Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Nieuws

Nieuwe autonome sensoren sleutel tot IoT in logistiek en productie

pn-wls-aura-300dpi-cmyk-1-kopieren

21 juli 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het IoT verandert de wereld in ijl tempo. Een van de gebieden waarin het met name een hoge vlucht neemt is de logistiek. Wie er in slaagt zijn toevoerketen te optimaliseren, verstevigt zijn concurrentiepositie en zal zijn kosten merkbaar verlagen. Maar de sensoren die hiervoor nodig zijn bevinden zich vaak waar energie niet zomaar uit het stopcontact kan komen. Speciaal voor dit soort situaties ontwikkelt VEGA momenteel een geheel nieuwe serie meetsystemen: autonome niveausensoren op basis van krachtige 80 GHz-radartechnologie.

De kern van het IoT wordt gevormd door data die via een groeiend communicatienetwerk worden uitgewisseld. Deze gegevens dienen als basis voor het nemen van beslissingen ten behoeve van verbeteringen. De grootschalige integratie van goederen en IT-infrastructuur langs de gehele productieketen biedt zeer veel tot nu toe onbenutte mogelijkheden: van voorraadbeheer tot en met transport. Maar in een logistieke context is niet overal op de juiste plaatsen voedingsspanning aanwezig om de sensoren, die de benodigde gegevens ter beschikking zullen stellen, van energie te voorzien. Het R&D-team van VEGA ging daarom aan de slag om autonome radarsensoren te ontwikkelen. Zuinig omspringen met energie en de afmetingen sterk beperken vormden het uitgangspunt en het resultaat mag er wezen.

Autonome sensoren voor een geoptimaliseerde logistiek

De meetprestaties, de draadloze gegevensoverdracht en het energieverbruik van de nieuwe serie autonome radarsensoren zijn optimaal op elkaar afgestemd. Dankzij de geoptimaliseerde meetcycli kunnen de batterijen nu een looptijd van tien jaar waarborgen. Deze draadloze sensoren zijn verder voordelig, flexibel, betrouwbaar en zeer snel geïnstalleerd (plug-and-play). Daarom kunnen ze in de meest uiteenlopende scenario’s, overal waar niveaus moeten worden gemeten, betrouwbaar worden toegepast. Het is daarbij om het even of het om opslagtanks met chemicaliën gaat, om containers met reinigingsmiddelen die regelmatig moeten worden vervangen of om vuilcontainers die staan te wachten om te worden opgehaald.

De autonome VEGA sensoren zijn ideaal voor montage op IBC-containers. Ze zijn met enkele handelingen te installeren en kunnen permanent op de container gemonteerd blijven en de desbetreffende status overdragen, zelfs tijdens het transport.

 

Ideaal voor IBC-containers

De autonome VEGA sensoren zijn ideaal voor montage op IBC-containers. Dankzij radartechnologie is meting van buitenaf mogelijk. De kunststof tank hoeft dus niet te worden geopend of te worden aangepast. Deze oplossing is met enkele handelingen te installeren en kan permanent op de container gemonteerd blijven en de desbetreffende status overdragen, bij bedrijven in huis of tijdens het transport. Zelfs gestapeld meten de autonome VEGA sensoren van elke afzonderlijke container meerdere keren per dag het actuele niveau en de geografische positie – en dragen deze gegevens draadloos over naar de cloud.

Overal opvraagbaar

Ook de verbinding is modulair: momenteel worden de technologieën NB-IoT en LoRa ondersteund. VEGA heeft in dit opzicht gekozen voor een multicommunicatiemodel: de sensor is geschikt voor meerdere low-power draadloze technologieën en maakt gebruik van de variant die op dat moment beschikbaar is. Bovendien kunnen toekomstige technologieën snel worden geïntegreerd. De combinatie met het VEGA Inventory System zorgt voor extra mogelijkheden: Op basis van de, via de autonome sensor verkregen gegevens, bepaalt de software voor visualisering en logistiek optimale bestelvolumes en toekomstige plannings­doelen. Daarnaast heeft de autonome VEGA radarsensor nog veel meer slimme mogelijk­heden. Niet in het minst omdat de gegevens ook gemakkelijk in andere platformen en systemen
kunnen worden geïntegreerd.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Industrial Automation? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details