Nieuw innovatiecentrum voor de digitale transformatie van de industrie

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Nieuw innovatiecentrum voor de digitale transformatie van de industrie
Kmo’s en start-ups in het bijzonder worden in de Digital Hub Industry ondersteund en versterkt op hun weg naar digitalisering door een aanbod dat hun noden en een praktische uitwerking vooropstelt.

Nieuw innovatiecentrum voor de digitale transformatie van de industrie

Samen het potentieel voor digitalisering ontgrendelen

‘Changing the culture – the living form of innovation’. Dit is het motto van de Bremen Digital Hub Industry, die in juli officieel geopend is. Deze ruimte waar ideeën en experimenten met een industriële focus samenkomen is ontstaan in nauwe samenwerking tussen de landsregering van Bremen, de Universiteit van Bremen, Lenze en encoway, een dochterbedrijf van de automatiseringsspecialist uit Hamelen. In het technologiepark vlak bij de universiteit werd er anderhalf jaar gebouwd aan een uniek, innovatief ecosysteem, ontwikkeld voor het gebruik van digitale technologie, uitwisseling van kennis en samenwerking. De hub, gesubsidieerd door de deelstaat Bremen, is voornamelijk bedoeld om kmo’s te ondersteunen in hun broodnodige digitale transformatie en te dienen als speeltuin voor het uittesten van innovaties en nieuwe businessmodellen.

Kmo’s zien zich geconfronteerd met grote uitdagingen. Ze moeten hun dagelijkse processen succesvol beheren, maar intussen ook innovaties ontwikkelen die hen in staat zullen stellen om de concurrentiekracht van hun bedrijf veilig te stellen in de toekomst. Digitalisering biedt hier een enorm potentieel voor. De vraag is echter hoe bedrijven snel kunnen overgaan tot een digitale transformatie op een manier die waarde creëert, zonder afdoende digitale expertise en met zeer beperkte middelen. Het antwoord is: niet alleen. “In onze technologisch en organisatorisch complexe wereld, kunnen we alleen maar succesvol zijn door samen te werken. Voor ons in Duitsland en in Europa in het bijzonder is succes een kwestie geworden van intelligente samenwerking”, vat Lenze CEO Christian Wendler de belangrijkste motivatie samen, om de schouders onder dit project te zetten. “Onze missie bij Lenze is om kmo’s op een kundige manier bij te staan in hun digitale transformatie en hen een ecosysteem aan te reiken voor deze waardevolle uitwisseling. De digital Hub Industry (DHI) biedt uitstekende omstandigheden en een uitzonderlijk creatieve omgeving om dit te doen.”

In juli ging de Digital Hub Industry officieel open.

Nieuwe digitale producten en diensten

Het basisidee achter de DHI is een ruimte te realiseren waar bedrijven en onderzoeksdomeinen aan universiteiten en hogescholen elkaar vinden. Enerzijds leveren bedrijven zoals Lenze hun industriële knowhow en dragen ze met hun eigen digitale uitdagingen en problemen bij als interessante topics voor onderzoek. Anderzijds profiteren bedrijven van deze onderzoeksinspanningen om ze te transformeren in nieuwe digitale producten, diensten en businessmodellen. In haar openingswoord benadrukte Kristina Vogt, senator voor Economische Zaken, Arbeid en Europa voor Bremen, het belang van deze hub voor de regio: “Kmo’s en start-ups in het bijzonder worden ondersteund en versterkt op hun weg naar digitalisering door een aanbod dat hun noden en een praktische uitwerking voorop stelt. De DHI draagt op die manier op een duurzame manier bij tot de aantrekkingskracht van de regio; hij zorgt voor nieuwe jobs en garandeert bestaande.”

Open Innovation Lab

Het hart van het nieuwe NEOS gebouw met zijn ongeveer 16.000 m² aan kantoren, labo’s en ruimte voor events is een Open Innovation Lab. Dat bestaat uit coworking plekken, diverse labo’s en een grote evenementenhal. Hier kunnen gevestigde industriële bedrijven samenwerken met elkaar, met onderzoekers van de universiteiten of start-ups en hun digitale talenten. In tijden waar er een tekort is aan technisch geschoold personeel, biedt de DHI het voordeel van de nabijheid tot de Universiteit van Bremen en zijn ervaren medewerkers, talenten en innovators. Wendler: “Ik ben ervan overtuigd dat digitalisering een enorm potentieel biedt voor industriële bedrijven. Tegelijk geloof ik dat de uitdagingen die daarmee gepaard gaan, enkel opgelost kunnen worden door samen te werken. Daarom ben ik zo tevreden over de oprichting van de DHI, die net dat doel voor ogen heeft. Samen het potentieel voor digitalisering ontgrendelen. We zullen nog aantrekkelijker worden voor onze klanten als een partner die kan meedenken in uitgebreide automatiserings- en digitaliseringsoplossingen langs de volledige waardeketen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.