Oerdegelijke engineeringsoftware ondersteunt digitale transformatie

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Oerdegelijke engineeringsoftware ondersteunt digitale transformatie
3D-visualisatie heeft een enorm probleemoplossend potentieel.

Oerdegelijke engineeringsoftware ondersteunt digitale transformatie

Bedrijven zien meer en meer het strategisch voordeel in van engineeringplatformen die een maximale 3D-visualisatie van de beschikbare data mogelijk maken. De datastroom bepaalt uiteindelijk alles, en dit ongeacht het industriële ecosysteem in kwestie. Robby Doumen is managing director bij EPLAN, en laat zijn licht schijnen op de onmiskenbare voordelen die dergelijke platformen bieden.

Waar tot voor een tiental jaar de engineeringsoftware voornamelijk als kost of noodzakelijk kwaad werd beschouwd, is de trage tendens richting aanvaarding nu wel definitief
ingezet. Niet toevallig door het probleem­oplossend potentieel, dat al vanaf de concept-of
salesfase voelbaar is. Doumen: “De mogelijkheid om via 3D-visualisatie zowel ontwerptechnisch als parametrisch al in de salesfase op klantenvragen te kunnen anticiperen, betekent een enorme sprong vooruit. Het impliceert bovendien een directe impact op de bedrijfsstrategie, en dat al van bij de inkoop.”

De digital twin als betrouwbare referentie.

Efficiënte engineering

Eén van de belangrijkste exponenten in efficiënte 3D-engineering is de bekende digital twin, die zich reeds in tal van situaties een reddende engel toonde. Doumen: “Een goed voorbeeld is de finale dimensionering van onder meer schakelkasten. Onze software brengt standaard de warmtedissipatie mee in rekening, zodat vooraf gekend is welke koeling zal nodig zijn. Die simulatie garandeert zo een correct evenwicht tussen enerzijds ergonomisch comfort en anderzijds een correcte warmtehuishouding, zonder daarbij nodeloos te gaan overdimensioneren. Bovendien is a priori gekend waar elke component in de kast zal komen te staan.” En doordat de volledige kastopbouw wordt voorgesimuleerd, is voor de eigenlijke montage en bekabeling, dat toch 70% van de kost uitmaakt, niet langer hooggekwalificeerd personeel nodig. Niet enkel bij de kastenbouw, ook voor het ontwerpen van complexe kabelbomen zoals in de machinebouw, is een accuraat 3D-model een belangrijke ondersteuning. De data uit de digital twin kunnen bovendien als basis dienen om bepaalde werkzaamheden als kabelknippen en -nummeren … aan externe partners uit te besteden.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.