NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Nieuwe radarsensoren zorgen voor energiebesparing
“We zijn ons gaan verdiepen in niveaumeten met radar”, vertelt Jan Piet Harms. Hij kwam terecht bij VEGA. “Niet alleen is hun nieuwe VEGAPULS 6X het meest geavanceerd, het gaat ons ook om het bedieningsgemak.”

Nieuwe radarsensoren zorgen voor energiebesparing

Om heel nauwkeurig te kunnen meten wat er in een silo zit en wat eruit gaat, heb je goede sensoren nodig. Trinseo had daarvoor laserdetectoren op de silo’s in Terneuzen, maar die voldeden niet. Nieuwe radarsensoren leverden niet alleen nauwkeuriger metingen en bedieningsgemak op, maar ook een energiebesparing.

Trinseo is een wereldwijde leverancier en producent van kunststoffen en latexbindmiddelen. In Hoek in Terneuzen heeft het bedrijf een van de twee grootste productievestigingen. In 2019 werd een nieuwe compounding-fabriek opgeleverd, waar gespecialiseerde kunststoffen worden gemaakt voor afnemers in de auto-, elektro- en medische industrie. Jan Piet Harms is er improvement manager. Hij managet de verbeterprojecten op het gebied van veiligheid, milieu, productie en automatisering. “We hebben een van de hoogst geautomatiseerde compounding plants in Europa. De productie varieert van polypropyleen tot polycarbonaat, ABS, en specialties.”

VEGAPULS 6X radarsensoren op de bovenkant van de 180 ton silo’s.

Uitdagende niveaumeting

“We hebben hier veertig silo’s van 180 ton met zowel inkomende grondstoffen als uitgaand eindproduct. Op deze silo’s zitten niveausensoren, zodat we precies weten hoeveel er in een silo zit. Dat waren laserdetectoren, maar die hadden moeite met ons granulaat. Wij maken granulaat van zwart tot naturel, en in de metingen zaten te veel afwijkingen. Bovendien vergt het meten met laser uiterste precisie. De laser op de klep van de silo, die 40 meter hoog is, moet precies gericht worden op het diepste punt van de silo. Dat is bijna niet te doen. De lasers hadden ook last van stof, waardoor er een constante luchtstroom nodig was om de lens schoon te houden. Lucht die moet worden geproduceerd met onze compressoren.”

Niveaumeten met radar

“We zijn ons gaan verdiepen in niveaumeten met radar”, vertelt Harms. Hij kwam terecht bij VEGA. “Niet alleen is hun nieuwe VEGAPULS 6X het meest geavanceerd, het gaat ons ook om het bedieningsgemak. De radarsensor is heel eenvoudig in te regelen via Bluetooth. Bovendien hebben we geen luchtstroom meer nodig en dat levert een extra energiebesparing op.” 

De sensor heeft het grootste dynamische bereik dat verkrijgbaar is op de markt en is hierdoor uiterst nauwkeurig. Hij kan eenvoudig worden uitgericht en stof of de kleur van het product hebben nauwelijks effect op de meetresultaten. De E&I-technicus van het team is verantwoordelijk voor de silo’s. “Ik heb een tablet waar de 40 radarsensoren van VEGA op één display staan. Hiermee zie ik onmiddellijk of en waar een mogelijk probleem is en wat er aan de hand is. Er kan bijvoorbeeld een storing ontstaan door een spanningsdip. Bij de opstart van de fabriek zat er nog wel eens een draadje niet goed. Dan zie je direct, in één overzicht, wat er aan de hand is.” Een nauwkeurige voorraadinventarisatie is volgens Harms belangrijk voor de SOX-compliance van Trinseo. “We willen heel nauwkeurig weten wat er in de silo zit en wat eruit gaat. Dat moet kloppen met ons SAP-systeem.”

Trinseo wil heel nauwkeurig weten wat er in elke silo zit en wat eruit gaat. Dat moet kloppen met het SAP-systeem.

Recyclage

Trinseo zet serieuze stappen in het duurzaam produceren van plastic. Er is bij de productie een verschuiving gaande van virgin grondstoffen naar gerecycleerde. Harms: “Trinseo is actief in het vermalen van plastic tot nieuwe grondstoffen, maar we kijken ook naar chemisch recycleren, waarbij we het materiaal afbreken tot basiscomponenten die worden gebruikt om nieuw plastic te maken. Dat laatste gebeurt onder andere in een proeffabriek hier in Terneuzen.” 

Een jaar geleden kocht Trinseo het Nederlandse bedrijf Heathland, dat gespecialiseerd is in het mechanisch en chemisch recycleren van plastic. Harms: “Zij scheiden het plastic afval en granuleren dit. We doen nu testen om dit granulaat te verwerken in ons eindproduct. Het probleem is dat de klant consistentie en kwaliteit eist, en dat is met recycleren niet zo eenvoudig.” 

Trinseo werkt aan een ISCC certificering (Sustainability and Carbon Certification). “Je moet dan kunnen aantonen dat je een bepaald percentage gerecycleerde grondstoffen in je product gebruikt. Dat is voor ons een grote stap”, aldus Harms. De komende jaren zal de compounding fabriek steeds meer naar recycleren bewegen. Dat lukt voor de auto- en elektro-industrie, maar Trinseo wil ook bij de productie van plastic voor de medische markt meer gerecycleerde grondstoffen gebruiken. “Dat is een heel lastige markt”, aldus Harms. De focus zal in de toekomst vooral gericht zijn op specialties en minder op bulk. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.