NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Nauwe samenwerking tussen specialisten opent nieuwe opportuniteiten
Cadcamatic en Keyence realiseren geautomatiseerde machines en productielijnen met integratie van onder meer vision systemen en sensoren.

Nauwe samenwerking tussen specialisten opent nieuwe opportuniteiten

Als firma’s hun knowhow willen uitbreiden, kunnen ze nieuwe medewerkers aanwerven. Maar dat is vandaag nog steeds een hele onderneming. Meestal is het doeltreffender om met een andere firma de krachten te bundelen. Zo werken Cadcamatic en Keyence nauw samen om voor klanten in de meest uiteenlopende sectoren geautomatiseerde machines en productielijnen met integratie van vision systemen, sensoren en andere hightech meet- en veiligheidssystemen te ontwikkelen en te realiseren. Telkens weer ontstaat een automatiseringsoplossing die gebaseerd is op de nieuwste technologieën en volledig afgestemd op de wensen en behoeften van elk individueel project.

Bij de start, zowat een kwarteeuw geleden, lag de focus bij Cadcamatic quasi uitsluitend op de ontwikkeling en productie van matrijzen en precisie-onderdelen. Vandaag ontwikkelt en produceert de afdeling matrijzenbouw nog steeds hoogwaardige snij- en plooimatrijzen, volgwerktuigen, extrusiematrijzen en werktuigonderdelen voor de meest veeleisende industriële klanten overal in Europa, terwijl een tweede divisie de meest complexe precisie-componenten voor gebruik in de eigen installaties en in projecten van derden vervaardigt. 

De competenties en ambities bleven echter niet stilstaan en daaruit kwam de evolutie naar een toonaangevende specialist in machinebouw en automatisering. Daarbij ligt de klemtoon op het ontwerp, de productie en de montage van innovatieve custom-made totaaloplossingen, die robotics, vision en fijnmechaniek combineren. 

Thomas van der Stockt van Keyence (links) en Wim de Coene van Cadcamatic (rechts).

Prima combinatie

“Bij deze geautomatiseerde machines en productielijnen werken we nauw samen met de specialisten van Keyence, opgericht in 1974 en vandaag wereldwijd een van de toonaangevende producenten en leveranciers van sensoren, meetsystemen, laser markers, microscopen en vision systemen”, vertelt Wim de Coene, verantwoordelijk voor business development & sales bij Cadcamatic. “Net zoals wij gaan ook zij geen enkele uitdaging uit de weg en schrikken niet terug om projecten aan te nemen die anderen omwille van omvang of complexiteit niet aandurven. De combinatie van superieure technologie met een ongekende ondersteuning zorgt voor toegevoegde waarde bij elk project. Intussen hebben we een ruim portfolio aan referenties in onder meer metaalbouw, automobielsector, voedingsindustrie, farmaceutische nijverheid en medische sector.” 

“Bovendien worden de innovatieve oplossingen ook steeds vaker ingezet in productieomgevingen voor elektrische voertuigen. Elke sector en toepassing heeft een eigen specifieke insteek, wat ieder project uniek maakt. Bovendien kan de kennis uit gerealiseerde projecten ook bij andere opdrachten gebruikt worden. Nieuwe klanten kunnen in een zogenaamde ‘virtual factory’ met reeds gerealiseerde producten en applicaties inspiratie voor hun eigen project opdoen.”

De combinatie van superieure technologie met een ongekende ondersteuning zorgt voor toegevoegde waarde bij elk project.

Custom-made, met nieuwste technologie

Klanten die op zoek zijn naar systemen voor industriële automatisering en inspectie, contacteren Keyence om voor hun toepassing innovatieve systemen voor te stellen. De specialisten ontwikkelen producten op maat, die tot in de kleinste details in het labo getest worden. Zodra deze hardware op punt staat, gaat het team van Cadcamatic aan de slag om elk project naar een geslaagd machineconcept te vertalen. 

“Onze vision systemen, sensoren, meetsystemen en andere producten zijn belangrijke schakels in de intelligente en innovatieve totaaloplossingen, die volledig geautomatiseerd produceren, controleren en/of transporteren. Zo kunnen met behulp van cameratechnologie cosmetische fouten zoals krassen, vlekken en dieptefouten op werkstukken gedetecteerd worden”, zegt Thomas van der Stockt, regional sales manager bij Keyence. “We zorgen er steeds voor dat klanten de nieuwste technologie kunnen gebruiken. Ook het team van Cadcamatic wordt continu geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen. Zij werken immers dagelijks met onze producten en moeten die dan ook door en door kennen. In het begin integreerden ze vooral camerasystemen, maar intussen gaat onze samenwerking een stuk verder en worden heel wat meer producten geïntegreerd. Cellen met meerdere camera’s, sensoren en meetsystemen zijn nu eerder regel dan uitzondering.” 

Specialisten van Keyence en Cadcamatic zitten vaak samen met de klant om een geschikte totaaloplossing op maat te ontwikkelen.

Partnership

Wim De Coene sluit af: “Onze samenwerking gaat heel ver en lijkt steeds meer op een echt partnership. Specialisten van Keyence en
Cadcamatic zitten vaak met de klant rond de tafel om een geschikte totaaloplossing op maat te ontwikkelen. We zijn heel tevreden over de kwaliteit van de vision en andere systemen, en kunnen steeds rekenen op zeer korte én betrouwbare levertijden, waardoor onze productie volgens planning kan verlopen. En dat is geen sinecure, in tijden waarin het vaak moeilijk is om tijdig de geschikte onderdelen te verkrijgen.” ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.