NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Nauwkeurige monitoring van biogas

Nauwkeurige monitoring van biogas

De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Tiel is uitgerust met een slibvergistingsinstallatie. Die gebruikt het rioolslib om biogas op te wekken dat wordt aangewend voor energieconsumptie. Hierdoor is de RWZI Tiel volledig energieneutraal. De biogasstroom wordt nauwkeurig gemonitord door een ultrasone flowmeter met geïntegreerde temperatuurmeting.

Waterschap Rivierenland heeft de ambitie uit-gesproken om in 2030 volledig energieneutraal te opereren. De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Tiel speelt hierin een belangrijke rol. Ze is uitgerust met een vergistingstank die rioolslib op een constante temperatuur van 52 °C laat vergisten. Door dit vergistingsproces komt er biogas vrij die gebruikt wordt om de integrale energiebehoefte van de zuiveringsinstallatie in te vullen.

Nat biogas vereist speciale gasflowmeter
Om de aansturing en beveiliging van de energiecentrale te garanderen, moet de biogasflow tussen de vergistingstank en de energiecentrale nauwkeurig gemonitord worden. Het biogas dat de vergister verlaat, is vochtig, drukloos en met verschillende methaan- en CO2-samenstellingen. Het meten van deze gasstroom vereist dan ook een speciale meter. Bovendien is Waterschap Rivierenland verplicht om al het overtollige gas te monitoren en vast te leggen voor de controlerende instanties. Speciaal voor dit soort van biogastoepassingen ontwikkelde KROHNE de OPTISONIC 7300 ultrasone gasflowmeter met geïntegreerde temperatuurmeting. Hiermee kan de gecorrigeerde gasvolumeflow realtime en nauwkeurig gemeten worden. De meter wordt niet beïnvloed door nat gas en kan hierdoor rechtstreeks achter de vergister geplaatst worden. Onafhankelijk van de gassamenstelling maakt de ultrasone meting het ook mogelijk de multivariabele gassamenstelling zonder drukverlies te meten.

De OPTISONIC 7300 bespaart kosten
Omdat de OPTISONIC 7300 het methaangehalte van de gasstroom kan bepalen aan de hand van de gemeten geluidssnelheid, is een individuele analyzer niet meer vereist. Dat bespaart meteen een stuk installatiekosten. Ook op vlak van onderhoudskosten is het plaatsen van een ultrasone gasflowmeter een slimme zet. Dankzij zijn geïntegreerde gasanalysemeting en installatieonafhankelijke en geïntegreerde massaflowmeting reduceert de OPTISONIC 7300 de onderhoudskosten aanzienlijk. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.