- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Alsof een nieuw gebouw inhuldigen alleen niet reden genoeg was, pakte RoboJob bij de officiële opening ook uit met een nagelnieuwe automatiseringsoplossing. Met de RoboJob Wall toont het hoe een fabriek van de toekomst vorm kan krijgen. Twee goede redenen dus om af te zakken naar Heist-op-den-Berg. Dat de genodigden uit binnen- en buitenland komen zegt iets over hoe het bedrijf zich met zijn innovatiekracht op de kaart gezet heeft.
RoboJob heeft zich een nieuw hoofdkwartier toegemeten. Eentje dat er kwam door de aanhoudende groei, maar eentje dat er ook al rekening mee houdt om die curve in de toekomst verder te zetten. Het heeft voortaan 5.000 m² ter beschikking waarmee het zijn productiecapaciteit kan optrekken van 200 naar 600 robotinstallaties per jaar. En uiteraard met duurzaamheid voor ogen bij het ontwerp, zoals de zonnepanelen op het dak vertellen.
Sinds het begin van het jaar wordt er al in gewerkt door de 70 mensen die in België aan de slag zijn. Helemaal nieuw voor de medewerkers is het auditorium. Daar worden voortaan elk kwartaal de resultaten besproken, maar vertellen collega’s ook elke paar weken waar ze mee bezig zijn om kennis op een laagdrempelige manier te delen. Wie door de kantoorruimte loopt ziet dat het ontwerp er vooral op gericht is om samenwerking en synergie te stimuleren. De verschillende zones nodigen de medewerkers uit om zich samen over uitdagingen en de mogelijke oplossingen ervoor te buigen. Zelfs op het terras buiten is er nagedacht over wat de ideale lengte is om letterlijk samen rond de tafels te hangen. Innoveren is dan ook het DNA waar RoboJob op gebouwd is.
Zelfs medeoprichter en CEO Helmut De Roovere is het ‘uitvinden’ duidelijk nog niet verleerd. In het magazijn prijkt op een van de stellingen een kist gelabeld Helmut’s projecten. Onze vraag wat daar in verscholen zit, is de enige die onze gids niet wil beantwoorden tijdens de rondleiding. Dat het een gedeeld DNA is binnen RoboJob, daar zien we genoeg staaltjes van in de productie. Die is nu ingedeeld in zeven productiecellen. Daar worden de oplossingen made-to-order samengesteld. Weinig ruimte voor automatisering, wel voor slimme oplossingen om de assemblage efficiënter en ergonomischer te maken. Een rotary table bijvoorbeeld, eigen ontwerp en speciale trays om de componenten aan te reiken. Alles wat ze nodig hebben wanneer ze het nodig hebben. Helemaal lean, aangestuurd vanuit het ERP-systeem. Gemiddeld zijn de systemen op twee dagen samengesteld.
Wat we wel al van innovatie te zien krijgen is niet de minste: de nieuwste automatiseringsoplossing, de RoboJob Wall, de Roovere zijn visie over hoe een fabriek van de toekomst georganiseerd zal zijn. De naam dekt meteen de lading. Je kijkt op tegen een indrukwekkend hagelwitte muur van 6 m hoog. Binnenin zit alles opgeslagen wat maakbedrijven ook maar nodig hebben: materialen, gereedschappen, opspanmiddelen, afgewerkte stukken … Met een druk op de knop komen die trays bij de CNC-machines terecht die eraan gekoppeld zijn. Een robot zorgt vervolgens voor de belading. Automatisering in de hoogste graad dus en helemaal modulair op te bouwen in functie van je productie voor een optimale benutting van de beschikbare ruimte.
“Met de ‘Wall’ tonen we onze visie op de toekomst”, verduidelijkt De Roovere. “We zijn ons er echter heel bewust van dat niet alle bedrijven hierop zitten te wachten. Als ze amper ervaring hebben met automatisering, dan ligt deze oplossing niet het meest voor de hand. Met Coby, Pallet-Load en onze Turn- en Mill-Assist series beschikken we echter over betrouwbare, doorontwikkelde oplossingen die meteen inzetbaar zijn én die meteen ook impact hebben. Voor bedrijven die toch al een stap verder willen, kan je met de Tower al een pak meer autonomie creëren. Welke oplossing het meest geschikt is, hangt onder meer af van je werkstukken, machine en de ruimte op de werkvloer. Onze medewerkers staan klaar om klanten in dat traject te begeleiden.”