“Minder complexiteit, meer eenvoud” - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
“Minder complexiteit, meer eenvoud”
in combinatie met de engineering suite LASAL vereenvoudigt het multi-as servosysteem MDD 2000 de complexiteit voor de machinebouwer aanzienlijk …

“Minder complexiteit, meer eenvoud”

In dit interview licht CEO Alexander Melkus toe hoe SIGMATEK al deze voordelen in een nieuwe compact behuizing heeft weten te stoppen.

Voor welke toepassingen is de nieuwe aandrijfoplossing bijzonder geschikt?

“Het nieuwe MDD 2000 systeem is modulair, compact en biedt hoge vermogens. Ideaal voor toepassingen in diverse branches. Dit varieert van de verpakkings- en voedingsindustrie, handling en robotica tot metaalbewerking of textiel. Overal waar veel servotechnologie wordt gebruikt en de vraag naar servo-assen gestaag blijft stijgen. Met ons systeem ondersteunen we ook meer functies om machinebouwers nog meer veiligheid te bieden.”

CEO Alexander Melkus van SIGMATEK licht het nieuwe MDD 2000 multi-as servo drive systeem toe.

Welke technische trucs hebben u in staat gesteld om deze hoge vermogensdichtheid te bereiken?

“We integreren alle essentiële functies in één module, namelijk voeding, filter, DC-Link circuit en ventilatie – en dat voor één tot drie assen. Bij veel concurrenten worden componenten extern geïmplementeerd. Daarnaast zijn eenvoudige uitbreidingsopties inbegrepen. Met name toepassingen waarbij continu vermogen niet altijd op alle drie de assen wordt toegepast – en vooral bij drie- of zesassige robots – wordt het meest van deze oplossing geprofiteerd. We hebben ook een nieuwe generatie IGBT modules geïnstalleerd, die een aanzienlijk hogere vermogensdichtheid hebben. Gecombineerd met een paar ‘tricks’ kunnen we een toonaangevende vermogensdichtheid op de markt realiseren.”

Over de modulariteit van de nieuwe drives;  hoe belangrijk zijn vanuit uw ervaring met klanten, de flexibele aanpasbaarheid en indien nodig, de uitbreiding van aandrijfsystemen?

“Uiterst belangrijk! Omdat veel machinebouwers een standaardmachine
hebben met bijvoorbeeld zes assen die met twee modules bij ons kunnen worden geïmplementeerd. Voor verdere uitbreidingen moeten echter extra assen worden toegevoegd volgens de eisen van de klant. Hierbij is het van cruciaal belang dat een servomodule voor extra assen eenvoudig kan worden aangesloten of vervangen door een module met meer prestaties – met de MDD 2000 serie is dit mogelijk via plug-and-play. Onze modules, wisselend in breedten, hebben altijd dezelfde hoogte en diepte. Het modulaire concept biedt ook servomodules in verschillende varianten. Dit betekent dat er één-, twee- en drieassige modules gebruikt kunnen worden, inclusief voeding en netwerk-aansluiting. De uitbreidings­modules kunnen zonder gereedschap aangekoppeld worden. Inbouwvriendelijk en op elk gewenst moment eenvoudig op te schalen.”

De DIAS-drives uit de MDD 2000-reeks hebben tal van geïntegreerde veiligheidsfuncties in overeenstemming met SIL3 of PL e.

Uw drives zijn verbonden via de hard realtime VARAN-bus. Zijn er verdere ontwikkelingen en beveiliging?

“Ja, voor beide! We zijn volledig toegewijd aan de VARAN-standaard, omdat hard realtime Ethernet duidelijke voordelen heeft ten opzichte van andere technologieën, vooral bij motion toepassingen met veel gesynchroniseerde assen. Systemen gebaseerd op VARAN reageren binnen microseconden in plaats van milliseconden. Dat kan een groot verschil maken wanneer er fouten optreden. Een tool kan snel worden beschadigd, omdat hij een paar mm te ver is gegaan vanwege de cyclustijd. Het is niet zo dat wij, als vroege supporters van VARAN, vasthouden aan de technologie. Andere bussystemen voldoen simpelweg niet aan onze eisen. VARAN is ook geen ‘bevroren’ technologie, de standaard is continu ontwikkeld en heeft een sterke betrokkenheid bij de leden van de VARAN User Organization (https://www.varan-bus.net/). De implementatie van andere bussystemen zijn opgenomen in het concept.”

Zelfs de beste servo-technologie is nutteloos zonder software. Als centraal onderdeel van SIGMATEK’s LASAL engineering suite, biedt u kant-en-klare motion modules. Duidt dit op een kernprobleem waar
veel machinefabrikanten mee worstelen, die geen software expert zijn?

“Precies, omdat de complexiteit van machinebesturing voortdurend toeneemt; inclusief veiligheidstechnologie. Machinebouwers zijn absolute mechatronische specialisten en hebben steeds minder eigen programmeercapaciteit – vooral door het tekort aan geschoold personeel. Daarom verminderen we met LASAL de complexiteit voor de machinebouwer en leveren we volledig functionele softwarecomponenten. Hiermee reproduceren we hele machinecomponenten en motion taken. De gebruiker werkt met een grafische interface en mag alleen informatie invoeren, zoals bijvoorbeeld aslengtes, bewegende massa’s en vergelijkbare parameters – en de basisfunctie is al operationeel. Het MDD 2000 systeem heeft een automatische afstemmingsfunctie om de servo controllers en motoren af te stemmen op de mechanica. In de Expert modus kan fine tuning uiteraard handmatig worden uitgevoerd. Met LASAL willen we echter zoveel mogelijk vereenvoudigen en de complexiteit voor de gebruiker verminderen.”

Het multi-as systeem kan snel worden uitgebreid zonder gereedschap met behulp van de overbruggings units DCB ‘DC Connection Block’ en BCB ‘Bus Connection Block’.

Waarom zouden machinebouwers SIGMATEK kiezen als leverancier van oplossingen voor aandrijftechnologie?

“Omdat een automatiseringssysteem alleen compleet is als alle hoofdcomponenten uit één enkele bron komen en perfect met elkaar communiceren met maximaal verminderde complexiteit. Naast de aandrijftechnologie maken
we volledige machinebesturing mogelijk, inclusief Safety, via eenvoudige configuratie en kant-en-klare softwarefuncties, dankzij onze eerder genoemde LASAL engineering suite. Onze automatiseringscomponenten zijn zeer compact, daar staat SIGMATEK om bekend. De machinebouwer heeft daarom de mogelijk­heid om de grootte van de besturingskast te verkleinen en daardoor beter te integreren in het machineontwerp of juist volledig te
elimineren. Daarnaast zijn wij een klantgerichte ontwikkelingspartner voor machine­fabrikanten. Als een klant ondanks onze uitgebreide en modulaire automatiserings­toolkit specifieke aanpassingen nodig heeft, dan zoeken wij daar samen een oplossing voor. “In combinatie met de engineering suite LASAL vereenvoudigt ons multi-as servosysteem MDD 2000 de complexiteit voor de machinebouwer aanzienlijk.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.