen de status. Als er bijvoorbeeld een errorcode wordt gegenereerd, laat het dashboard al weten wat er mogelijk aan de hand kan zijn. Er bestaat daarbij de mogelijkheid om meteen via een link het onderdeel dat aan vervanging toe is, te bestellen, zodat het probleem snel kan worden verholpen. Dit bespaart veel uitzoekwerk, terwijl de klant er zeker van is dat hij meteen het juiste onderdeel bestelt. Daarnaast leidt het tot een snelle probleemanalyse en oplossing.”

De industrie staat meer open voor slim onderhoud.

Mooie ontwikkeling

In 2021 wordt deze nieuwe versie verder uitgerold. “We merken ook dat steeds meer bedrijven de noodzaak van slim onderhoud inzien. Alles is tegenwoordig geautomatiseerd en dient te worden opgevolgd. De industrie staat hier meer voor open. Dat is een mooie ontwikkeling waar heel de industrie beter van wordt.” 

Smart Service van Rittal
Met Smart Service is Rittal weer een stap dichter bij zichzelf overtreffen op gebied van innovatieve oplossingen naar de toekomst toe. Dit unieke systeem laat toe het serviceniveau en dienstenaanbod op maat van de klant aan te bieden. De gebruiker krijgt toegang tot het Smart Service Portal inclusief visualisatie van gekoppelde apparaten en hun statussen. Het stelt indien gewenst experts op afstand in staat om advies te geven op basis van de specifieke situatie terwijl de data-analyse de basis legt voor predictive maintenance. Dit serviceniveau combineert de voordelen van Remote Diagnostic Service en Smart Monitoring met een meer ‘conventionele’ serviceovereenkomst. Individuele onderhoudsmaatregelen hoeven niet apart te worden besteld, omdat deze zijn vastgelegd in de individuele serviceovereenkomst.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.