NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Nieuwe membraan­vloeistof­pompen voor toepassingen waar lage pulsaties cruciaal zijn
De FP400 heeft een pulsatie die vergelijkbaar is met die van een tandradpomp, maar behoudt wel alle voordelen van de membraanpomptechnologie. Ze is zelfaanzuigend, chemisch bestendig en mag droog lopen.

Nieuwe membraan­vloeistof­pompen voor toepassingen waar lage pulsaties cruciaal zijn

Recent introduceerde de specialist de nieuwe membraanpompen KNF FP 400 en FK 1100 voor het verpompen van vloeistoffen met een rustige pulsarme flow. Deze pompen zijn ideaal voor gebruik in industriële inkjet printers, maar ook bij tal van andere toepassingen.

Tekst Johan Debaere  |  Beeld KNF

Met de KNF FP 400 introduceert KNF een nieuwe membraanpomp, speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de eisen voor uv-inkten bij industriële inkjetprinters. De vijf membranen veroorzaken een lage wrijvingskracht op de inkten, wat voortijdige uitharding voorkomt. Dankzij een regelbare capaciteit tot circa 5 l/minuut haalt deze pomp de hogere recir­culatievolumes voor moderne inkjet printers, die tot 36 printkoppen per kleur kunnen bevatten. Aangezien deze pomp voor de meeste vloeistoffen ingezet kan worden, is ze ook geschikt voor toepassingen in de medische sector, laboratoria, de halfgeleiderindustrie en vele andere waar lage pulsatie van belang is. “De lage pulsatie is hét kenmerk van deze FP 400, aangezien bij een nominale capaciteit waarden van minder dan 150 mbar aan de perszijde van de pomp gehaald worden. Alhoewel de pulsatie vergelijkbaar is met die van een tandradpomp, blijven de traditionele voordelen van de membraanpomptechnologie behouden. Ze is zelfaanzuigend, chemisch bestendig en mag droog lopen”, vertelt
Guy Janssens, manager bij KNF Verder. “Boven­dien is deze mem­braanpomp zeer goed lineair regelbaar tussen 10 en 100 % van de nominale capaciteit en is ze stabiel in situaties met tegendruk (tot 1 bar) en bij veranderingen van viscositeit.

De FK 1100 van KNF is een robuuste membraanvloeistofpomp met drie membranen, die ondanks de lage pulsatie toch een hoge capaciteit bereikt.

KNF FK 1100

Het gamma van KNF wordt verder uitgebreid met de robuuste, lineair regelbare pomp FK 1100 met drie membranen. Ondanks de lage pulsatie levert die toch een hoge capaciteit, wat een voordeel is bij industriële inkjetprinters, maar ook bij levensmiddelen­processen of toepassingen voor koeling. Deze membraanpomp verpompt vrijwel elke vloeistof, is zelfaanzuigend met een aanzuighoogte van 4,5 m en kan droog lopen. De elastomeer membranen voorkomen dat het medium gecontamineerd wordt. “Deze FK 1100, uitgerust met slechts één inlaat en één uitlaat, wordt gekenmerkt door een uitzonderlijke capaciteit van meer dan 11 l/minuut. Door de onderling verschillende positie van de membranen compenseren ze elkaars pulsatie wat resulteert in een lage eindpulsatie. Uit testen is gebleken dat de pulsatiewaarde zowel aan de inlaatzijde als de uitlaatzijde lager ligt dan 200 mbar”, vult Janssens aan. “Dankzij de sterke motor is deze pomp geschikt voor een continue tegendruk van 6 bar en haalt ze daarbij nog steeds een capaciteit van 8 l/minuut. Er zijn verschillende versies waaronder een grote verscheidenheid van materialen voor de delen die in contact komen met het medium maar ook verschillende motoren zoals borstelloze DC-motoren of AC-motoren. Het toerental van de borstelloze DC motor kan met een analoog of digitaal PWM signaal geregeld worden, waardoor de capaciteit van de pomp lineair geregeld kan worden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.