Naadloos geïntegreerde elektronische overstroombeveiliging

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Naadloos geïntegreerde elektronische overstroombeveiliging
De toegevoegde waarde van de EL9227 elektronische overstroombeveiliging schuilt in het inzicht in zijn applicaties dat de gebruiker in ruil krijgt.

Naadloos geïntegreerde elektronische overstroombeveiliging

Elektronische zekeringen zijn voor deze toepassingen de juistere keuze dankzij hun snelheid en nauwkeurigheid. Met de EL922X serie van Beckhoff krijgt u meer dan elektronische overstroombeveiliging alleen. Door te werken met een standaard EtherCAT-klem krijgt u een geïntegreerde oplossing die bovendien heel veel inzicht kan genereren in uw toepassing voor een efficiënte, transparante conditiebewaking.

24 V DC-applicaties vragen om de nodige aandacht voor stroombeveiliging. “Wanneer zich een kortsluiting zou voordoen op een van de kabels, bestaat het risico dat het volledige 24 V DC-voedingsnetwerk uitvalt. Een fout op één aftakking betekent een fout op het volledige netwerk”, opent Philippe Hénin, productspecialist I/O bij Beckhoff. Daarenboven is het belangrijk om de kabels te beschermen. “Als er een te hoge stroom door passeert kunnen kabels defect gaan. Door de stroom op verschillende aftakkingen te monitoren en te beveiligen, kunnen er bovendien abnormale situaties gedetecteerd worden die kunnen wijzen op problemen. Overstroombeveiliging waakt dus niet alleen over uw voeding en kabels, maar ook over de werking van uw toepassing.”

Net zoals de EL922X klemmen met elektronische overstroombeveiliging, zijn ook de nieuwe PS voedingen van Beckhoff perfect geschikt voor 24 V DC-toepassingen. Dat maakt ze tot de perfecte tandem om uw machines van de nodige stroom te voorzien en tegelijk te beschermen tegen kortsluitingen.

Beperkingen van klassieke zekeringen 

De klassieke manier om 24 V DC-toepassingen te beveiligen omvat het gebruik van magneto-thermische zekeringen of thermische zekeringen. “Magneto-thermische zekeringen zijn echter niet specifiek ontwikkeld voor 24 V DC. Dat houdt in dat ze traag zullen reageren, vooral wanneer de overbelasting klein blijft. Een tweede (mogelijke) probleem is dat de nominale stroom niet regelbaar is”, geeft Hénin aan. Thermische zekeringen hebben te kampen met dezelfde nadelen. “Daar komt nog bij dat als er zich een probleem zou voordoen, deze zekeringen gaan smelten. Ze zijn met andere woorden slechts eenmaal bruikbaar”, aldus Hénin. “Machinebouwers zijn er echter niet altijd van op dat er betere alternatieven bestaan.”

Voordelen van elektronische zekeringen

Sinds een aantal jaar heeft Beckhoff Automation met de serie EtherCAT klemmen EL922X een elektronische overstroombeveiliging gelanceerd. “Elektronische zekeringen brengen een aantal onmiskenbare voordelen met zich mee. Ze zijn in de eerste plaats specifiek ontwikkeld voor 24 V DC-applicaties. Ten tweede reageren ze in een fractie van een seconde en uiterst nauwkeurig wanneer er zich een overbelasting voordoet. Ten derde stellen elektronische zekeringen gebruikers ook in staat om de nominale stroom te gaan regelen. In functie van waar de toepassing om vraagt kan de stroom worden verhoogd of verlaagd, allemaal met dezelfde zekering”, vat Hénin de belangrijkste troeven samen.

Voor wie genoeg heeft aan de basisfunctionaliteiten, heeft Beckhoff de EL9221 (één kanaal, één beveiligde uitgang, instelbare of vaste nominale stroom) en EL9222 (twee kanalen, instelbare of vaste nominale stroom). Daarnaast heeft Beckhoff gedacht aan slimme extra functionaliteiten met de EL9227 reeks.

Geïntegreerde oplossing

Beckhoff zou Beckhoff niet zijn mocht het hier niet nog een hele resem voordelen aan toevoegen die het gebruiksgemak verder verhogen. “Overstroombeveiliging realiseren wij in de vorm van een standaard EtherCAT-klem. Ze kan rechtstreeks in het I/O-eiland, waardoor er geen externe zekering nodig is. De klem kan ook dienen om het I/O-eiland te voeden: zowel de interne elektronica als alle aangesloten 24 V DC-verbruikers, zelfs wanneer het EtherCAT-netwerk nog niet operationeel is. Dat wil zeggen dat er minder ruimte in de kast wordt ingenomen, er sneller geïnstalleerd kan worden en de installatiekosten dalen. Dat de klem volledig geïntegreerd zit in de veldbus maakt het veel eenvoudiger om stroombeveiliging op te zetten. Andere oplossingen vragen ofwel om digitale I/O’s (basisfunctionaliteiten) of een aparte veldbus gateway (meer geavanceerde functionaliteiten) om de sturing met de zekering te laten communiceren. De EL922X klemmen maken komaf met onnodige bekabeling en complexe configuraties”, stipt Hénin aan.

Slimme extra functionaliteiten of basisversie

Voor wie genoeg heeft aan de basisfunctionaliteiten, heeft Beckhoff de EL9221 (één kanaal, één beveiligde uitgang, instelbare of vaste nominale stroom) en EL9222 (twee kanalen, instelbare of vaste nominale stroom). Daarnaast heeft Beckhoff gedacht aan slimme extra functionaliteiten met de EL9227 reeks. Hénin: “De EL9227 klem beschikt over twee stroombeveiligde uitgangen, regelbaar op twee kanalen of met een vastgelegde nominale stroom per kanaal. Met de ledknoppen kan men rechtstreeks op het eiland resetten, de stroombeveiliging in- en uitschakelen of de nominale stroom instellen.” Een tweede interessante kenmerk is de extra statusinformatie die ze terugkoppelen. “Door de extra gegevens die ze capteren krijgen machinebouwers informatie in handen om werk te maken van conditiebewaking. Wanneer er zich een probleem voordoet, is het van belang om te weten wat er precies fout ging, om dit in de toekomst te vermijden. Dat is precies de betrouwbaarheid die onze elektronische zekeringen bieden. Bovendien gaat het om een volledig geïntegreerde oplossing wat alleen maar voordelen biedt naar installatie en gebruik”, besluit Hénin. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.